Verenigde Arabische Emiraten

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Verenigde Arabische Emiraten image

Een brief aan de Verenigde Arabische Emiraten

Verenigde Arabische Emiraten
Azië
MarleenvM

Een brief aan de Verenigde Arabische Emiraten

Beste Verenigde Arabische Emiraten, 

We mogen wel zeggen dat je een rijk land bent, je staat tenslotte in de top 10 van alle rijkste landen ter wereld. En natuurlijk snap ik ook wel dat je gekke dingen gaat doen als je geld in overvloed hebt maar ga je niet iets te ver af en toe? In 1966 veranderde er veel voor jullie want er werd namelijk olie ontdekt. Onder al dat zand, waar jaren de kamelen over heen slofte, zat een goudmijn. Snel sloegen alle emiraatjes de handen ineen en werden de Britse troepen het land uit gejaagd. En in 1971 gingen jullie gezamenlijk verder en kon de rijkdom beginnen. Het geld stroomde binnen. 

Het voorraadje olie van Dubai is inmiddels zo goed als op dus jullie gooide het over een andere boeg, toerisme. Land is er in overvloed maar toch is het blijkbaar noodzakelijk om er wat land in de Perzische Golf bij te spuiten. Uiteraard niet zomaar een stukje, het moest iets bijzonders zijn. Dus werd er eiland gemaakt in de vorm van een palmboom. De toeristen smullen er van en ach wat kost het nou…..ongeveer 12 miljard euro? 

Abu Dhabi is de hoofdstad en die moet natuurlijk ook iets van formaat hebben. Er werd al een schitterend hotel gebouwd waar zelfs een pinautomaat staat waar geen geld uit komt maar goud. Toppunt van decadentie? Maar uiteraard was dat niet genoeg. Je wilde graag de grootste moskee ter wereld bouwen maar dat is niet netjes tegenover Mekka. Dus het ontwerp moest wat aangepast worden maar de uitgaves werden er niet minder om. Ik geef meteen toe dat het de mooiste moskee is die ooit gezien heb maar ja als je er 427 miljoen euro aan uitgeeft dan heb je ook wel wat. Maar om nu ontelbare Swarovski kristallen in die zeven kroonluchters te laten verwerken is toch ook wel een beetje overdreven, vind je ook niet? Ik geef ook meteen toe dat ik wel houd van natuurlijke materialen maar had je niet een beetje kunnen bezuinigen op al dat marmer, goud en edelstenen? Ach het trekt 2 miljoen bezoekers per jaar dus hoe je het ook went of keert je hebt een prachtig gebedshuis gebouwd. 

Als je zoveel rijkdom hebt is het natuurlijk geen porum om in een Opel Corsa aan te komen. Maar moet het meteen een Ferrari, Koenigsegg of een Mercedes met gouden velgen zijn? Van de kameel over naar de snelste bolides is natuurlijk vragen om problemen. Nee, autorijden is niet jullie sterkste kant. Is het ook niet vragen om problemen als je volledig gesluierd achter stuur stapt? Wel fijn dat vrouwen gewoon mogen autorijden, wat dat betreft gaan jullie wel met de tijd mee. Als iedereen de duurste auto’s heeft kun je je nog altijd onderscheiden met je nummerbord. Miljoenen worden uitgegeven om maar een laag cijfer op je nummerbord te hebben staan. Een prestigekwestie? Tsja als iedereen in dure auto’s rijd moet je iets om je te onderscheiden, toch? Het levert in iedere geval een schitterend straatbeeld op. 

Door je geografische ligging is sneeuw en ijs zowat onmogelijk. En met je sandboard de zandduinen af sjezen verveelt natuurlijk snel, je wilt liever echte sneeuw. Met de techniek tegenwoordig is het geen enkel probleem om ergens een ijsbaan aan te leggen maar dat is natuurlijk weer niet genoeg. Het geeft pas echt aanzien als je een heuse skibaan hebt. Zoals we je al een beetje kennen blijft het niet bij een lullig heuveltje. Dus hop 5 pistes met een stoeltjeslift uiteraard en omdat het niet gek genoeg kan zetten ergens nog een paar pinguïns neer om het plaatje compleet te maken. Kosten zo’n 55 miljard eurootjes. Maar dan kan je wel skiën ook al is het buiten meer dan 40 graden….boven nul. Maar het heeft zeker wel wat, ik geef het meteen toe. 

Een van de jullie meest populaire hobby’s nu is Valkerij. Vroeger, maar dan ook echt al in de oudheid, was het echter noodzaak voor je. Als je je vogeltje had afgericht kon deze mooi eten voor je zoeken in die grote zandbak. Maar nu loopt het echt spuigaten uit met je gevleugelde vriendjes. Met gemak gaan er tienduizenden euro’s over de toonbank voor de beste en mooiste valken. En omdat je niet zomaar meer mag jagen in eigen land geef je het beestje een eigen vliegtuigstoel en ga je bij je buurland je hobby uitoefenen. En natuurlijk moet het vogeltje tip-top in orde zijn dus 2x per jaar een uitgebreide check-up, een manicure en gebroken veertjes worden vervangen door een nieuwe. Het moet toch niet gekker worden. Maar leuk dat jullie een hobby hebben. Zo ben ik vaak van de ene verbazing in de andere gevallen. 

En wat ik aanhaal in deze brief is tenslotte maar een hele kleine selectie aan voorbeelden. Zo hebben jullie ook nog je kamelenraces, een torentje van 828 meter hoog en de snelste achtbaan ter wereld om maar eens wat te noemen. Niets is te gek in de zandbak. En geld moet tenslotte blijven rollen… Maar jullie maak er ook echt wel wat van hoor. De toeristen worden hier echt in de watten gelegd en met geld is heel veel te koop maar ook de reiziger die wat minder te besteden heeft kan hier nog steeds zijn welverdiende vakantie vieren. En stiekem is er ook wel wat cultuur. Ondanks alle eigenaardigheden heb ik met volle teugen genoten van je land, je cultuur, je gebouwen, je inwoners en je rijkdom. Wie weet kom ik nog een keertje langs. 

Groetjes, 

Reis-Reporter aticketto