Yala Ruhunu NP

'485493' door Rhodaxx '485493' door Rhodaxx

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Yale N.P.

Rhodaxx

Yale N.P. is een droomplek op Sri Lanka. We trekken er met een Jeep op uit om vogels en hopelijk ook de luipaard te spotten. Dat laatste is helaas niet gelukt. Na een paar uur liggen we te relaxen bij het zwembad van het hotel en horen we een paar toeristen in geuren en kleuren vertellen hoe mooi de luipaard met haar kleintjes was die ochtend. Ach ja, je kan niet alles hebben, we hebben in elk geval genoten van de prachtige natuur.

'460053' door geervannesmeed '460053' door geervannesmeed

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Ceylon-olifant

geervannesmeed

Na de ingang naar het droge schrale deel van het Ruhunu Park gepasseerd te zijn, kregen we al snel deze bul te zien. Hij was helemaal alleen en had net een modderbad genomen. “Even oppassen”, zo gaf de gids aan, “want een bul die buiten de groep leeft, is vaak onvoorspelbaar”. Hij kwam inderdaad naar ons toe gesneld, maar zwenkte gelukkig tijdig af om vervolgens naar de vlakbij gelegen waterput te gaan. Een spannend moment, maar dat was meteen ook de enige olifant die we daar die dag zagen. Een Aziatische olifant is kleiner dan zijn Afrikaanse soortgenoot. Er zijn 5 ondersoorten. De schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en het gewicht tussen de 3000 en 5000 kg. De Ceylon-olifant, die in Sri Lanka leeft, is het donkerst en het zwaarst van de 5. Met 2500 tot 3000 exemplaren is het ook de minst voorkomende. Hoewel bij de Aziatische olifanten de mannetjes slagtanden hebben, ontbreken die meestal bij de Ceylon olifant.

'458317' door DorienSouman '458317' door DorienSouman

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Maraboes

DorienSouman

In Yala NP reden we langs een meertje waar tientallen maraboes waren neergestreken. Ik blijf het wonderlijke vogels vinden, een soort kruising tussen een ooievaar en een flamingo. Dit is gelijk mijn laatste foto voor 2014 en bij deze wens ik iedereen een goede jaarwisseling toe!

'460161' door geervannesmeed '460161' door geervannesmeed

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Ceylon-olifant#2

geervannesmeed

De Ceylon-olifant of Sri Lankaanse olifant (Elephas maximus maximus) is een ondersoort van de Aziatische olifant. Hij is het donkerst en het zwaarst van de 5 ondersoorten, waarvan de Indische olifant de meest voorkomende en bekendste is. Hoewel de Ceylon olifant, waarvan er slechts ca. 3000 in het wild voorkomen in Sri Lanka, de grootste is van de Aziatische soorten, is hij een stuk kleiner dan zijn Afrikaanse soortgenoot. We hebben het echter nog altijd over een dier met een schouderhoogte van ca. 3,5 m. (met dank aan Jeanique) en een gewicht van ruim 5000 kg. Als dan zo’n alleenstaande bul op je af komt stuiven, krijg je toch even klamme handjes.

'490065' door Jeanne '490065' door Jeanne

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Wild spotten

Jeanne

Met een gids bezoeken wij het Yala N.P. om wild te spotten een must als je Sri Lanka bezoekt. Het wordt gezien als een van de hoogte punten van de reis! Onze gids kreeg tijdens onze tour een tip van een van de andere rangers, er was een luipaard gesignaleerd. Het gevolg was dat wij niet de enige waren, het was een drukte van toeschouwers. Aan beide kanten was de luipaard ingesloten maar is zeker een half uur in deze houding blijven liggen. Daarna liep hij heel rustig weg en verdween in de wildernis!

'497593' door robgreeve '497593' door robgreeve

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Wilde pauw

robgreeve

Het nationaal park Yala ligt in het zuidoosten van Sri Lanka. Het is ongeveer 130000 hectaren groot en delen van het park zijn opengesteld voor het publiek. Met een open jeep en gids kan je het park bezichtigen. Er leven ca. 40 zoogdieren en 250 soorten vogels. Tijdens onze tocht hebben we o.a. olifanten, waterbuffels, krokodillen en wilde pauwen gezien. Tevens leeft er 's werelds grootste populatie luipaarden maar helaas hebben wij op onze tocht er geen gezien.

