Rangoon

'486429' door Everlasting '486429' door Everlasting

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Shwedagon at night

Everlasting

Special for Jenny who wanted to see the Shwedagon at night. I can't convey the sultry warm air, the buzzing mosquitoes, the smell of incense and flowers, the last call of the birds as they fly over or the calmness that prevails. But I hope you can imagine it. During the eight times that I have been in Burma, my last night is always spent at the Shwedagon, I light an incense in thanks for our safe journey that we have had, and hope to return.

'508879' door POSJE '508879' door POSJE

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Schwedagonpagode

POSJE

De grootste tempel van Myanmar, de Schewadagonpagode is 98 meter hoog en bedekt met ca. 50.000 ton aan bladgoud en duizenden kostbare edelstenen. Eén van de belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. De bouw werd in de 5e eeuw voor Christus gestart. Door aardbevingen vele malen beschadigd en weer herbouwd, door giften van goud en juwelen werd deze steeds groter en prachtiger dan de voorgaande. In één van de pagodes bevindt zich een 15 ton zware klok. De Engelsen wilden deze in 1824 overbrengen naar hun land, maar de klok viel van boord in de rivier. De Birmanen wisten de klok met bootjes en bamboestokken weer uit het water te halen. Een prachtige pagode, het maakt niet uit welk tijdstip van de dag je gaat. het blijft imponerend.

'486634' door Everlasting '486634' door Everlasting

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Shwedagon at night II

Everlasting

Devotees light incense and candles which are offered in prayer. This was taken just before the lights of the pagoda complex are turned on. Also a magical time with just the golden flames of the candles glowing.

'504428' door travelbag '504428' door travelbag

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Rondom de Swedagon...

travelbag

Een belangrijke locatie die je in Ragoon moet bezoeken is de Swedagon Pagode. Het ligt net even in een buitenwijk van Rangoon. Het is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Rond de pagode zijn vele paviljoens en kleine tempeltjes met beelden te vinden. Nu geen Swedagon pagode,maar eens een kijkje er om heen. Alles moet betreden worden met blote voeten.

'484455' door Graaf '484455' door Graaf

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Leuk treinritje om te

Graaf

Ben je geïnteresseerd in lokale treinen en de reizigers? Dan heb ik hier een leuke tip: ga eens een ritje maken met de “Circular Train” in Yangon. Dit is een gewone trein (een boemeltje 3de klasse) die als openbaar vervoer een grote rondrit door de stad maakt en om de paar minuten eventjes bij een stationnetje stopt. Als je op het centraal station begint ben je na ca. 3 uur hier weer terug. Hij vertrekt vanaf perron 7 (de aller achterste) en foreigners kunnen alleen een kaartje kopen bij een klein huisje op het perron, tegen betaling van $ 1. Tussendoor even op een stationnetje uitstappen en wachten op de volgende trein, behoort ook tot de mogelijkheden. Als je de tijd hebt kun je er de hele dag over doen. Onderweg springen vele verkopers van diverse levensmiddelen regelmatig op en af de trein, soms lijkt de treincoupé meer een lokale markt, alle mensen zitten jou uitgebreid te bekijken (wat doet die witte vreemdeling hier op de trein?) terwijl jij geniet van alle vreemde mensen die met deze trein meerijden.

'553141' door dorie '553141' door dorie

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Offeren

dorie

Het boeddhisme in Myanmar, is de belangrijkste religie in het land. Bijna 90% van de bevolking van Myanmar beoefent het Theravada Boeddhisme, welke een belangrijke rol speelt in de cultuur van Myanmar, samen met het animisme, het geloof in geesten (‘nats’). Vele feesten en festivals in Myanmar zijn van religieuze aard. In het dagelijks leven van de boeddhisten in Myanmar zijn er twee populaire praktijken, het offeren en ‘vipassana’ (meditatie). Het offeren is onderdeel van het naleven van de Vijf Voorschriften, om met het doen van liefdadigheid en goede daden (dana) een gunstige wedergeboorte te krijgen. Het vipassana is een vorm van mediteren die zal moeten leiden tot verlichting.

'238341' door gorke '238341' door gorke

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Lekker ding

gorke

Deze mooie vriendelijke jongen kwam ik tegen in Yangon na een leuk gesprek heb ik wat foto`s van hem gemaakt want zeg nou zelf dit is toch wel een lekker ding!

'492191' door reysigers '492191' door reysigers

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Rondreis

reysigers

Op het eerste oog zie je dat er in Rangoon veel veranderd is, rijker, maar als je dan met een trein rond de stad reist, zie je dat het niet voor iedereen zo is. Echt een aanrader om een reis per trein te maken rond Rangoon, dan zie je het platteland en het dagelijkse leven van Birma. Deze foto gemaakt onderweg op een perron.

'292239' door Lione Kolsteren '292239' door Lione Kolsteren

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Een gelukkig 2011!

Lione Kolsteren

We wensen iedereen een heel goed, gezond en mooi (en reislustig) 2011 toe! Deze drie jonge monniken zagen we bij de Shwedagon pagode in Yangon, een plek waar je uren kunt zijn om te genieten van deze pagode, te kijken (en bekeken te worden) en praten met de monniken.

