Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yangon image

Yangon

Yangon
Myanmar
Shellyj

Jezelf leren kennen in Yangon, Birma

Op de markt komen we Uncle Khaing tegen. Hij heeft een boek vol referenties, ook in het Vlaams, zoals hij de Nederlandse taal steeds noemt. De referenties zijn overtuigend genoeg en we gaan met hem op pad naar de bekende Shwedagon Pagode. Hij kent alle hoeken en gaten en weet leuke verhalen te vertellen. Ook kent hij de stad op zijn duimpje dus als we meer tijd hadden gehad konden we de stad op zijn manier ook bekijken. Helaas blijft het bij de pagode en hij leert ons over het boeddhisme.

I was born on a Friday, dus ik ben een leeuw. Lijkt mij een sterk teken, en dat is het ook! Vastberaden en sterk zegt hij, is de leeuw. Daarnaast is hij een loyale vriend en ik zal een loyale vrouw zijn. Dat klinkt goed! Mijn planeet is Mars.. Hm.. heb altijd al gevonden dat ik ook wat mannelijke trekjes had ;).

Hij leert ons water over ons beeld te gooien. Hier blijkt een hele theorie achter te zitten! We vroegen ons al af waarom de Burmezen maar water bleven gooien en gooien.. Dit komt doordat je je leeftijd aan bakjes water over Buddha zijn hoofd moet gooien. Daarna gooi je ook nog eens vijf bakjes water over je beeld (de leeuw). Vol geluk en schoon en wel bewonderen we de vele diamanten en het vele goud in deze pagode.

Al de pracht en praal druk je neus op het feit dat een land met zoveel arme mensen toch zoveel in huis kan hebben. Tegelijkertijd kijkt een ieder die je er naar vraagt met trots naar de pagodes en zullen ze donaties doen wanneer ze die in huis hebben, zodat er nog een pagode gebouwd kan worden. Het is de trots en het vertrouwen in het geloof en daar bouwen ze op.

De mensen zijn vriendelijk en goedlachs. Chagerijnige gezichten hebben we nog niet gezien, iedereen lacht een zwaait. Blonde haren zijn nog een unicum, dat heeft men hier nog niet vaak gezien! Twee jonge vrouwen op reis trekken veel aandacht maar het is allemaal op een leuke manier dus we vermaken ons goed. Geen land waar je je meer op je gemak en veilig kunt voelen!

Later in de middag lopen we langs wat handlezers en we nemen de proef op de som, benieuwd naar onze toekomst! De eerste meneer pakt zijn vergrootglas erbij en spreekt goed engels terwijl hij zijn reading doet! De score is een druk leven tussen 25 en 30 jaar, in deze jaren komt er een gezin en wordt er veel geld verdiend, en er komen veel reizen, veel landen. Na de 40 is het leven over, zegt hij. " Is het leven over? Ga ik dood?" "Nee" zegt de man, "dan heb je genoeg voor de rest van je leven". In het Nederlands zouden we zeggen dat je ze verdiend hebt en je met pensioen gaat. "You will die in your seventies", zegt de man. Klinkt als een goed vooruitzicht.

We lopen iets verder en ik ben aan de beurt. De man is zenuwachtig, hij spreekt niet goed engels. Probeer het toch maar, zeggen we. Mijn score is drie jongens, veel mannen, een carriere in het toerisme, veel reizen en ik zal doodgaan op mijn 81ste. Aangezien ik eerder heb gehoord dat ik een loyale vrouw zal zijn hoop ik dat de drie jongens van dezelfde man gaan zijn, verder een goede score!

Wanneer we weer in Yangon zijn gaan we kijken of de toekomst er nog steeds het zelfde uit ziet ;).