Nepal

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nepal image

Lumbini: een fietstocht tussen de Boeddhistische kloosters

Nepal
Azië
LanaDonse

Lumbini: een fietstocht tussen de Boeddhistische kloosters

Een bezoek aan Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha, is voor veel mensen een belangrijke reden om naar Nepal te gaan. Hoewel het niet 100% zeker is dat Siddharta Gautama hier geboren is, is er veel archeologisch bewijs voor gevonden, en daarom is het dorp in ieder geval symbolisch een bijzondere plek voor het Boeddhisme.

Het verhaal van de geboorte van Boeddha

Het verhaal gaat dat Maya Devi, de moeder van de Boeddha, hier in het water gebaad zou hebben voor haar bevalling, en zich vervolgens aan de vijgenboom vast gegrepen zou hebben die er nu nog steeds staat. Toen ik Lumbini bezocht zat een grote groep monniken te bidden en mediteren bij die boom. Er hing een heel mooie, serene sfeer. Misschien was het het idee, maar toch voelde deze plek heel bijzonder aan.

Ook mooi is dat Lumbini vol staat met Boeddhistische kloosters gebouwd door verschillende landen: Thailand, Vietnam, China, Sri Lanka, Korea, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, en natuurlijk Nepal. Allemaal als eerbetoon aan Boeddha. Helaas staat er nog geen Nederlands klooster, maar er is veel in aanbouw, dus misschien een idee voor de toekomst?

Fietstocht langs de Boeddhistische kloosters

Het is leuk om een fietstocht langs alle kloosters te maken. Ze liggen namelijk best een eindje uit elkaar, en het land is er net zo vlak als thuis, dus een fiets huren is geen slecht idee! Grappig is dat de kloosters van de verschillende landen allemaal een heel eigen karakter hebben: bij de één is het leven van Boeddha in prachtige kleuren op het plafond geschilderd, bij de ander staan er reusachtige gouden Boeddha-beelden in de tempel, weer andere zijn omringd met lotusvijvers in volle bloei... en overal hangen bordjes met Boeddhistische wijsheden in de bomen (mijn favoriet zie je op de foto: "Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared").

Yoga in Lumbini

Tijdens de fietstocht ben ik een meditatiecentrum, dat ook op de route lag, binnengelopen om te vragen of ik een sessie kon meedoen. Mij werd verteld dat dit om 7 uur 's ochtends kunnen. De volgende ochtend ging ik er bijtijds naartoe, maar na een halfuur wachter was het hek nog steeds gesloten. Ik wilde de rust niet verstoren door aan het hek te rammelen of te roepen, dus ben ik maar een ochtendwandeling gaan maken. En toen stuitte ik op de Pilgrim's Cottage, een lodge waarvan de eigenaar yogaleraar bleek te zijn. Hij heeft me heel uitgebreid uitleg gegeven over pranayama, de ademhaling. Soms zijn de oefeningen een beetje gek om te doen (je ene neusgat dichtknijpen en inademen, je andere neusgat dichtknijpen en uitademen...). Na de uitleg van deze geduldige leraar begreep ik ook waarom deze oefeningen gedaan worden - volgens de yogaleer heeft dit genezende effecten doordat de activering van allerlei stoffen in je lichaam gestimuleerd wordt. Toch nog een leerzame ochtend, dus!

Onderwijsproject voor Nepalese meisjes

En dat was niet het enige interessante moment die dag. Later ben ik naar de Peace Grove Nunnery gegaan, een klooster waar Nepalese meisjes tot hun 18e terecht kunnen voor onderwijs, terwijl ze anders op jonge leeftijd uitgehuwelijkt zouden worden volgens lokale gebruiken. Een meisje uit Canada dat er vrijwilligerswerk deed vertelde mij enthousiast over de visie en werkwijze van het klooster. Het is opgezet door een monnik uit de lokale bevolking, waardoor het ook makkelijker geaccepteerd wordt om tradities te doorbreken. Heel inspirerend en hoopgevend om te zien. Wie weet kom ik nog eens terug om me ook in te zetten voor dit project!

Al met al is er een hoop te zien en te leren in Lumbini, niet alleen over het Boeddhisme, waar ik zelf in de eerste instantie voor gekomen ben, maar ook over de mensen die er wonen en de ontwikkelingen in het land. Zoals altijd op reis geldt: stel je open en de mooie ervaringen komen op je pad!

Foto's

Een klooster in Lumbini
Een klooster in Lumbini
LanaDonse
Boeddhistische wijsheid groeit in Lumbini in bomen
Boeddhistische wijsheid groeit in Lumbini in bomen
LanaDonse