Galle

'426542' door RobHoekstra '426542' door RobHoekstra

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Galle

RobHoekstra

Galle is een interessant stadje aan de zuidkust van Sri Lanka. Je vindt er leuke gebouwen uit het koloniale tijdperk (ook Nederlandse). Ook is er een leuke oude vestingmuur langs het water waar je lekker kunt wandelen tezamen met heel veel Sri Lankese liefdeskoppeltjes. Ze vielen mij erg op met hun paraplu'tjes tegen de zon.

'132028' door geervannesmeed '132028' door geervannesmeed

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Paalvissers

geervannesmeed

Paalvissers bij Weligama aan de zuidkust. Maar geen echte..... Die zie je alleen vroeg in de morgen of bij het vallen van de avond, maar niet overdag. Voor de toerist blijft het echter een mooi gezicht.

'302907' door Dolf '302907' door Dolf

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Galle

Dolf

Galle, Galle is een geweldig leuke en kleurrijke kleine stad. Over kleurrijk gesproken, zo zijn er veel straten overvol en erg veel te zien. Het leuke is je kan er ongestoord fotograferen.

'500833' door travelbag '500833' door travelbag

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Voor paal zitten

travelbag

Nabij Galle zie je af en toe nog een steltvisser zitten. Als er één zit, dan is tegenwoordig nog alleen voor het geld. Jammer van zón traditie. De visser zit op een klein plankje/stokje en wacht tot de vis bijt. Ze moeten goed hun evenwicht bewaren.

'307063' door Bartholda '307063' door Bartholda

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Nederlandse vesting,.

Bartholda

De nederlandse vesting in Galle is in 1640 door Willem Jacobsz Coster veroverd op de Portugezen. In 1663 is de vesting behoorlijk versterkt tot een onneembare VOC-vesting. Ruim 100 jaar later, in 1795 vond de overgave plaats aan de Engelsen. Deze overgave is zonder strijd verlopen en in 1802 is Galle tijdens de Vrede van Amiens overgedragen. Veel herinnert er nog aan de nederlandse tijd, zoals straatnamen; Leynbaanstraat, Utrecht Bastion, Akersloot Bastion en Zeebergstraat. Ook het wapen van het VOC uit 1669 hangt nog steeds boven de poort. Sinds 1988 is de vesting van Galle bijgeschreven op de wereld erfgoedlijst van Unesco. De vuurtoren is overigens niet van nederlandse hand, maar is door de Engelsen gebouwd nadat het fort aan hen was overgedragen.

'458634' door Cobinho '458634' door Cobinho

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Head above water

Cobinho

We zijn bij The Sea Turtle Farm & Hatchery, in Galle, waar we te horen krijgen dat er vijf van de zeven zeeschildpaddensoorten op Sri Lanka broeden, maar dat ze bedreigd worden omdat de eieren zeer geliefd zijn voor consumptie en hun broedplaatsen verstoord worden. Het grootste deel van het project bestaat uit het laten uitbroeden van eieren door broedmachines en het voorzichtig uitzetten en begeleiden van zeeschildpadden naar de oceaan. Tevens worden een verwondde en/of ziek zeeschildpadden behandeld en weer uitgezet. Het is hartje zomer. De rechter George (Harvey Keitel) is met zijn neurotische vrouw Nathalie (Cameron Diaz) neergestreken op een paradijselijk eiland in de buurt van Maine. Wanneer George een nacht gaat vissen verschijnt Kent, de ex-minnaar van Nathalie, onverwachts ten tonele. Kent overlijdt die nacht en George wil van het lijk af. Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yd33zUYofho

'422655' door LRison '422655' door LRison

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Moskee

LRison

In het Hollandse fort van Galle staat in de Islamitische wijk de geheel witte met 2 vierkante torens getooide Meeran Jumma Moskee,lopend over de stadsmuren is goed te zien hoe groot hij is.

