Nizwah

'285214' door jeannette '285214' door jeannette

OmanNizwah

OmanNizwah

Birkat al Mauz

jeannette

ongeveer 18 km van Nizwah, richting Muscat vind je de prachtige oase Birkat Al Mauz. Hier vind je nog oude ruines waar je vanaf het laantje (zie tip) mooi uitzicht op hebt.

'454731' door nita92 '454731' door nita92

OmanNizwah

OmanNizwah

Onderhandelen

nita92

Een heerlijke chaos op de markt in Nizwa. Deze bedoeïenenvrouw is in onderhandeling over een door haar te verkopen geit. En hierin staat ze haar mannetje. Vanaf de puberteit bedekken bedoeinenmeisjes hun haren met een sjaal en wordt hun gezicht verstopt achter een masker. Oorspronkelijk gebruikten ze deze maskers voor bescherming tegen zand en stof. Het gezichtsmasker komt in diverse vormen voor afhankelijk van de streek of stam. Het bedekt een groot stuk van het voorhoofd en een streepje over de neus Het onderste deel van het gezicht, zit deels of afhankelijk van welke regio de dames komen volledig verstopt achter het masker. Er wordt gezegd dat ze dit masker met grote trots dragen. Het wordt niet gezien als een symbool van onderdrukking. De geit is uiteindelijk door veel handgeklap en woorden verkocht.

'308534' door Bowral '308534' door Bowral

OmanNizwah

OmanNizwah

Snavel

Bowral

Deze twee snavelmaskerdames waren op de vrijdagse markt van Nizwa met elkaar aan het onderhandelen over de aan- en verkoop van twee geiten. Bijna alle vrouwen die hier zaken doen dragen zo'n bijzonder masker

'283137' door Bowral '283137' door Bowral

OmanNizwah

OmanNizwah

Snavelmasker

Bowral

Vooral in de binnenlanden van Oman zie je veel Bedoeîenenvrouwen met een 'snavelmasker' dat een groot deel van het gezicht bedekt. Deze dame verkocht op de vrijdagse dierenmarkt van Nizwa enkele geiten. Interessant om te zien hoe deze vrouwen zich staande weten te houden binnen dit enorme 'mannenbolwerk'

'335622' door Esthers '335622' door Esthers

OmanNizwah

OmanNizwah

Handelaren taal

Esthers

Iedere donderdag wordt er in Nizwah een geitenmarkt gehouden. Al vanaf vroeg in de ochtend komen de handelaren en kopers van verre om een geit(en) te kopen of te verkopen. Deze man communiceert met een andere handelaar via het bekende handgebaar over wat kost het, in dit geval ''wat kost die geit''.

'516937' door ejbaaijens '516937' door ejbaaijens

OmanNizwah

OmanNizwah

Oases in Oman

ejbaaijens

Ongeveer een half uur rijden van Nizwa rijden we op een weg met veel haarspeldbochten. De bergen zijn droog en rotsachtig. Hier groeit niet veel meer. We gaan de laatste bocht in. Opeens komen we bij een dorpje midden in het groen. We parkeren de auto en gaan een stuk wandelen. Overal lopen kleine kanaaltjes die aangelegd zijn om het gebied te voorzien van water. In Oman zijn heel veel van dit soort betonnen of aarden goten te vinden. Vrijwel elk dorp heeft zijn eigen falaj (systeem van irrigatiekanaaltjes). Hierlangs wordt water uit de bergen naar de dorpen gevoerd. Dit systeem bestaat al eeuwen lang in Oman. Ik ben helaas de naam van het dorpje vergeten. Wij hadden een taxichauffeur in Muscat aangesproken en onze wens kenbaar gemaakt. Natuurlijk even onderhandeld over de prijs. Voor onze reis naar Oman had ik op internet al gezien wat de prijzen zijn van georganiseerde excursies. Die zijn behoorlijk hoog in Oman. Taxichauffeurs in Muscat zijn echter dolblij om zo'n excursie voor een duidelijk lagere prijs aan te bieden. Een andere goedkopere optie is om een auto te huren. Op zich zijn de wegen heel goed en zijn de steden goed aangegeven. Of ik dit dorpje gevonden zou hebben op eigen houtje? ..... Op de foto zie je zo'n irrigatiekanaaltje met de weelderige begroeiing er omheen.

'355564' door Feije '355564' door Feije

OmanNizwah

OmanNizwah

Vrouwen in Nizwah,...

