Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yangon image

Yangon

Yangon
Myanmar
Rencontheirway

Rondreis door Myanmar

redelijk goed geslapen ondanks een monnik die uren bleef zingen, honden die elkaar naar het leven stonden, de telefoon die om 0430 in alle kamers overging.
we eten een hapje rijst en gaan op zoek naar de truck terug. Om voorin te mogen zitten moet je een apart kaartje kopen. Dat is op zich wel relaxed want achterin de truck kom je alleen als je iedereen opzij smijt, wegduwt en onder de voet loopt.
voorin kan je met z’n vijven…. Als je XS hebt, we betalen gewoon voor 5 en zitten lekker ruim ( kost 15.000 kyat en was lekkerder dan het eten gisteren).
Mr. So staat ons al op te wachten en we gaan direct op pad.
we doen een tussenstop bij een pomelo plantage, stoppen bij een grote slang (19 ft python) en witte olifanten (echte, zien er eerder roze dan wit uit).
we hebben ook drie grotere stops, eentje bij een tweetal paleizen die gereconstrueerd zijn. Eentje bij een liggende Boeddha van reuzenformaat en als laatste bij een pagode waar 4 boeddha’s tegenaan zitten.
het was een leuke lange dag, maar we gaan terug naar Yangon, volgens Mrs. So is het daar koud en stortregent het. Behalve 5 spetters en wat plassen onderweg merken wij er niets van.
We komen in ons hotel aan, bedanken Mr. So voor het chauffeuren en gaan naar onze kamer. Spullen op de kamer gooien en een beetje opfrissen / bijkomen om daarna een hapje te gaan eten.
erg lekker en veel, inclusief frappucinos waren we samen nu minder kwijt (24.500 Kyat) dan 1 persoon in het vorige hotel (kunnen jullie merken dat ik me genaaid voel?).
in het hotel bloggen we dit stuk en gaan slapen, morgen met de nachttrein naar Mandalay.
vandaag staat alles in het teken van voorbereiden op een treinreis, de reviews op internet beloven niet veel goeds.
we hebben de wekker gezet zodat we in de ochtend nog de belangrijkste pagode van Yangon kunnen bekijken, de Shwedagon pagode. We houden voor de deur van het hotel een taxi aan en dingen af naar een redelijke prijs, denken wij. De taxi brengt ons voor de deur van het complex, door de security poortjes heen, slippers inleveren en we kunnen naar binnen.
het complex bestaat uit een heleboel gebouwtjes, tempels en kleine pagodes rondom de grootste pagode, Shwedagon. Heel lang geleden gebouwd om 4 haren van boeddha te eren, die Boeddha aan een dienaar van de koning van Yangon en omgeving heeft gegeven. zo, zorgen we toch weer voor een stukje permanente educatie van het thuisfront.
we lopen op ons gemak een rondje om de pagode, her en der staan bellen opgesteld, die je mag luiden. Bij iedere bel staat een stok om tegen de bel te slaan, moeten we natuurlijk even doen. Komt een man ( no guide , teacher) naar Claudia toe om uit te leggen dat je 3 keer moet bellen. daarna vraagt de man ( no guide, teacher) op welke dag Claudia geboren is, als ze dat niet weet dan zoekt ie het op in een boek, woensdag. Voor iedere geboortedag is een tempeltje waar je water over een Boeddha en een olifant kan gooien. En omdat 7 niet zo lekker in een vierkant past hebben ze voor woensdag 2 tempels, ochtend en middag, omdat Boeddha ook op woensdag is geboren.. De beste man ( had ie nou al gezegd dat ie geen guide was maar een teacher?) babbelt er lekker op los met Claudia tijdens het water geven, terwijl Richard maar vast wat doorloopt.
moe van het lopen op blote voeten gaan we terug richting hotel om wat te eten en ons klaar te maken voor de trein. donuts en een bakje koffie, best goed te doen. We kunnen tot 12 uur in de kamer dus daar maken we nog even gebruik van. Toilet, spullen opladen en tassen inpakken. Omdat we rond 2 uur willen vertrekken lopen we nog een rondje door de stad en eten nog ergens wat. De taxi naar het station is snel geregeld en voor we het weten staan we op het perron, daar gebracht door twee mannen die onze koffers op de nek nemen. Gelukkig maar want er is hier niet gerekend op westerlingen die geen plaatselijk dialect spreken.