Noordoost Oman reisblogs

DO's en DONT's in OMAN

adelheid was er (tot 01 jul 1999) Gepost op 28 jan 138 reacties

Do’s en Dont’s in Oman

Afgelopen weekend plaatste ik een foto van Oman en kreeg vervolgens een verzoek van een medereisreporter om wat tips over dit land te geven….wat zijn de do’s en don’t’s? Dit doe ik graag. Ik heb twee jaar in Oman gewoond (1997 – 1999) en genoten van ieder moment. Het was tijdens het prille begin van toerisme in dit land.

In ruim 10 jaar is veel veranderd. De toeristische infrastructuur is met grote stappen uitgebreid en Oman verheugt zich in een inkomen buiten de oilewinsten. Oman heeft olie, maar lang zoveel niet als sommige Arabische buurlanden. Toeristische inkomsten zijn gewenst en luxe hotels komen als paddenstoelen uit de grond, en verder worden er vele nieuwe wegen aangelegd.

Gebaseerd op hoe ik Oman heb beleeft, hieronder een lijstje met de voornaamste do’s en dont’s.

Do’s….
- om te beginnen, als het even kan, huur dan zelf een 4WD auto om de binnenlanden te ontdekken, en ga niet mee met georganiseerde excursies. De lokalen zullen je gastvrij ontvangen en koffie en dadels met je delen. Zorg dat je veel water meeneemt en liefst een tweede reserveband als je off-road gaat.
- Bezoek Wadi Shab, in mijn herinnering nog altijd het mooiste plekje. Parkeer de auto, neem zwemkleding mee en wandel, waad tot het einde van het pad en zwem vervolgens verder tot de grot. Dit is een subliem paradijsje (zie geplaatste foto).
- Bezoek een aantal souqs. Ga bijv. ’s ochtends vroeg naar de Mutrah souq, waar alle verse vis en ongelooflijk verse groenten verkocht wordt. Of ga naar de vrouwensouq in Ibra. Vrouwen kopen en verkopen waar en lopen er rond in rijkelijk gekleurde kleding samen met hun kinderen. Photographers paradise! Vroeg in de ochtend is de geitenmarkt in Nizwa een leuke belevenis, of de kamelenmarkt in Sinaw.
- Bezoek Wadi Bani Awf. Met de auto rij je een prachtige tocht door dit dal en er zijn een aantal ondergelopen zijarmen waar je een heerlijk verkoelende duik kunt nemen.
- Breng een nacht door in de woestijn, de avondzon op het rode zand is geweldig.
- Boek een excursie naar Ras-al-Hadd om de reuzeeschildpadden te zien die daar ’s nachts hun eieren komen leggen.
- Maak een boottocht met een traditionele Dhow en bezoek de dhow werven in Sur.
- Bezoek een van de vele forten die Oman rijk is. Mijn favorieten zijn Nakhal (qua ligging) en Jabreen (qua interieur).

Dont’s
- probeer als man geen foto’s van vrouwen te maken, als vrouw gaat dit veel makkelijker maar natuurlijk wel even vragen. Liefst maak je een praatje met ze en dan kun je meestal naar hartenlust fotograferen.
- er komen veel toeristen, ze dragen van alles, maar uit respect voor de lokale bevolking wordt het gewaardeerd als je je redelijk bedekt vertoont, dus geen hemdjes, korte rokjes enz. Voor vrouwen geld dat de knieën en de schouders bedekt horen te zijn (plus wat er tussen zit). Voor mannen is het iets minder strikt, maar draag geen al te korte broeken en liever een T-shirt dan een hemd.
- als je ergens op de koffie met dadels gevraagd wordt, zit je meestal op de grond. Denk er aan dat je niet je voetzolen naar de mensen toe zit. Dit is onbeleefd.
- neem geen alkoholische dranken mee in je auto. Dit is verboden.

adelheid Positie 19868 (0 p.) Lid sinds 13-01-2011 Foto's en tips: 549 Blogs: 3 Fans: 6

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Jonge verkopers op de souq in Nakhal.
blogfoto nr. 2
Kameel in de Wahiba Sands woestijn.
blogfoto nr. 3
Fort van Nakhal.
blogfoto nr. 4
Wadi Shab
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Souvenirs
2 11
Gepost op 13 april
Griekenland
Herinnering aan Colombia
3 19
Gepost op 30 maart
Colombia Medellin

Reacties bij deze blog

pucknat

Door: pucknat • Geplaatst op

Geweldige tips, ik ben zelf bezig met het plannen van een reis naar Oman.
De foto's zijn ook prachtig.

Giraffe

Door: Giraffe • Geplaatst op

Goed geschreven overzicht met tips.

Marjella

Door: Marjella • Geplaatst op

Handige tips voor een toekomstig bezoek! Hele mooie foto's trouwens! Tips uit eigen ervaring zijn altijd handiger dan die tips uit een boekje die achter het kantoor zijn bedacht!

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Wat een geweldige foto's! Oman klinkt voor mij altijd een beetje sprookjesachtig, het lijkt me gaaf om er ooit eens heen te gaan. Mooi dat je deze tips vanuit je eigen ervaring op hebt kunnen schrijven, handig en goed om te weten!

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Oman is zeer zeker een bezoek waard. Mooie opsomming.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.