Colombo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Holland Welcome Dorp.

Colombo,
Sri Lanka


Holland Welcome Dorp.
Het Welkom dorp ligt in Gonawila, ong. een half uurtje rijden van Necombo en is 75.000 m2 groot en ligt midden tussen de palmbomen. Het is een opvang dorp voor ouderen, die dakloos zijn en die daar kleding en 3x per dag een maaltijd krijgen. Het is opgericht in 1996 door een Nederlander, n.l. Herman Steur, die geboren en getogen is in Monnickendam. Hij werd gegrepen door de armoede die er was onder de ouderen en deze mensen sliepen vaak buiten onder bruggen, vooral als er geen kinderen waren, die voor ze konden zorgen. Hij heeft voor deze groep mensen een dorp gebouwd in Hollandse steil en als je daar ook loopt, waan je je in een historisch dorpje. Giften zijn heel welkom en dan kan je naam zomaar op een straatnaambordje prijken of er word een pleintje of hofje naar je vernoemd.
Er is ook een ziekenhuisje en een dokter en tandarts hebben er spreekuur en dat is niet alleen voor het dorp, maar voor de wijde omgeving. Er is ook opvang voor demente bejaarden en een religieus centrum met meerdere ruimtes voor verschillende geloven. Er is aan alles gedacht daar.
Een gedenktoren staat bij de ingang van het dorp waar de namen van de overleden bewonwers erop en op die manier blijven zij in het dorp voortleven.
Het is een prachtig levenswerk van deze Nederlander, die inmiddels is overleden, maar met een legaat van hem , kunnen ze voorlopig nog verder met de zorg van deze ouderen van Sri Lanka.