Muscat reisblogs

Sultan Qabous moskee

antonmoeskops was er (tot 19 feb 2012) Gepost op 05 mrt 122 reacties

Maandag 13 februari 2012. Het Sultanaat van Oman, het land van Sultan Qabous en Sinbad de Zeeman. Een onbekend land voor mij. Vaak komt Oman niet in het nieuws en ook reisreportages worden slechts sporadisch op tv uitgezonden. Met vijf van mijn Koning Aap collega’s (Thierry, Rudi, Heleen, Paola en Jeanine) ga ik mee op een zogenaamde famtrip om ‘familiar’ (bekend) te worden met het ‘land van wierook en wadi’s’. We vliegen met KLM met een tussenstop in Abu Dhabi naar Muscat, de hoofdstad van het land. Hier komen we pas laat in de avond aan. We checken in in hotel ‘Majan’.

Dinsdag 14 februari. Muscat is een langgerekte stad aan de Golf van Oman. Het is één van de heetste hoofdsteden ter wereld. In de zomer kan het kwik al snel oplopen tot 50° Celsius. Gelukkig zijn wij hier in de winter. Het vriest in Nederland, maar in de Omaanse hoofdstad is het een aangename 29° Celsius overdag.
Er staat voor vandaag een stadsbezichtiging gepland. Na het riante ontbijtbuffet worden we opgepikt door Hussam, een Engelssprekende stadsgids, die ons hierbij vergezeld. We rijden eerst naar de vlakbij het hotel gelegen Grote Sultan Qabous-moskee, een prachtige lichtmarmeren moskee die genoemd is naar de huidige heerser van het land, tevens de persoon die de moskee in 2001 inhuldigde. Hij heeft vijf minaretten, die de vijf zuilen van de islam symboliseren. Een van de moskeetorens is beduidend hoger is dan de rest. De Grote Sultan Qabous-moskee is de grootste van Oman, volgens Hussam is het zelfs de grootste moskee ter wereld. We bekijken de gebedsruimte voor de vrouwen, indrukwekkend met bewerkte deuren en grote kroonluchters. Vrouwen moeten bij een bezoek het haar, hals, schouders, polsen en enkels bedekt houden.
Onder de goudkleurige koepel van het hoofdgebouw ligt de gebedsruimte voor de mannen, die het vrouwengedeelte doet verbleken. Er is plaats voor 6500 moskeegangers en de koepel is wel 50 meter hoog. De gehele vloer is bedekt met één enorm Perzisch tapijt, het op een na grootste ter wereld (het grootste ligt in Abu Dhabi). Naar het schijnt hebben 600 vrouwen hier 4 jaar achtereen aan gewerkt! De binnenzijde van de koepel en de mihrab (gebedsnis die de richting van Mekka aangeeft) zijn gedecoreerd met fraaie mozaïeken. Aan het plafond hangen 35 enorme Swarovski-kristallen kroonluchters met gouden metaalplaatwerk. De zwaarste kroonluchter is 14 meter hoog, telt 1122 lampen en weegt meer dan 8000 kilo. Ik heb nog niet eerder zo’n grote lamp gezien. Om de moskee ligt een kleine tuin met fonteintjes, waterpartijen en veel kleurige bloemen. Er zijn veel toeristen die het bouwwerk komen bekijken. Iedereen moet zijn schoenen uitdoen bij het betreden van de gebedsruimtes. Er lopen diverse Omani over het complex, vooral mannen. Ze zijn gekleed in een kenmerkende dracht: een lang hemdkleed, de ‘dishdasha’, waarbij de boord meestal is versierd met eenvoudige stiksels. Er hangt één kwastje aan de boord. Je ziet in de moskee vooral witte gewaden. Op het hoofd dragen de Omaanse mannen een rechtopstaand hoedje zonder rand. Deze zogenaamde ‘kumma’ is geborduurd, de kleur is meestal aangepast aan de ‘dishdasha’.

antonmoeskops Positie 25328 (0 p.) Lid sinds 23-08-2009 Foto's en tips: 41 Blogs: 14 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Grote Sultan Qabous-moskee in Muscat
blogfoto nr. 2
Grote Sultan Qabous-moskee in Muscat, galerij
blogfoto nr. 3
Grote Sultan Qabous-moskee in Muscat, interieur met koepel
blogfoto nr. 4
Grote Sultan Qabous-moskee in Muscat, lokaal bezoek
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Ruïnes en velden vol zonnebloemen in Hattuşas
0 0
Gepost op 04 maart
Turkije Centraal Anatolië
Sight seeing in Ankara
4 0
Gepost op 17 februari
Turkije Ankara
Archeologische site van Old Dongola
0 1
Gepost op 06 juni
Soedan

Reacties bij deze blog

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Mooi verhaal!

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

herkenbaar en prachtige foto's (vooral de eerste 2)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.