Taipei

'514538' door marcelsamson '514538' door marcelsamson

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taipei 101

marcelsamson

Taipei. Een grote Aziatische stad, maar eentje met weinig echte hoogbouw. Ze hebben echter één uitzondering gemaakt voor de Taipei 101 wolkenkrabber. Dit was tot 2007 zelfs het hoogste gebouw ter wereld, voor het overtroffen werd door de bekende toren in Dubai. Om deze plek te bereiken, zijn we te voet richting Elephant Mountain vertrokken. Dat klinkt imposant, maar de top bereiken is prima te doen, via nette trappen, deels zelfs verlicht. Eenmaal bovengekomen werden we getrakteerd op een imposant uitzicht over Taipei. De enorme toren steekt ontzettend af tegen de rest van de stad, wat veel lager is. Dat levert prachtige plaatjes op, maar is ook een beetje een vreemd aangezicht. Het contrast tussen de toren en de stad is misschien een beetje té groot.

'509561' door RobHoekstra '509561' door RobHoekstra

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Night markets

RobHoekstra

Taipei staat bekend om zijn vele night markets. Op deze markten draait het bijna helemaal om de inwendige mens. Iedereen die ooit in Taiwan geweest is weet wel wat ik bedoel denk ik. Er zit voor ieders smaak wel wat lekkers tussen al moet je soms eerst wel even goed uitdokteren wat het precies is.

'508103' door nathaliebeersma '508103' door nathaliebeersma

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Een stap terug in de.

nathaliebeersma

Deze foto is genomen door Nathalie Beersma bij Lin Family Mansion & Garden in Taipei in Taiwan, op vrijdag 2 mei 2014 rond 10.00 uur. `Zodra ik onder de poort door loop, is het alsof ik een hele vroege periode uit de Chinese geschiedenis binnenstap. Met open mond bekijk ik de typisch Taiwanese gebouwen. Ze vertonen veel gelijkenissen met de tempels die hier op elke straathoek te vinden zijn. De glimmende gouden letters aan de buitenkant tonen de rijkdom van de cultuur. Ik loop over een chique vloer van rode tegels, passend bij de pilaren en het ietwat vervallen dak. Aan het plafond hangen gele lampion bollen. `De eerste verlichting die men in Taiwan kende’, zegt mijn vriendin Yoyo, geboren en getogen in Taipei. In het midden van de mansion ligt een vijver met daarin lichtroze lelies met gele harten. Vanachter het blauw geverfde hekwerk dat er iets te modern uitziet in deze omgeving aanschouw ik het kleine, pittoreske bruggetje dat twee bouwwerken met elkaar verbindt. De stenen wand achter het bruggetje lijkt wel een miniatuurversie van een heel gebergte. Het laagje mos op de stenen onderstreept de anciënniteit van deze locatie. Het gewelf heeft hetzelfde rijke reliëf als de stenen onder de balustrade. Wonderschone oudheid. Meesterlijke constructies. Minstens net zo fascinerend vind ik de gigantische boom waarvan de wortels diep in elkaar verstrengeld zijn, al eeuwenlang innig verbonden. Zo oud als de stam eruit ziet, zo jong en fris zijn de diepgroene bladeren. De zon brandt zachtjes op mijn huid. Dit mooie lenteweer geeft me een warm en comfortabel gevoel. De fijne geur van de helroze bloemen maakt het af. Ik ben de enige zonder donker haar en smalle ogen, maar toch voel ik me thuis. Het is een eer dat deze mensen mij een kijkje laten nemen in hun leven van toen en nu, op een plek die een oase van rust vormt middenin de hectische hoofdstad.’