'340317' door silly '340317' door silly

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Galle

silly

Galle,deze hoofdstad van de zuidelijke provincie van Sri Lanka ligt ca. 115 kilometer ten zuiden van Colombo. De stad heeft circa 92.000 inwoners waarmee het na Colombo, Jaffna en Kandy de op vier na grootste stad is. Galle heeft een kleurrijk verleden en haar ontwikkeling vooral te danken aan de Britse, Portugese en Nederlandse zeevaarders. Sinds1988 staat het oude stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

'244207' door Simmes Jan '244207' door Simmes Jan

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Steltvissers

Simmes Jan

Twee steltvissers aan het werk in het water bij Galle. Ze moeten hun werk doen op een piepklein plateautje, vastgemaakt aan een stelt in het water. Ik neem er mijn petje voor af!

'80767' door janpath '80767' door janpath

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Peralya

janpath

de plaats van de beruchte 'doodstrein' 1 jaar na de tsunami

'361005' door silly '361005' door silly

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Respect

silly

Het is erg mooi om op een theeplantage te wandelen, op Sri Lanka, het is erg zwaar werk, de theepluksters staan uren in de brandende zon op blote voeten tussen de struiken te plukken. Hun leidinggevende staat te schreeuwen dat ze harder moeten werken. Ja dan zeuren wij hier over een beetje regen, deze dames gaan gewoon door, regen of zonneschijn, petje af

'422266' door LRison '422266' door LRison

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Koloniaal gebouw

LRison

Van 1656 tot 1800 was Ceylon ( Sri Lanka ) een Hollandse kolonie die in Galle een Hollands fort bouwden, Galle Fort is sindsdien niet veel veranderd er staan nog veel gebouwen uit die tijd zoals het grootste koloniale gebouw het Great Warehouse ( grote pakhuis ).

'361359' door REvanSlooten '361359' door REvanSlooten

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Nederlandse kerk!

REvanSlooten

De oude VOC-vestiging van Galle is eigenlijk gewoon een oud Hollands dorp in Sri Lanka. Een metersdikke vestigingsmuur omringt het stadje. In 1663 bouwde de VOC de vesting nadat ze de Portugezen uit het gebied hadden verdreven. Galle was vier eeuwen lang het administratieve centrum van verschillende koloniale machthebbers in het gebied. De Nederlanders meerden in 1640 echter aan met twaalf schepen en 2000 man onder leiding van Wilhelm Jacobsz Coster. In vier dagen wisten de Nederlanders de Portugezen te overmeesteren. De Nederlanders verbeterden het verdediging werk. Zo werd onder meer de muur wijder en steviger. De Nederlandse invloeden zie je er nog steeds, zoals deze Dutch Reformed Church met vele oude graven van Nederlanders. Er worden geen diensten meer in het Nederlands gehouden, maar in Engels en Singalees.

'362520' door LRison '362520' door LRison

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

1000 ste foto

LRison

Voor mijn 1000 ste foto op Columbus heb ik voor het maandthema gekozen met een mooie zonsondergang in de buurt van Galle in het zuiden van Sri Lanka

'301211' door Fransvdg '301211' door Fransvdg

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Ossewagen

Fransvdg

Deze eenvoudige ossewagen kwam ik tegen in Galle, aan de zuidwest punt van Sri Lanka. Heel opvallend vond ik een van de hoorns van de os. (Dit is een gescande dia.)

'440044' door dennisenroel '440044' door dennisenroel

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Galleluja

dennisenroel

De stad Galle in het zuiden van Sri Lanka staat bekend als het Nederlandse fort. Dat is echter slechts ten dele waar. Het fort werd oorspronkelijk door de Portugezen gebouwd in 1589. In 1665 hebben de Nederlanders - in de vorm van de VOC - het fort volledig herbouwd en fors uitgebreid. Het is geweldig om in deze stad rond te lopen. De historische gebouwen zijn gewoon nog in gebruik en maken deel uit van het dagelijks leven in Galle. Indrukwekkend ook is de weg ernaartoe. Die loopt langs de kust die het hardst is getroffen door de tsunami. Galle bleef relatief ongemoeid door de stevige stadsmuren. Op dit panorama zie je onder andere de beroemde witte moskee. Wat moet het voor de oorspronkelijke inwoners van het gebied een cultuurshock zijn geweest toen die lange, bleke kolonisten er de dienst gingen uitmaken! Graag even openen voor een scherp beeld.

