Hanoi reisblogs

Oversteken voor gevorderden

Mennovanderland was er (tot 21 jan 2010) Gepost op 31 jan 105 reacties

In Nederland leert ieder kind hoe je de straat oversteekt: je kijkt eerst naar links, dan naar rechts en dan nog een keer naar links en als er geen verkeer aankomt, dan kan je oversteken. Komt er wel verkeer aan, dan wacht je tot een geschikt moment om alsnog over te steken. Wel zo veilig.

Hoe anders gaat dat in Vietnam. Of je nu in een grote stad als Hanoi bent, of in een kleiner plaatsje zoals Hue of Hoi ' An, het wemelt er van de brommers en scooters. Het zijn er zoveel, dat wachten totdat er even geen verkeer aankomt, ondoenlijk is. Dan sta je morgenochtnd nog steeds te wachten. Je leven wagen door heel hard de straat over te rennen, is ook niet verstandig. De kans dat je je reis dan kan navertellen is niet overdreven groot. Hoe dan wel over te steken?

Langzaam. En als je het voor het eerst doet: met het gevoel dat je je leven op een onverantwoorde manier aan het riskeren bent. Maar dat laatste went. In Vietnam steek je de straat over door... nou ja, door gewoon de straat over te steken. Je loopt langzaam van de ene naar de andere kant terwijl de brommers, scooters (en fietsen en cyclo's en wat er hier verder allemaal rondrijdt) voor en achter je langs schieten. Echt: 99 van de 100 keer gaat dat goed. Zolang je maar niet te snel gaat en geen onverwachte bewegingen maakt.

Vorige week reed ik in een taxi op een van de uitvalswegen van Hanoi. Een drukke weg, zeker in de spits, met drie banen de stad in en drie banen de stad uit (hoewel ze hier eigenlijk geen banen hebben, iedereen rijdt gewoon daar waar ruimte is). Midden op die drukke weg stond ineens een klein jongetje, drie turven hoog, met een houten stepje in zijn hand. Hij was halverwege met oversteken en de auto's schoten voor en achter hem langs. Ik weet het, zo steek je hier de weg over. Maar af en toe houd je je hart vast....

Mennovanderland Positie 835 (200 p.) Lid sinds 14-06-2009 Foto's en tips: 93 Blogs: 5 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reisverslag China
0 0
Gepost op 06 juli
China
Reisverslag Vietnam
0 0
Gepost op 07 februari
Vietnam
Aan de rand van een mijnenveld...
0 2
Gepost op 21 juni
Kroatië

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Had ik idd ook gehoord, maar het is dus echt zo! Geniet van je vakantie en kijk uit met oversteken!

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Hahaha, heel herkenbaar. Goed geschreven!!!!

dereizigers

Door: dereizigers • Geplaatst op

Het is zo te zien/lezen goed gelukt met het oversteken. Mochten we er ooit komen, dan zal ik dit verhaal zeker nog in gedachten hebben. Erg leuk beschreven.

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Ja, ik was in juli in Hanoi en vond het oversteken in het begin doodeng

Joanna

Door: Joanna • Geplaatst op

leuk en herkenbaar beschreven!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.