'454390' door TicoTica '454390' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Axis herten Yala np

TicoTica

Deze 2 Axis herten zagen we vlak bij de ingang van het yala np. Ze hebben een mooie bruinrode vacht, met rijen witte vlekjes. Het mannetje heeft een gewei met één paar naar voren wijzende 'oogtakken' en een eenmaal gevorkte lange naar achter wijzende tak. Axisherten leven in kuddes van soms meer dan 100 dieren. Vaak foerageren ze in de buurt van langoeren: apen die in de bomen voedsel zoeken en bij gevaar alarm slaan. Tijdens de vlucht kunnen ze een snelheid van 65 km/uur bereiken.

'446849' door JefLauwers '446849' door JefLauwers

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Luipaard in Yala NP

JefLauwers

Na vele Afrika reizen was het mij nog steeds niet gelukt op de luipaard is een keertje mooi op de plaat te krijgen. Telkens ik hem zag was de afstand te groot of was hij mij te snel af. Maar dat ik nu voor een luipaard foto naar Sri Lanka moest reizen had ik niet gedacht. In het Yala NP vertrok ik 's morgens met onze gids op pad.Na enkele uren hadden we al een lippenbeer gezien en kon onze dag al niet meer stuk. Even later zagen we onze eerste luipaard. Hij had zich jammer genoeg verscholen in het struikgewas. Onze gids vertelde ons dat we misschien beter post zouden vatten aan een waterpoel en daar rustig moesten afwachten omdat de dieren door de droogte toch verplicht waren de weinige waterpoelen te bezoeken. Na 4 uur wachten werd ons geduld beloond en maakte ik deze foto. Na het drinken ging dit jonge mannetje even rusten aan de rand van de waterpoel. Een mooie ervaring hij bleef bijna een half uur ter plaatse!

'447406' door JefLauwers '447406' door JefLauwers

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Smyrna ijsvogel in...

JefLauwers

Tijdens onze safari in Yala NP in Sri Lanka hadden we alles gezet op het zien van een luipaard en hadden daarom besloten ons aan één van de weinige waterpoelen te zetten die nog over waren in de droge periode. Geduldig bleven we enkele uren wachten in de hoop hij verscheen om te drinken. En ja hoor uiteindelijk deed hij dit ook. Maar tijdens de uren wachten was er geen verveling. Vele mooie vogels , een cobra en een waterkraan kwamen langs. Deze mooie Smyrna ijsvogel kwam netjes voor de lens poseren en maakte het wachten minder lang.

'490223' door TicoTica '490223' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Kleine bijeneter

TicoTica

Ik vind dit zulke grappige vogeltjes! Deze kleine bijeneter zagen we in yala np tijdens een safari. Grappig genoeg hebben we een hele tijd naar deze vogeltjes gekeken en andere dieren even links laten liggen.

'456941' door Cobinho '456941' door Cobinho

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Apenboom

Cobinho

Het is het eind van de dag en we rijden richting uitgang. We zijn in het Nationale Park van Yala, een leefgebied voor meer dan 130 verschillende diersoorten, zoals apen, beren, buffels, herten, krokodillen, olifanten, zwijnen en luipaarden. Het is een prachtig park en ik kijk mijn ogen uit! We zien plots een groep langoeren in licht van de ondergaande zon. Langoeren zijn tenger gebouwde apen die vaak een bont gekleurde vacht hebben. Ze zijn overdag actief en leven voornamelijk in de bomen. Langoeren leven in groepen van meerdere vrouwtjes en één of meerdere mannetjes. Het zijn planteneters, die zich voornamelijk voeden met bladeren, soms ook met vruchten of knoppen. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat de maag, net als bij herkauwers, uit meerdere kamers bestaat, om het zwaar verteerbare plantenmateriaal te kunnen verwerken. (bron: Wikipedia) Al die apen in een boom en ik denk een apenboom. Thuis google ik op een apenboom en vind: De Apenboom (Araucaria araucana) is een open conifeer die begint als kegelvorm en langzaam toegroeit naar zijn karakteristieke parapluvorm. Nee, dit is toch heel wat anders...

