Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yangon image

Yangon

Yangon
Myanmar
Janhermens

WELCOME TO THE LAND OF GOLD

Deze welkomstgroet zullen we waarschijnlijk als eerste zien nadat we maandagmorgen 4 okt. 2010 zullen landen op 'Yangon International Airport' in 'Myanmar', het vroegere 'Burma'.
Overigens is Nederland het enigste land ter wereld waar steevast gesproken wordt van 'Birma'!
Vliegen is op dit moment de enige manier om 'Burma' binnen te komen, de landsgrenzen met omringende landen zijn vanaf 1 sept. voor toeristen gesloten. Sinds die datum zijn ook de inreisvoorschriften door de Amabassade in Brussel aanzienlijk verscherpt. Zo krijg je naast het visum in het paspoort nog een tweetal formulieren (mét pasfoto) die je bij aankomst aan de immigratiedienst moet overhandigen. Daarnaast zijn álle toeristen verplicht hun arbeidsgeschiedenis in een lijst te documenteren, tot nu toe was dit alleen voor zakenlui en groepsreizen noodzakelijk.
Op dit moment duurt een visumaanvraag 2-3 weken en is het nog steeds mogelijk dit via een visumburo te doen. Dat bespaart in ieder geval tweemaal op en neer rijden naar Brussel. Aanvragen via de post zijn ook nog steeds mogelijk, maar je bent dan verplicht het visum zelf te komen ophalen.
Het consulaat in Breda geeft tot nader bericht geen visa meer uit!
Dit alles i.v.m. de komende verkiezingen op 7 november, men wenst liever géén buitenlandse journalisten in het land. Als toerist moet je schriftelijk toestemming vragen om bepaalde regio's voor een dag te mogen bezoeken door een brief te schrijven. In deze brief moet je beloven dat je dezelfde dag weer terugkeert en dat je je niet met politieke zaken zult bemoeien.

Het militaire regiem onderdrukt, controleert en beheerst het land en zijn bevolking, er is nauwelijks ruimte voor zelfontplooiing. Hulp uit het buitenland na de laatste natuurramp (cycloon 'Nargis') werd rigoreus afgewezen, daarmee liet men de eigen bevolking aan haar lot over en sterven!
De militaire regering domineert en bepaalt op een willekeurige manier wat wel en niet wordt toegestaan. Alle belastingen en entreegelden worden niet aan de bezienswaardigheden en het volk besteed, maar gaan rechtstreeks de eigen broekzak in.

Een nog duidelijker voorbeeld van deze willekeur is wel het feit dat men 'Burma' ook wel eens het donkerste land ter wereld noemt. De energievoorraad van het land is genoeg om 24 uur per dag, 7 dagen per week het gehele land van electriciteit te voorzien. Helaas, er is vaker géén dan wel stroom!
De opgewekte energie wordt vooral geëxporteerd!
Zaklampen en de nodige batterijen zijn dan ook geen overbodige luxe, vooral niet als je 's avonds met een gammele fiets zónder verlichting ook nog terug moet naar je hotel.

Tijdens onze rondreis zullen we beslist niet alles zien wat het land aan bezienswaardigheden te bieden heeft. De vele tips en reisverslagen op deze site hebben ons een schat aan informatie bezorgd, maar we zullen ons toch voornamelijk laten leiden door ons reismotto: " In stilte hopen we altijd op bijzondere ontmoetingen met mensen in hun eigen cultuur en omgeving, méér dan zomaar een ontmoeting. Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven".

Zondag 3 okt. vliegen we om 12.00 uur met Malaysia Airlines met een tussenlanding in 'Kuala Lumpur' naar 'Yangon', waar we maandagmorgen om 11.15 uur zullen landen. Op 25 okt. vliegen we omgekeerd weer naar huis.
Bij aankomst op het vliegveld van 'Yangon' worden we opgewacht door een chauffeur die ons naar het 'Eastern Hotel' in het centrum van de stad zal brengen. We zullen in deze stad tweemaal overnachten.
Op 6 okt. gaan we met de dagtrein naar 'Mandalay', een reis van ruim 14 uur door de rijstvelden en door een land van 10.000 gouden torenspitsen. Er schijnt in heel Azië geen andere treinreis te zijn die zoveel te bieden heeft. In 'Mandalay' blijven we drie nachten in het 'Silver Swan Hotel'.
Op 10 okt. gaan we met de trein de bergen in naar 'Pyin U Lwin', een beroemde treinreis. De trein klimt zigzaggend tegen de berg op, iets wat je slechts op enkele plaatsen ter wereld nog ziet. We overnachten in het 'Royal Parkview Hotel'.
De volgende dag gaan we op eigen gelegenheid (wat zich aan vervoer voordoet) terug naar 'Mandalay' waar we op 13 okt. met een binnenlandse vlucht naar 'Bagan' vliegen, één van de mooiste plekken in Azië met een grote historische waarde vol met tempels, pagoda's en stoepa's. We overnachten hier driemaal in het 'Arthawka Hotel' en zullen zoveel als mogelijk gaan fietsen!
Op 16 okt. gaan we dan met een privé-auto met chauffeur via 'Mount Popa' naar 'Kalaw', een idyllisch dorpje waar veel bergstammen naartoe komen om op de markt hun handel te verkopen. We overnachten tweemaal in het 'New Shine Hotel'.
Op 18 okt. reizen we dan weer met de auto verder via de 'Pindaya grotten' naar 'Inle Lake', een meer waar de bevolking hun dorpen én akkers op palen in het meer hebben gebouwd. We overnachten driemaal in het 'Paradise Hotel' in 'Minethouk' en ook hier zullen we gebruik maken van lokale fietsen!
We zullen hier ook het jongens- en meisjesweeshuis van de 'Stichting Care for Children' bezoeken, opvanghuizen voor kinderen die vaak in de rijstvelden werden achter gelaten, toestanden die we ook al in China hadden leren kennen.
Op 21 okt. vliegen we dan naar 'Thandwe' voor een driedaagse strandrust in 'Ngapali Beach' ter afsluiting van onze rondreis. We verblijven in het 'Pleasant View Hotel'.
Op 24 okt. vliegen we dan weer terug voor een overnachting in 'Yangon' waar we een dag later om 12.15 uur terug vliegen naar Nederland.