'489437' door koenworldwide '489437' door koenworldwide

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taipei; een Aziatisch

koenworldwide

Dit is Azië. Dit is Taipei. Chaos en veel motorvoertuigen. Het is een groot contrast met hoe de Europese steden zijn. Hier moet je echt opletten als je aan de zijkant van de weg loopt dat je niet omver wordt gereden door een scooter of auto. Er hangt nog net geen bord: 'Betreden op eigen risico'. Desalniettemin is het wel een fantastisch gevoel om hier echt te lopen, dit rare spektakel mee te maken, een andere cultuur te snuiven, de winkeltjes direct aan de straat te bezichtigen en niet geheel onbelangrijk: jezelf er ongeschonden doorheen te loodsen wat al een avontuur is op zich!!

'425120' door AnitaOedit '425120' door AnitaOedit

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Change of Shift

AnitaOedit

Drie soldaten stappen vanuit de rechter hoek om twee anderen soldaten te vervangen welk in de midden van de Memorial Hall staan! Stap.............stap..........Halt!!!!!.........Stap.............stap...........Halt!!!!!............Stap..............stap...........Halt!!!!! De ene soldaat wisselt met de rechter soldaat en de andere met de linker soldaat!

'490933' door Joanna '490933' door Joanna

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Tripje naar de...Elep

Joanna

Eén van de highlights in Taipei is een tripje naar de top van de 101-tower van 507 meter. Prachtig, maar je staat ook in de rij, en bent een paar dollartjes armer. Draai het eens om en ga gratis en voor niks genieten van het zicht op de 101! Daarvoor ga je naar de Elephant Mountain! Dat is een berg aan de rand van de stad, waar je wandelpaden omhoog hebt. Bovenaan gekomen wacht je een prachtig uitzicht op de 101 en de rest van Taipei. Het is een aardige klim, en mocht je er niet genoeg exercise aan hebben, dan kan je halverwege nog wat oefeningen doen aan rekken, net als de Taiwanezen. Het is heerlijk lopen door de natuur, je waant je echt even out-of-town. Als je aan het eind van de middag gaat kan je ook nog genieten van de prachtige zonsondergang! Hoe kom je er: ga met de MRT rode lijn 2 naar het eindpunt Xiangshan (dat is 1 halte van de 101), neem exit 2 en volg daar de borden naar de Xiangshan hiking track (bijna 400 meter lopen). Er volgt een tegelpad met trappen omhoog en in een half uurtje sta je te genieten van het prachtige uitzicht. Er zijn meerdere uitzichtpunten, je kan ook verder lopen naar andere heuvels met dierennamen. Aan het begin van het pad kan je wat te eten/drinken kopen, omhoog heb ik niets gezien. Enjoy!!

'457056' door Bluebird '457056' door Bluebird

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taipei 101 Tower

Bluebird

Op de foto zie je de 101 toren van Taipei. Tot 2007 was dit met 508 meter de hoogste toren van de wereld, tot de Burj Khalifa in Dubai de titel overnam. Het beste uitzicht heb je vanaf Elephant Mountain (zie mijn tip) Een hele grote heuvel aan de rand van de stad waar je bij slecht weer en mooi weer of bij zonsopkomst/ ondergang de mooiste skyline foto's kunt nemen. Je kunt op de foto ook heel sterk zien wat het hoogte verschil is in vergelijking met de rest van de stad.

'420245' door AnitaOedit '420245' door AnitaOedit

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taiwanese verkoper

AnitaOedit

Taipei stad is heel makkelijk te doen met de Taipei Subway. Kaartjes/muntjes zijn heel goedkoop en je kunt makkelijk reizen naar verschillende plekken. Wij gingen naar Danshui. Een leuke plek met vele markt kraampjes en je ontmoet veel locals. Wij kwamen deze aardig man tegen bij een plantenzaak. Tja...je zal wel denken wie koopt er een plant tijdens hun reis. Wij dus :) Mijn man was op zoek naar de eetbare pandanus plant en toevallig vond hij deze. De pandanus extract is overheerlijk voor cake recepten :)