'490867' door TicoTica '490867' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Knap

TicoTica

Deze (vind ik) hele knappe vogel zagen wij in yala NP. We begonnen aan het tweede deel van onze safari in de middag en er waren alleen vogels te zien. Ook deze... ik geloof dat het een soort havik is,maar weet het niet zeker. Wie weet het wel?

'490193' door TicoTica '490193' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Indische Maraboe bij.

TicoTica

De Indische maraboe is een grote vogel met een hoogte van 145 tot 150 cm en een gemiddelde spanwijdte van 250 cm. De wigvormige snavel, die een lengte van meer dan 30 cm heeft, is lichtgrijs met een donkerdere punt. Volwassen vogels hebben donkere vleugels met lichtgrijze secundaire dekveren, terwijl de onderkant van het lichaam witachtig is. De nek is kaal en heeft een geel-rode kleur. Eromheen loopt een witte kraag. Tijdens het broedseizoen verblijft de Indische maraboe in draslanden. Buiten het broedseizoen breidt hij zijn leefgebied uit, bijvoorbeeld naar vuilstortplaatsen. De vogel is in de eerste plaats een aaseter, maar hij maakt ook jacht op grote insecten en kikkers en zelfs op vogels, reptielen en knaagdieren. De Indische maraboe broedt in het droge seizoen, waarschijnlijk omdat er door de lage waterstand meer voedsel beschikbaar is. Het nestelen gebeurt in kolonies, soms samen met andere grote watervogels zoals de grijze pelikaan. De nesten worden boven in hoge bomen gemaakt. Het legsel bestaat gewoonlijk uit drie tot vier eieren, die beide ouders in 35 dagen uitbroeden. Bron : Wikipedia

'490488' door TicoTica '490488' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Badende monnik

TicoTica

Vlak na onze lunch aan een riviertje in yala Np gingen we even lekker met de kids spelen in het water. Niet veel later kwam deze monnik aanlopen die zich even uitgebreid ging wassen naast ons. Alle doeken gingen af en hij dompelde zich helemaal onder. Daarna moesten alle doeken natuurlijk weer helemaal op z'n plek. was leuk om eens te zien hoe dat allemaal in elkaar steekt, een behoorlijk ingewikkeld gedoe...

'500693' door travelbag '500693' door travelbag

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Olifant in het groen

travelbag

Als je in Sri Lanka bent en je wilt wild spotten, dan moet je het Yala Nationaal Park bezoeken. Het ligt in aan de zuidoostkust van het land. Als uitvalsbasis kun je Tissamaharama gebruiken. Het park bestaat uit bossen, savanne en meren. Meestal is het gesloten van 1 september t/m half oktober. Je vindt er veel vogels, olifanten, buffels zelfs krokodillen en het luipaard moeten er voor komen. Wij troffen het om deze olifant mooi door het water, tussen het groen, zijn weg te zien vinden.

'490385' door TicoTica '490385' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Grote klauwen

TicoTica

In de middag zijn de meeste dieren zich aan het verschuilen voor de hitte. Ook wij namen het er even lekker van en gingen na de lunch even lekker met de kinderen in de rivier spelen. Opeens kwam deze grote roofvogel vlak boven ons zitten in een tak van een boom. Het spelen werd toen toch even ietsje tammer, brrr die klauwen wil je niet graag in je nek hebben...

'490942' door TicoTica '490942' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Glim oogjes

TicoTica

Dit mooie aapje keek ons met zijn grote glimmende oogjes aan. Hij was totaal niet bang, maar bleef gelukkig op gepaste afstand. Zo konden we hem goed bekijken.

'504823' door RenskeSpijkers '504823' door RenskeSpijkers

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Geluk

RenskeSpijkers

In Wilpattu NP hadden we alleen maar pech. Op een paar vogels na hebben we daar niks gezien. Heel jammer maar we hadden nog een kans in Yala NP. Vanauit Kataragama waar we in een Eco Lodge verbleven vertrokken we met onze vriendelijke gids richting Yala. We kozen voor een hele dag safari zodat we niet hoefde te haasten en echt op zoek konden gaan naar de dieren. We hebben een fantastische dag gehad! Het was een slopende dag maar we hebben heel veel gezien. Deze olifant hebben we met onze enthousiaste gids helemaal gevolgd naar de waterpoel waar hij ging drinken. Andere wagens hadden haast omdat ze alleen een ochtend hadden en dat zorgde er voor dat wij als enige jeep langs de kant van de waterpoel stonden.. een super dag!