Feije

Van alle landen in het midden-oosten, is Oman het meest geëmancipeerde en vrouwvriendelijke. Hoewel de meeste vrouwen en meisjes er in onze ogen traditioneel bijlopen, hebben ze op vrijwel alle terreinen van het maatschappelijk leven dezelfde rechten als mannen.

'400022' door Bowral '400022' door Bowral

OmanNizwah

OmanNizwah

Geitenmarkt

Bowral

Op de vrijdagse geitenmarkt in Nizwa komen in alle vroegte tientallen kopers en verkopers samen om stevig te onderhandelen over de prijs van een geit. De vrouw op de foto draagt een snavelmasker, typerend voor deze regio.

'285145' door jeannette '285145' door jeannette

OmanNizwah

OmanNizwah

Mooie ogen

jeannette

Op de geitenmarkt van Nizwah kun je heerlijk mensen observeren: in hun fanatisme van het handelen met de dieren of gewoon een dromerige man als deze

'332748' door aran2005 '332748' door aran2005

OmanNizwah

OmanNizwah

Kumah

aran2005

De mannen in Oman dragen altijd een hoofddesksel. Of het is een Kumah (tradiitioneel hoedje) of een Mussar (tulband) Voor jongens geldt hetzelfde. Dit jongetje draagt een kumah

'552776' door aticketto '552776' door aticketto

OmanNizwah

OmanNizwah

Nizwah Fort

aticketto

Het fort van Nizwa werd gebouwd rond 1650. Het grootste deel van het fort werd opgebouwd over een periode van 12 jaar boven een ondergrondse waterstroom. Bij het fort behoort een grote ronde toren van 40 meter doorsnee en 20 meter hoog. Na een restauratie werd het fort in 2007 opnieuw geopend. De vroegere gevangenissen en voorraadruimten zijn nu in gebruik als museum. Het geeft een beeld van het leven in en om het fort door de eeuwen heen.

'416594' door chateau '416594' door chateau

OmanNizwah

OmanNizwah

Ik zie je wel !!

chateau

Eenmaal per week is het geitenmarkt in Nizwa. Van heinde en verre komen de Omani om hun vee te kopen en te verkopen. De handel is meestal mannenwerk. De vrouwen staan met een snavelmasker op vrolijk met elkaar te kletsen. Fotograferen was totaal geen probleem. Ze wilden zelfs samen met mijn vrouw op de foto.

'308673' door pkoelewijn '308673' door pkoelewijn

OmanNizwah

OmanNizwah

Witte tulband

pkoelewijn

Omaanse mannen dragen een kumma (cupvormig hoedje) of een tulband. De tulband wordt gemaakt met een vierkante shawl. Deze wordt eerst dubbelgevouwen tot een punt en dan rond het hoofd gedrapeerd al dan niet met een afhangend puntje in de nek. Deze man met zijn blinkend witte outfit liep rond op de geitenmarkt van Nizwa. Hij wilde wel poseren.

'283491' door Bowral '283491' door Bowral

OmanNizwah

OmanNizwah

Pang!

Bowral

Op de vrijdagse markt in Nizwa worden niet alleen geiten en koeien gekocht en verkocht, maar is er ook een 'levendige' handel in geweren. Dat gebeurt gewoon open en bloot op straat. Heb nog even overwogen er eentje op de kop te tikken … ;-)

'489264' door chateau '489264' door chateau

OmanNizwah

OmanNizwah

Onderonsje op de...ge

chateau

De wekelijkse geitenmarkt in Nizwah is voor veel mensen een gelegenheid om de sociale banden weer eens even te verstevigen. Er wordt veel gehandeld natuurlijk, maar nieuwtjes uitwisselen hoort er ook bij.

'545958' door aticketto '545958' door aticketto

OmanNizwah

OmanNizwah

Het Fort van Nizwa

aticketto

Het fort van Nizwa werd gebouwd rond 1650. Het grootste deel van het fort werd opgebouwd over een periode van 12 jaar boven een ondergrondse waterstroom. Bij het fort behoort een grote ronde toren van 40 meter doorsnee en 20 meter hoog. Na een restauratie werd het fort in 2007 opnieuw geopend. De vroegere gevangenissen en voorraadruimten zijn nu in gebruik als museum. Het geeft een beeld van het leven in en om het fort door de eeuwen heen. Echt de moeite waard om te bezoeken. In de buurt is ook de Souq en deze bestaat uit een gedeelte met souvenirs en een gedeelte met etenswaren.

