Kande Vihara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Olifantenproject in Sri Lanka

Kande Vihara,
Sri Lanka



Peetouderproject Sri Lanka (bron)

Op Sri Lanka leven rond de 5800 olifanten, waarvan de meeste in de nationale parken leven. Omdat boeren hun akkers naar de nationale parken uitbreiden gaat er steeds meer natuurgebied, het leefgebied van de olifanten, verloren. Hierdoor ontstaan er mens-olifant conflicten waarbij boeren olifanten wegjagen of zelfs op hen schieten. In zo’n situatie rent de kudde voor hun leven en daarbij komt het voor dat een jong baby-olifantje de kudde kwijtraakt en alleen achter blijft. In de natuur worden babyolifantjes met liefde verzorgd en beschermd door hun moeder en de rest van de kudde. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje. Wanneer een babyolifantje geen moeder of kudde meer heeft zal het sterven als het niet gered wordt.
In het olifantjes weeshuis “Elephant Transit Home” worden jonge weesolifantjes opgevangen, verzorgd en krijgen zij de medische verzorging die zij nodig hebben. De olifantjes leven met z’n allen in een groot natuurgebied rondom de opvang.
Op vaste tijden komen zij naar de opvang om de melkvoeding te krijgen. Als zij na enkele jaren groot en sterk genoeg zijn worden zij naar de natuur terug gebracht. Er wordt hard gewerkt aan het aanbrengen van hekken rond de nationale parken zodat olifanten in de toekomst vrij in de parken kunnen leven zonder dat de boeren hun leefgebied vernielen.