West Syrië reisblogs

Van Moeder van Mohammed tot pistachebomen

herman m was er (tot 13 mei 2010) Gepost op 07 jun 105 reacties

Voor we vanuit Tadmur vertrekken brengen we nog een bezoek aan het Palmyramuseum. Het is een klein museum met een flinke collectie oudheden.
Een kilometer of 30 vóór Homs stoppen we bij een bijenkorfhuisje (zie foto 1). Het huisje is van Umm Mohammed (letterlijk: moeder van Mohammed). In bepaalde streken is het gebruikelijk, dat mensen na de geboorte van hun oudste kind hun nieuwe naam daarvan afleiden. In dit geval heet het oudste kind dus Mohammed. We worden ontvangen door vader en moeder en hun jongste dochter van 19 jaar. Deze dochter is nog niet getrouwd, doordat ze een verstandelijke beperking heeft. Anders is het ongebruikelijk dat een meisje van 19 jaar nog thuis woont, meestal trouwen ze al vóór die leeftijd. We drinken een kopje thee en mogen de beide huisjes die aan elkaar zijn gebouwd bekijken. Het ene huisje bevat de keuken, de andere is de woon- annex slaapkamer. Doordat de huisjes hoog zijn en relatief dikke muren hebben, is het er heerlijk koel. In de gegeven situatie wordt er niet meer gewoond in het bijenkorfhuisje . We mogen de woning waar de familie nu woont ook bekijken. Omdat er geen elektriciteit is, gebruiken deze mensen een aggregaat om stroom op te wekken. Volgens een kleinzoon die ineens tevoorschijn komt, wordt de elektriciteit opgewekt door te trappen op een fiets. Op het erf is een hok waarin wat kleinvee rondscharrelt.
Wanneer we verder rijden, zien we langs de weg tussen Homs en Hama een groot stuwmeer met een dam. Langs de hoofdweg verkopen jongens verse vis (zie foto 2). In Hama eten we bij restaurant Four Noria waar jongens vanaf grote waterschoepen ofwel noria’s duiken in de rivier Orontes (zie eerdere tip). Daarna maken we een stadswandeling langs verschillende noria’s en door het oude centrum, waar we o.a. een bezoek brengen aan een oude hammam (zie foto 3). Hoewel er op dat moment geen klandizie was rook je nog duidelijk de zwetende lijven!
Zo’n 20 km ten noorden van Hama in de richting van Aleppo brengen we een bezoek aan Tayyibat Al-Imam. Daar is een mozaïekvloer uit de Byzantijnse periode, toevallig ontdekt door een boer tijdens het ploegen van het land, circa 25 jaar geleden. Telkens wordt er door een beheerder een stukje van de vloer natgespoten, waardoor de kleuren goed tot uitdrukking komen (zie foto 4 en tip).
In de omgeving Tayyibat al-Imam stoppen we voor het maken van enkele foto’s bij pistache- en olijfbomen. ‘s Avonds eten we in restaurant Al-Andalib in Baronstreet in Aleppo, naast het beroemde Baronhotel, waar ooit grootheden als Lawrence of Arabia, Agatha Christie en Churchill vertoefden.

herman m Positie 176 (5200 p.) Lid sinds 16-09-2007 Foto's en tips: 1441 Blogs: 18 Fans: 16

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Bijenkorfhuisjes omgeving Homs
blogfoto nr. 2
Verse vis tussen Homs en Hama
blogfoto nr. 3
Hammam in Hama
blogfoto nr. 4
Natspuiten mozaïekvloer in Tayyibat Al-Imam
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Yazd en zoroastrisme
4 13
Gepost op 13 juni
Iran Yazd
Sport en spel: zurkhaneh
4 8
Gepost op 03 juni
Iran Yazd

Reacties bij deze blog

pensionado

Door: pensionado • Geplaatst op

Weer leuk om te lezen en veel is voor mij herkenbaar. Wij hebben ook die hammam in Hama bekeken en we hebben in de eetzaal van het Baron Hotel in Aleppo geluncht. Die bijenkorfhuisjes zijn bijzonder om te bekijken vooral hoe het gewelf gebouwd is. Ach, er is zoveel moois in Syrië. Volgens mij maken we meerdere reisreporters enthousiast voor dit land!

mulderlis

Door: mulderlis • Geplaatst op

Wat is er veel te zien en te doen daar...leuk om te lezen!
Ik hoop gauw tijd te hebben om je andere blogs van deze reis te lezen wat Syrie staat hoog op m'n lijstje

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Mooi verhaal weer.

pbroek

Door: pbroek • Geplaatst op

Normaal ben ik ook wel een liefhebber van de haman,maar ik neem aan dat ze in Nederland anders onderhouden worden. Tabyyibat Al-Imam met die Byzantijnse mozaïekvloer lijkt me reuze interesant,want op het eiland Kythira hebben we ook zo'n mooie vloer in een Byzantijns kerkje gezien .Mooi verhaal Herman,smaakt naar meer.

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

agatha Christie ook al daar! die heeft ook wat afgereisd! Leuk met de foto's erbij.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.