Oost Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tsunamibestendige bolwoningen in Pottuvil.

Oost Sri Lanka,
Sri Lanka


[b]Sri Lanka werd zwaar getroffen bij de tsunami van Kerst 2004. Vooral ook de oostkust, die al leed onder de gevolgen van de burgeroorlog, kreeg de volle laag. Zoals bekend schoot de internationale gemeenschap de getroffen gebieden te hulp met diverse wederopbouwprojecten. Een wel zeer bijzonder project is te vinden in Pottuvil: de bolwoningen van de [url="http://static.monolithic.com/gallery/nonprofit/solidhouse/"]Solid House Foundation[/url].[/b]

Een, inmiddels failliete, nederlandse hulporganisatie heeft deze woningen gebouwd. In essentie bestaan ze uit vrijstaande betonnen koepels die worden gemaakt door een opgeblazen (halve) ballon te bekleden met beton. Na het uitharden hiervan worden in de "muren" gaten gemaakt voor deuren en ramen en kan de leeggelopen ballon gebruikt worden voor de volgende woning. Door de bolvorm is de constructie zeer stevig en moet deze een eventuele tsunami kunnen weerstaan.

De bewoners, die mee hebben geholpen met de bouw, zijn zeer te spreken over hun nieuwe onderkomen. Als je door de "wijk", waar zo'n 50 gezinnen wonen, heenwandelt is de kans groot dat iemand je voor de thee uitnodigt. Zeker als je vertelt dat je uit Nederland komt ben je meer dan welkom. Belgische reisreporters en reporterettes hoeven zich niet te generen om zich voor Nederlander uit te geven; op het strand dat vol ligt met door België geschonken vissersboten heb ik mij, uiteraard, voorgesteld als Vlaming.

Jammer genoeg had ik bij mijn bezoek een lege accu in mijn camera dus heb ik geen eigen foto's van deze bijzondere buurt.
[img width=630 src=http://static.monolithic.com/gallery/nonprofit/solidhouse/images/closeupx.jpg][/img]
[i]foto: Solid House Foundation.[/i]

Pottuvil is de zuidelijkste grote plaats aan de oostkust en ligt aan de weg die de kust verbindt met het centrale heuvelland en het zuiden van Sri Lanka. Accommodatie is er volop te vinden in het 2 kilometer zuidelijker gelegen Arugam Bay. Elke tuktukchauffeur weet "the Dutch Village" te vinden, voor zo'n 300 roepie vanaf ABay ben je er in een wip. Wil je er een dagvullend programma van maken combineer dit uitje dan met de olifantensafari waar ik al eerder [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/sri_lanka/oost_sri_lanka/reisreporter/tip/20042/olifantensafari_met_de_tuktuk.html"][u]deze tip[/u][/url] over heb geplaatst.

[b]De tsunami en de burgeroorlog hebben diepe wonden geslagen in Pottuvil. Het is indrukwekkend om te zien en, vooral, te horen hoe de mensen hier hun bestaan weer opbouwen.[/b]