Jaffna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Point Pedro light house

Jaffna,
Sri Lanka


Het vissersdorpje Point Pedro is het noordelijkste puntje van het eiland. Het schiereiland werd hard getroffen door de tsunami van 2004: de lokale bevolking zeggen dat vissersboten op 1 km landinwaarts werden gevonden. De gevolgen hiervan zijn nog steeds zichtbaar en op de vuurtoren is er zelfs een markering aangebracht hoe hoog het water stond bij de tsunami.

Hoewel de vuurtoren is omheind en foto's verboden zijn krijgen we ,na een gesprekje met de beveiliging, het tóch voor elkaar om een kijkje te nemen in de toren. Met name de markering van hoe hoog het water is gekomen tijdens de tsunami maakt grote indruk op ons. Op de foto is de binnenkant van de toren te zien.

De vuurtoren is niet meer in gebruik en heeft inmiddels een monumenten-status.
De vuurtoren van Point Pedro werd gebouwd in 1916 en bevindt zich in de noordoostelijke hoek van Sri Lanka en de zuidelijke ingang van Palk Strait. De 31 meter hoge witte conische metselwerktoren geeft elke 5 seconden een witte flits weer die tot 10 zeemijlen zichtbaar is. Deze heeft een ronde metselwerktoren met een baken en lichtgalerij, wit geverfd. De toren bevat een bakenlicht dat schepen en vissers leidt.
(bron; lonelyplanet.com ,tourismnorth.lk)