Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bejaarde schoenpoetser

Istanbul,
Turkije


Een stedentrip Istanboel is onderdompelen in de cultuur van de stad. Wij logeerden in het Celal Sultan in de wijk Fatih, een van de oudste wijken van Istanbul.

Veel bezienswaardigheden vind je op loopafstand, zoals de Cisterne, de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, de Grote Bazaar en het Hippodrome. Onderweg kom je van alles tegen. Ga eens zitten op een bankje of gewoon op een muurtje en laat het leven aan je voorbij trekken.
Misschien heb je dit al vaker gezien: een schoenpoetser aan het werk. Maar er is zoveel meer als je deze man observeert. Hij verstaat zijn vak, werkt zeer zorgvuldig (let op het kartonnetje om de sokken te beschermen tegen schoensmeer) Zijn koperen schoenpoetskist is keurig gepoetst.
Meneer heeft het niet breed, zijn jasje is flink doorgesleten, maar zijn broek heeft wel een vouw. Ik gun hem veel klanten. O ja, een poetsbeurt kost tussen vanaf 5 lira (€1,50) afhankelijk van de soort schoenen.

Pas wel op voor schoenpoetsers die hun borstel laten vallen als jij langs loopt. Je geeft de borstel natuurlijk beleefd even aan, maar dan zal hij erop staan om als dank je schoenen te poetsen. Dit is echter niet gratis.