Samarkand

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Registan

Samarkand,
Oezbekistan


Het Registan is een groot plein in het historische hart van de stad Samarkand in Oezbekistan. Het Registan werd in de 15e eeuw ontworpen door Ulug Bey en verfraaid door zijn opvolgers. De naam Registan betekent Plaats van zand, omdat dit ooit een zanderig marktplein was.
Het rechthoekige plein wordt aan drie zijden omringd door madrassa's, in de Persisch-Timuridische stijl, die gekenmerkt wordt door grote iwans (toegangsgewelven) en tegelwerk van Lapis lazuli en bladgoud. De gebouwen worden geflankeerd door siertuinen. In het midden van het plein is een rituele wasplaats te vinden.
De Ulugh Beg-madrassa staat aan de linker zijde. Deze is vernoemd naar haar stichter Ulug Bey en werd gebouwd in de periode 1417 tot 1420. In het tegelwerk zijn sterren te zien vanwege Ulug Bey's liefde voor de astronomie.
De Sher Dor staat aan de rechter kant en werd gebouwd in de periode 1619–1636. De naam betekent Leeuwendrager en in het tegelwerk zijn tijgers en mensen afgebeeld, iets wat volgens de Koran niet toegestaan is.
De Tilla Kari in het midden werd gebouwd in de periode 1646–1660. De naam betekent Vergulde. Dit gebouw heeft een grote gebedshal met koepel en diende ook als vrijdagmoskee.
Het plein en de gebouwen zijn in de periode 1932 - 1952 geheel gerestaureerd. In 2001 werden deze werelderfgoed.