Galle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Galle, een interessante plaats voor Nederlanders

Galle,
Sri Lanka


Galle ligt op het zuidwestelijke puntje van Sri Lanka, 119 km van Colombo.
Het is het beste en grootste voorbeeld van een versterkte stad die gebouwd is door Europeanen in Zuid- Azië. Het fort in Galle is een World Heritage Site van Unesco. Binnen het fort vind je een rechthoekig patroon van straten met lage huizen die gevels en veranda’s hebben in de Nederlandse koloniale stijl. Om het fort heen is in de loop der eeuwen een stad ontstaan met ruim 80.000 inwoners.

De Nederlandse Oost-Indische Compagnie is hier ruim 150 jaar lang aan de macht geweest. Ze bouwden wat massief granieten muren en drie grote ondoordringbare bastions: Zon, Maan en Ster. Daarnaast kwamen er kleinere bastions met typisch Hollandse namen. De leukste vond ik zelf het bastion Akersloot, genoemd naar het geboortedorp van Willem Jacobsz Coster die het fort Galle in 1640 van de Portugezen overnam. Dat sprak me aan, omdat Akersloot vlak bij mijn woonplaats Alkmaar ligt en ik die naam hier in Sri Lanka niet verwachtte. Ook het bastion Utrecht bestaat nog steeds. De leukste straatnaam in Galle vond ik Leynbaanstreet. Daar was vroeger een touwslagerij te vinden. In deze straat vind je het Dutch Museum met schilderijen, documenten, porselein en nog meer snuisterijen uit de VOC – tijd, toen wij hier op het eiland Ceylon flink verdienden aan kaneel, thee en rijst.

In 1796 namen de Britten het bewind hier over, maar aan de binnenzijde van een van de poorten is het wapen van de VOC nog steeds te zien.
Andere belangrijke bezienswaardigheden in Galle zijn de natuurlijke haven, met veel vissersschepen voor de tonijnvangst, het National Maritime Museum , een van de belangrijkste Shiva tempels op Sri Lanka en de St. Mary's Cathedral. Voor ons Nederlanders is de Groote (Nederlands Hervormde) Kerk ook de moeite waard, vanwege het Hollands interieur en de oude grafstenen die voor een deel nog goed leesbaar zijn.

Vanuit Galle kun je leuke daguitstapjes maken naar Unawatuna, Weligama en Tangalle. Hier vind je een paar van de mooiste stranden ter wereld. Zwemmen, snorkelen en duiken, het kan daar allemaal.

Op 26 december 2004 werd Galle helaas zwaar beschadigd door de vreselijke tweede kerstdag tsunami, veroorzaakt door een zeebeving in de Indische Oceaan. Buiten de fortmuren waren er toen duizenden doden te betreuren. Door veel verschillende instanties is de wederopbouw gesteund, onder andere door de Nederlandse zusterstad Velsen.