'538474' door Mireille '538474' door Mireille

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Op reis met James

Mireille

Ben je in Taiwan en je zoekt een betrouwbare manier om zelfstandig rond te reizen, dagtrips of om een meerdaagse trip te doen, dan is hier je man. James, met wat van zijn collegas, van JJTours - Go Taiwan rijden ze in hun (luxe) taxis in Tapei (airco en wifi). Zij maken op maat trips volledig aan jouw wensen afgestemd. Ook komen ze zelf met leuke tips en adviezen. Ze spreken Engels, al is het niet veel. Ondanks dat en google translate ging het converseren prima met veel humor. Ik heb met James (en nog 2 collegas) meerdere dagtrips gemaakt. Fantastisch! Ze zijn zorgzaam, vrolijk en gaan uit hun weg je een top dag te bezorgen. Theeplantages, meren, tempels, oude mijnen en spoorlijnen uit Japanse tijden, pittoreske kusten, hoge bergen, Aboriginal dorpen, bizarre landformaties. Zelfs een Harry Potter café! Zodoende heb ik veel geleerd van de cultuur, lokale gerechten geproefd, over tradities gehoord en de lange Japanse kolonisatie. Bovenal als vrouw alleen reizend voelde ik me veilig. Mijn advies is; Geef al bepaalde locaties door voor je dagtrip bij het contact. Daar kan dan op gebouwd worden. James is te bereiken op tel nr: +886913660725 (inclusief Whatsapp en Line) email: a123077091@gmail.com en Facebook: https://www.facebook.com/James%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%8C%85%E8%BB%8A%E5%84%AA%E9%81%8A-436031136549341/?fref=ts&ref=br_tf

'305707' door magicmill '305707' door magicmill

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Longshan Tempel

magicmill

Uitzicht op een van de ornamenten op de Long Shan Tempel in Taipei (Taiwan). De Long Shan Tempel is een van de oudste tempels in Taipei. Erg mooi geïntegreerd tussen nieuwe gebouwen (of toch andersom?).

'424855' door broekhuizen '424855' door broekhuizen

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Geschminkt gezicht ui

broekhuizen

mooi geschminkt gezicht uit een traditionele opera, In de traditionele Chinese opera's zijn tekst, muziek, dans, zang, jongleren en vechtkunst erg belangrijk, en meestal met mooie kostuums.

'115019' door carootje '115019' door carootje

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Oud en nieuw

carootje

Tijdens onze reis naar Australië, hadden we een tussenstop van 2 dagen in Taipei. Jeetje, echt een eiland op zich, hoor!!! Veel prachtige nieuwe skylines worden er uit de grond gestampt. Helaas was het hoogste gebouw van de wereld nog niet gereed, want dan hadden we zeker een mooi plaatje gekregen van de stad..

'407542' door AnitaOedit '407542' door AnitaOedit

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Klein Meiske

AnitaOedit

Ik zag haar en haar moeder lopen in een dorpje Jiufen. Ik vind/vond haar zooo schattig met haar hoedje en sjaaltje. Meteen heb ik aan haar moeder gevraagd of ik een fotootje mocht maken ...ennne ze vond helemaal niet erg...ze voelde zich zeer vereerd. Alleen ben ik haar naam vergeten :(

'407279' door AnitaOedit '407279' door AnitaOedit

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Taiwanese man

AnitaOedit

Ik ontmoette deze aardige Taiwanese man in Damshui Temple, hij heeft ons uitgelegd hoeveel wierook we moesten aansteken en waar we in de tempel moesten plaatsen.

'488453' door passiefoto '488453' door passiefoto

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Lantaarn Festival

passiefoto

Een andere legende rond dit mooie festival vertelt dat in de keizers van de Tang-dynastie het festival vierden door het bestellen van honderden mooie vrouwen, die moesten zingen en dansen met lantaarns op het helder verlichte plein. Deze feestelijke activiteiten breidden zich geleidelijk uit tot het gewone volk en ontwikkelde zich tot het meest populaire festival in het jaar na het Chinese Nieuwjaar. Het festival wordt ook wel het Kleine Nieuwjaar genoemd. In het verleden viel dit festival samen met de viering van het Chinese Nieuwjaar. Tegenwoordig duurt het festival een week.