'488619' door RoelBeurskens '488619' door RoelBeurskens

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Young monks

RoelBeurskens

Galle is een oud fort waar oa. de Nederlanders ooit hebben gezeten. Een erg relaxte stad om een nacht te verblijven en zowel de oude stad als de nieuwe stad te verkennen. Toen ik een wandeling over de stadsmuur liep kwamen deze 2 jonge monniken naar mij toe voor een praatje.

'435252' door Cobinho '435252' door Cobinho

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Hoofd boven water...h

Cobinho

Op de laatste dag van onze rondreis door Sri Lanka stoppen we o.a. bij The Sea Turtle Farm & Hatchery, in Galle. We krijgen te horen dat er vijf van de zeven zeeschildpaddensoorten op Sri Lanka broeden, maar dat ze bedreigd worden omdat de eieren zeer geliefd zijn voor consumptie en hun broedplaatsen verstoord worden, allemaal door de mens! Hun voornaamste doelstelling is het redden van zeeschildpadden voor volgende generaties. Het grootste deel van het project bestaat uit het laten uitbroeden van eieren door broedmachines en het voorzichtig uitzetten en begeleiden van zeeschildpadden naar de oceaan. Tevens worden een verwondde en/of ziek zeeschildpadden behandeld en weer uitgezet. Ten slotte worden er een paar zeeschildpadden gehouden in tanks. Ze worden gevoed met zeevoedsel, bestudeerd en na 4-5 jaar worden ook zij weer uitgezet. Op deze wijze probeert men kennis op te doen en te leren van en over zeeschildpadden. Dus letterlijk en figuurlijk... Het hoofd boven water houden!

'307917' door LRison '307917' door LRison

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Zonsondergang

LRison

Langs de kust bij het plaatsje Hikkaduwa tussen Colombo en Galle zijn prachtige zonsondergangen,en ook enorme golven die bij het omslaan heel veel wit schuim achterlaten.

'347220' door LRison '347220' door LRison

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Wolken voor de...onde

LRison

In Sri Lanka heb je prachtige zonsondergangen als er niet te veel bewolking boven zee is,dit is in de buurt van Galle waar overal in zee rotspunten te zien zijn.

'506058' door jacomien '506058' door jacomien

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Ieder doet zijn eigen

jacomien

Het strand van Batticaloa is leuk en mooi om te zien. Er zijn enkele vissershutjes en er liggen heel wat bootjes op het strand. Maar zo tegen zonsondergang zijn er vooral jongens die nog even een fris bad nemen. Anderen gooien nog een netje uit en vangen wat vis. Weer anderen maken visjes schoon of doen een gezelschapsspel. Het is heerlijk om er nog even te wandelen en ook de kustlijn is mooi om te zien!

'424165' door Simmes Jan '424165' door Simmes Jan

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Bootjes in de brandin

Simmes Jan

Dobberend op de golven in de branding: bootjes van vissers aan de kust in de buurt van Galle in het zuiden van Sri Lanka. Na een lange dag op zee hebben de vissers even rust voordat ze de volgende ochtend weer vroeg het ruime sop kiezen. Galle, maart 2010.

'313470' door LRison '313470' door LRison

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Vuurtoren

LRison

Als je over de wallen loopt van het Hollandse Ford van Galle heb je een weids uitzicht over zee en de gebouwen binnen het fort,als je over de paadjes naar de punt van het fort loopt kom je bij de prachtige vuurtoren die omgeven is met een aantal palmbomen.

'529849' door blauwvinger '529849' door blauwvinger

Sri LankaGalle

Sri LankaGalle

Galle vanaf het fort

blauwvinger

Toen ik een aantal jaar geleden in Sri Lanka hebben we ook Galle aangedaan. Deze foto is genomen vanaf de stadsmuur richting Dharmapala Park. In de stad valt nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw. In deze tijd was Galle de belangrijkste havenstad van Sri Lanka. Daarom werd in 1663 door de Nederlanders een 36 hectare groot fort gebouwd, dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst staat. Dit fort heeft tijdens de tsunami van 26 december 2004 zijn dienst bewezen; het heeft een groot deel van de stad beschermd door de golf aanzienlijk af te remmen. (Bron: Wikipedia)