'520408' door ejbaaijens '520408' door ejbaaijens

OmanNizwah

OmanNizwah

Nizwah, de oude stad

ejbaaijens

Nizwah moet je zeker bezoeken als je in Oman bent. De oude stad ligt bij een prachtig bergmassief en is gemakkelijk te bereiken vanuit Muscat. De steegjes, straatjes, marktjes zijn erg leuk (veemarkt op vrijdag, de vismarkt, groentemarkt en allerlei dingetjes straatjes). Als je aankomt kom je automatisch bij typische toeristen winkels, maar daarom heen zijn meer authentieke plekjes te ontdekken. Vroeger was Niswah de belangrijkste stad omdat het gelegen was op een kruispunt van handelsroutes.

'517377' door marleenhuijsmans '517377' door marleenhuijsmans

OmanNizwah

OmanNizwah

Bahla Fort

marleenhuijsmans

Bahla Fort ligt in Bahla omgeving van Nizwah. Het is een van de oudste en belangrijkste forten van Oman. Prachtig fort van leem uit de dertiende eeuw. Het fort is gerestaureerd, hier heeft men ruim 20 jaar over gedaan. In 2012 waren de werkzaamheden gereed. De foto is gemaakt in de ochtend, toen wij nog de enige bezoekers in her fort waren.

'517927' door twalia '517927' door twalia

OmanNizwah

OmanNizwah

Vooruit met de geit!

twalia

Er gaat niets boven het bezoeken van een lokale markt, zoals ik gisteren ook al schreef. Een van mijn favoriete markten buiten Azië is de geiten- en veemarkt van Nizwah. Op vrijdag ochtend vroeg uit de veren om naar deze markt te gaan. We kijken onze ogen uit. De mannen keuren de verschillende geiten die langs de rij kopers worden geleidt. Er wordt flink onderhandeld! Een geit wordt niet zomaar gekocht. De geiten worden uitgebreid geïnspecteerd voordat de koop wordt gesloten. Toch is het niet alleen maar handel, het is ook een sociale aangelegenheid. Volgens mij worden hier ook de nodige roddels vertelt!

'513637' door chateau '513637' door chateau

OmanNizwah

OmanNizwah

Op de geitenmarkt in.

chateau

De geitenmarkt in Nizwah is erg leuk om te bezoeken. De mannen komen vaak in witte gewaden en de vrouwen vaak in het zwart. Bovendien dragen heel veel vrouwen nog een zgn. snavelmasker. De Omaanse vrouwen naaien hun maskers zelf. Ze gebruiken hiervoor een papiersoort dat aanvoelt als leder. Het gezichtsmasker komt voor in diverse vormen, maar vertrekt steeds van dezelfde basis. Het bedekt traditioneel een stuk van het voorhoofd en heeft een stoffen lijntje dat over de neus loopt. Het onderste deel van het gezicht, van de mond tot aan de kin, zit deels of volledig verstopt achter het masker. Binnen de gewoontes van hun stam krijgen de vrouwen de vrijheid om hun eigen masker te ontwerpen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om enkel de ogen onbedekt te laten. Het masker wordt op zo’n manier uitgesneden dat het precies de vorm van de ogen volgt. Andere meisjes willen ook hun kaaklijn of jukbeenderen benadrukken, hun masker bestaat dan uit grote uitsnijdingen die de contouren van hun gezicht omlijsten. Op die manier worden de gezichtsmaskers soms gebruikt als verleidingstechniek.

'309101' door jeannette '309101' door jeannette

OmanNizwah

OmanNizwah

Gesnaveld

jeannette

Op de geiten markt van Nizwah zie je vrouwen met deze snavel maskers. Dit zijn bedouinen vrouwen uit de omliggende dorpen die er hun geiten komen verkopen

'309015' door pkoelewijn '309015' door pkoelewijn

OmanNizwah

OmanNizwah

Geitje kwijt?

pkoelewijn

Wat zouden deze dames denken? De ene zit met een touwtje te spelen. Zat daar soms het geitje aan vast dat zij zojuist verkocht heeft op de markt van Nizwa? Ondanks die vreemde vogelmaskers zien zij er toch tamelijk elegant uit.

'130974' door bevagron '130974' door bevagron

OmanNizwah

OmanNizwah

Vrouwen met...vogelma

bevagron

De bergbewoners komen vrijdags naar Nizwah voor de veemarkt. Er worden vooral geiten. koeien en scapen verhandeld.