'500096' door RenskeSpijkers '500096' door RenskeSpijkers

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Tempel in Yala NP

RenskeSpijkers

Na een hele dag door Yala NP te hebben gereden bracht onze gids ons tegen zonsondergang naar deze tempel in het park. Bovenop de berg waar deze stupa stond had je een geweldig uitzicht over het park. Op een paar locals na waren we de enige die van een prachtige zonsondergang genoten. Het was een schitterende dag, een geslaagde safari, een top dag in Yala NP een prachtige plek om de dag mee af te sluiten.. we waren gebroken!

'552644' door hansdewildt '552644' door hansdewildt

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Yala NP.

hansdewildt

Yale N.P. is een prachtig stukje natuur op Sri Lanka. We trekken er met een Jeep op uit om vogels en hopelijk ook andere dieren zoals een luipaard te spotten. Dat laatste is wel gelukt maar hij was sneller dan mijn camera (-: Gelukkig hebben we wel mooie roofvogels gezien, zoals deze !

'490609' door TicoTica '490609' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Openen --- Op de...lo

TicoTica

Deze nimmerzat is op zoek naar visjes. De krokodil achter hem ligt er naar mijn idee toch behoorlijk op de loer... De nimmerzat had niets door en bleef rustig doorzoeken.

'490269' door TicoTica '490269' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Dorstig weertje

TicoTica

Wij waren in augustus in Yala en het was er kurk droog. Ik begreep het dan ook heel goed toen ik hoorde dat de hele maand september het park dicht was zodat de dieren rustig de mogelijkheid kregen om van het kleine beetje water gebruik te kunnen maken wat er nog was,zonder de hordes toeristen. Deze olifant konden we nog mooi bekijken tijdens zijn dorstige moment.

'519436' door antwan '519436' door antwan

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Wildlife watching

antwan

Niets zo heerlijk om ’s ochtends in alle vroegte een wildpark in te rijden op zoek naar allerlei wilde dieren. Helaas zijn een aantal wildparken tegenwoordig wel erg druk geworden. Zo hoorden wij in het Yala N.P., in het zuidoosten van Sri Lanka, van onze chauffeur dat er, dichtbij, een luipaard was gezien. Toen we daar enkele minuten later aankwamen waren we helaas niet de enige. Een lange rij jeeps stond, 3 rijen dik, voor ons opgesteld. Ik schat dat er minimaal 80 jeeps voor ons stonden. Elke chauffeur wilde zijn gasten natuurlijk het luipaard te laten zien waardoor iedereen probeerde zich nog ergens tussen of langs te wurmen. Toen wij uiteindelijk 15 minuten en vele scheldpartijen tussen de chauffeurs later bij het luipaard aankwamen kon ik nog net, tussen de jeeps door, snel een paar foto’s maken voordat het luipaard de drukte voor gezien hield en de bosjes in dook. Helaas zijn dit de schaduwkanten van het toerisme geworden en daarom was ik blij dat we de volgende dagen nog een aantal veel minder bezochte nationale parken bezochten zoals het Udawalawa N.P. en het Bundala N.P., hier zie je hetzelfde wild maar heb je alle tijd om op je gemak, bijna in je eentje, de dieren te bewonderen.

'451863' door TicoTica '451863' door TicoTica

Sri LankaYala Ruhunu NP

Sri LankaYala Ruhunu NP

Yala np

TicoTica

Een van de hoogte punten van onze reis naar Sri lanka was Yala np. Wat hebben wij hier genoten! Het was geweldig om met de jeep door de prachtige natuur te rijden en zoveel prachtige dieren bij elkaar te zien. Ik heb ook nog een handige tip over hoe je dit park het rustigste en met zo min mogelijk andere toeristen kan bezoeken. Geopend is de foto het mooist!