Oost-Timor image

Oost-Timor


Reisgids

Oost-Timor
Azië
Christiaandegroot

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Praktisch

Ontdek

Oost-Timor ligt in Indonesië en bestaat uit het oostelijke deel van het eiland Timor en de nabijgelegen eilanden Atauro, Jaco en Oecussi-Ambeno. Oost-Timor werd in 1702 gekoloniseerd door Portugal. Dit heeft zijn sporen in de huidige architectuur en bevolking nagelaten. Maar direct na het verklaren van de onafhankelijkheid in 1975, viel Indonesië het land binnen en was Oost-Timor opnieuw een kolonie. De politieke situatie in het land is momenteel instabiel en transport en accommodaties zijn zeer beperkt voor met name niet-georganiseerde reizen buitende hoofdstad Dili. Het binnenland van Oost-Timor wordt gekenmerkt door ruige bergen en tropische bossen. De kust bestaat voor een groot deel uit mooie stranden. Ondanks de grote hoeveelheid analfabeten, is het opmerkelijk dat het land vrij veel dichters heeft. Zelfs president Gusmão, gedeeltelijk van Portugese komaf, is een befaamde woordkunstenaar.

Van onze community

Land van de slapende krokodil
Land van de slapende krokodil
Lospalos
An3ana

Praktisch

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.

  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen, en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: Amerikaanse Dollar en Centavosmunten. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Oost-Timor – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Oost-Timor, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Oost-Timor gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type EStekker type FStekker type I
 • Tijdsverschil: 8 uur later
  De hoofdstad van Oost-Timor is Dili.
  Het oppervlak van Oost-Timor is 40% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Portugees, Tetun.