'399696' door RobHoekstra '399696' door RobHoekstra

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Het voordeel van rege

RobHoekstra

Deze foto is gemaakt bij het grote plein van deChiang Kai Shek moemorial hall. Omdat het echt kl...weer was, was het er erg rustig. Interessante plek.

'392407' door Bluebird '392407' door Bluebird

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Bidden tot...?

Bluebird

Het is geen kleurrijke foto, geen prachtige libelle of gaaf portret van een mens of dier. Deze foto vind ìk prachtig omdat de mensen in een tempel zó toegewijd zijn aan hun geloof! Ze bidden, prevelen, brengen offers, branden kaarsjes, gooien wenssteentjes en lezen wensen van stokjes af. Op zoveel manieren kunnen de Taiwanezen in hun tempel vereren wiè ze maar willen en hoe ze maar willen. Keuze genoeg en deze vrouw houdt het bij haar boek en een rozekrans-achtig bedeltje.

'416644' door RobHoekstra '416644' door RobHoekstra

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Neo neon

RobHoekstra

Hong Kong en Tokyo zijn natuurlijk de masters in Neon reclame maar Taipei kan er ook wat van. Iets netter en iets minder chaotisch dan in Hong Kong. Ik vind het wel grappig hoe iedere stad zo zijn eigen neon identiteit heeft.

'416895' door RobHoekstra '416895' door RobHoekstra

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Panorama Ximending

RobHoekstra

Wat wij echt een gezellig en leuke wijk in Taipei vonden was Ximending. Overal aparte winkeltjes en leuke eettentjes. Hier heb ik geprobeerd een beeld te geven van wirwar en kleuren van dit gebied.

'392129' door Bluebird '392129' door Bluebird

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Dodengeld

Bluebird

Het idee in het Taoïsme is dat iemand na zijn dood doorleeft in het rijk van de doden. Er is niet heel veel verschil met het leven van nu denken zij, dus ook in het hiernamaals hebben Chinezen geld nodig om in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. De snelste manier om het geld aan overleden familieleden over te maken is door het te verbranden. Zo kunnen nabestaanden garanderen dat hun overledenen ook in het hiernamaals toch een goed tweede leven zullen leiden. Het is geen echt Chinees geld, maar een speciaal dodengeld dat erg goedkoop in de tempel aangeschaft kan worden. Sommige tempels zoals deze hebben speciale ovens voor dit geld, maar soms gooiden ze het ook tussen de wierrook stokjes in de ketels.

'426936' door broekhuizen '426936' door broekhuizen

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Chinese opera

broekhuizen

mooi geschminkt gezicht uit een traditionele opera, In de traditionele Chinese opera's zijn tekst, muziek, dans, zang, jongleren en vechtkunst erg belangrijk, en meestal met mooie kostuums.

'431908' door Bluebird '431908' door Bluebird

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Kippenverkoper

Bluebird

In een donker steegje van een marktgebouw in Taipei om de hoek bij de oudste tempel van de stad liep ik deze man tegen het lijf. Hij verkoopt kippen en mocht je dat willen, slacht hij ze ter plaatse netjes voor je en voor het toeziend oog van de andere kippen.

'487690' door passiefoto '487690' door passiefoto

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Kleurrijk mooi...vorm

passiefoto

Op de Night Market in Taipei moet je wel opvallen om iets te kunnen verkopen. Het aanbod is super groot. Ik vond dat deze meneer zijn "etalage" wel leuk had ingericht.

'311241' door speedy '311241' door speedy

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Metro

speedy

Taipei heeft een goedkoop en uitstekend functionerend metrosysteem. Er zijn 5 verschillende lijnen waarmee je in alle uithoeken van de stad kunt komen. Het hele metrosysteem is volledig tweetalig en ook toegankelijk voor minder valide mensen.