Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Van sprookje naar werkelijkheid

Istanbul,
Turkije


Als je een aantal dagen in het Turkse Istanbul bent, op de grens tussen het Europese en het Aziatische continent, overweeg dan vooral de volgende suggesties tussen de vele bezienswaardigheden en highlights van de stad door:
- Neem ’s avonds de [url="http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/eminonu_dox.html" target="_blank"]veerdienst[/url] van Eminönü naar Üsküdar aan de overzijde van Bosporus. De verlichte Aya Sofya, het Topkapi-paleis en de [url="http://www.gezikolik.com/en/History___Culture/Mosques/Turkey/Istanbul/Sultanahmet_Camii(BLUE_MOSQUE)/e_9182.aspx " target="_blank"]Blauwe Moskee [/url]vormen vanaf het water een prachtig schouwspel. In tien minuten ben je in het door moskeeën gedomineerde Aziatische deel van Turkije.
- Zorg dat je (tussen mei en oktober) na zonsondergang vanuit het park tussen de Blauwe Moskee en de Aya Sofia de geluids- en lichtshow meemaakt. Een mannen- en vrouwenstem vertellen daarbij de geschiedenis van de imposante bouwwerken. Hoewel voor velen onverstaanbaar is de gratis show extra meeslepend in het Turks. Veel stadsbewoners komen daarop af. Een bord geeft aan op welke dagen de show in het Engels, Frans of Duits wordt gegeven.
- Beklim ’s morgens vroeg of in de avondschemering de [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Galatatoren" target="_blank"]Galata-toren[/url]. Het uitzicht over de immense oriëntaalse stad en de Gouden Hoorn is fantastisch. Als alternatief kun je ook de [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Beyaz%C4%B1t_Tower" target="_blank"]Beyazit-toren [/url]op het universiteitsterrein naast de Bazaar kiezen. Een leuke bijkomstigheid van die toren is, dat deze het weer voorspelt: geel betekent bewolkt en mistig, groen voorspelt regen, blauw staat voor een droge, zonnige dag en een rode kleur waarschuwt voor sneeuwval.
- Bezoek het ondergrondse waterreservoir [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Basilica_Cisterne" target="_blank"]Yerebatan Sarayi[/url], waar 336 zuilen in het water de gewelven ondersteunen. Muziek, sfeerlicht en soms een expositie maken een wandeling over de planken boven het water een belevenis.
- Treedt tenslotte in de voetsporen van Agatha Christie en Mata Hari en neem een high tea of aperitief in het [url="http://www.perapalace.com/en-EN/homepage/61.aspx" target="_blank"]Pera Palas Hotel[/url], ooit het deftige onderkomen van de Oriënt Express-passagiers.