Centraal hoogland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heilige plek

Centraal hoogland,
Sri Lanka


Een heilige plek binnen het complex van de Aluvihare Rots Tempel, dichtbij Matale , ongeveer 30 km van Kandy aan de Matale-Dambulla Road. De tempel is al in de 3e eeuw gebouwd . De toenmalige koning liet een Dagobe bouwen en introduceerde het Boeddhisme daar. Er werd een Bo-boom geplant, zoals in alle belangrijke tempels. Rondom de Bo-boom staan Boeddha-beelden. Rondom de boom is een tempel gebouwd, de heilige plaats met Boeddha- beelden. Alle beelden hebben een betekenis. Boeddhisten komen hier hun offers brengen en bidden. Er wordt wierook gebrand en er worden olielampjes aangestoken
( zie links op de foto) Een vaas vullen met water ( ze staan aan de zijkant, ook links op de foto), hoort er ook bij. Vrouwen gaan 7 keer om de boom en de beelden. Spreken gebeden uit. Mannen doen dat 6 keer. De kan met (heilig)water gaat mee en wordt uiteindelijk in een gootje naar de boom gebracht waardoor de boom voldoende water krijgt en Boeddha de gebeden zal (ver) horen. Ook kinderen doen mee aan dit ritueel.
Tip; De Aluvihare tempel is minder bekend dan veel andere tempels. Toch is de tempel een belangrijke tempel en de moeite waard om te bezoeken!