Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Prinsheerlijk dagje uit

Istanbul,
Turkije


Istanbul is een heerlijke, levendige en lawaaierige stad, met de nadruk op lawaaierig! Nadat we al en paar dagen als een geplette sardientje in de tram aankwamen bij de mooie toeristische plekken hadden we even behoefte aan rust.
We besloten de veerboot te nemen naar de Prinseneilanden.
Deze eilanden waren ooit een verbanningsoord voor Byzantijnse prinsen.
De tocht over de Bosporus naar de eilanden is een feest op zich.
Je hebt een prachtig uitzicht over de stad en bij mooi weer zit je lekker boven buiten op het dek. De boot zit vol met Turkse dagjesmensen die vermaakt worden door verkopers van nachthemden tot vernuftige keukenapparaatjes waarmee je van een komkommer of een wortel in no-time een wortel-komkommersalade hebt gemaakt. Handig toch voor maar 10 Lira? Daarnaast genoot ik van de giechelende meiden die de meevliegende meeuwen voederden en het op een gillen zetten als vogels toehapten, hetgeen kennelijk toch niet helemaal de bedoeling was.
Dan komen de eilanden langzaam in zicht en kan je kiezen tussen Buyukada (groot en drukbezocht), Burgazada en de kleinere Kinaliadad, Heybeliada of Sedef (privebezit)
Wij kozen voor Burgazada, minder druk dan Buyukada maar wel voorzien van strandjes en horeca.
Nadat we een mooie tocht hadden gemaakt over het eiland met paard en wagen, het enige vervoer naast de fiets, trakteerden we onszelf op een lunch op één van de terrasjes van een taverne aan de pittoreske vissershaven. Over sardientjes gesproken, heerlijk vers gegrild uit de zee. Er kwam een zalige rust en een echt vakantiegevoel over ons heen.
Je kan het eiland per gehuurde fiets ontdekken of er lekker op het strand liggen en zwemmen in de zee.
De tocht terug naar de stad leverde prachtige beelden op van de stad zoals de donkere silhouetten van de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Over die stad gesproken, ik kon er weer een paar dagen tegenaan in de drukte.
Er zijn diverse manieren om er te komen, van de gemeentelijke veerboot tot aan snelle zeebussen of via particuliere bootverhuur. Met de veerboot kost een kaartje tussen de 1 en de 5 euro en duurt de tocht 30 tot 90 minuten afhankelijk van de opstapplaats en het eiland dat je wilt bezoeken.