'553263' door dorie '553263' door dorie

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Het hapt zo heerlijk.

dorie

We waren op weg naar de Shwedagon-pagode, op weg naar de ingang stonden allemaal kleine kraampjes. Hier verkochten ze o.a. bloemen, parasols en wierrookstaafjes voor offering bij de boedhabeelden. Dit jongetje lepelde smakelijk zijn pap naar binnen, maar had ook nog even tijd om in de camera te kijken,

'488612' door dorie '488612' door dorie

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Samen op weg

dorie

We hebben veel boeren gezien met ossen voor houten karren. Het is prachtig om te zien, hoe de ossen voort sukkelen voor de kar. Dit Birmese stel was bezig met het binnenhalen van stro,

'503257' door neretslok '503257' door neretslok

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Vegen

neretslok

De openbare ruimten van de Shwedagon vegen, dat is - zo werd mij verteld - een hele eer. In spanning en geconcentreerd staan de dames dan ook klaar om hun ronde te doen. Ze lopen in een brede lijn over het terrein, gevolgd door een tweede lijn veegsters.

'486232' door Everlasting '486232' door Everlasting

BirmaRangoon

BirmaRangoon

In every nook and...c

Everlasting

The Shwedagon pagoda in Yangon needs know introduction here, you have either visited yourself or have seen many photos come past. But a visit to the Shwedagon is worth taking time over. In every corner of the complex are small temples, outbuildings, prayer halls many deserving a second look. There is one small pagoda tucked away the has a Buddha deity with the face of Aung San Suu Kyi, For many years she was draped with a veil across her face and people secretly and quickly laid a flower or lit an incense. These were the days when as a foreigner you often had someone from the secret serice (plain clothes) following you around, when conversations with locals were often monitored. Nowadays in the more ''open" Burma she can be revered in openness. Next time or when you are there try to find her.

'515934' door travelbag '515934' door travelbag

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Gevel in Rangoon

travelbag

Rangoon is een leuke stad om wat rond te dwalen. Aan de ene kant doet de stad modern aan en aan de andere kant zie je ook taferelen die je weer wat terug brengen in de tijd. Opvallend in de stad zijn de vele vervallen gevels, vaak doortrokken van het vocht, wat ze een verweerde aanblik geven.

'220312' door peterwired '220312' door peterwired

BirmaRangoon

BirmaRangoon

I am chicken

peterwired

Kipverkoper in Rangoon, eigenhandig onthoofd. Pootjes ook los verkrijgbaar. Alles zeer clean. Het Nederlandse bedrijf Dopharma besloot geen geneesmiddelen meer te verkopen aan pluimveeboerderijen in het land nadat het bedrijf op de zwarte lijst was beland van het Burma Centrum Nederland.

'495036' door reysigers '495036' door reysigers

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Koloniaal

reysigers

Rangoon, is de enige stad in Azië waar nog veel koloniale gebouwen staan. Heerlijk om daar een stadswandeling te maken en her allemaal te aanschouwen. Het unieke erfgoed heeft tientallen jaren van oorlog, dictatuur en economische achteruitgang overleefd. Twee jaar geleden kwam er met een nieuwe Grondwet officieel een einde aan het militaire bewind. Maar de vraag is of de half vervallen historische gebouwen de politieke en economische hervormingen in het land zullen overleven. Enkele zijn al gesloopt of opgekocht door Chinese projectontwikkelaars. De vrees bestaat dat er meer zullen worden vernietigd, omdat er zoveel aan moet worden opgeknapt.

'462755' door reysigers '462755' door reysigers

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Moeder en kind kijken

reysigers

We zijn de eerste dag in Yangon en in de namiddag brengt onze vriend/gids/chauffeur ons naar een verrassend plekje. Aan een rivier wordt een verjaardag van een Nats gevierd. Geesten of nats hebben een belangrijke plaats in het dagelijkse leven van de Birmezen. Het vereren van nats komt voort uit het animisme en stamt uit de tijd van voor het Boeddhisme. Volgens het animisme bezit ieder voorwerp een geest. Er zijn goede geesten (nats) om te aanbidden en slechte nats. De slechte nats zijn demonen waar men erg veel respect voor heeft. Vroeger waren er honderden nats: landnats, waternats, bosnats en beschermnats voor kinderen, slangen, rijstvelden, etc. Ieder met een eigen verhaal. Er wordt volop gedanst en soms raken ze zelfs in trance. Deze moeder en kind kijken toe en zien het net als ik gebeuren

'460624' door reysigers '460624' door reysigers

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Veel veranderd

reysigers

Er is veel veranderd sinds 2010 in Myanmar. Voorheen koste een simkaart en toestel nog meer dan 2000 dollar, op dit moment heeft bijna iedereen een smartphone, zoals dit klein manneke. Natuurlijk geleend van Pa of Ma.

'494845' door POSJE '494845' door POSJE

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Jong geleerd

POSJE

Tanaka, een witte pasta wordt gemaakt uit de schors van de Tanaka-boom en wordt gebruikt ter beschering van de zon tijdens het werk op het land en ook regelmatig ter versiering.Dit meisje is er al vroeg bij.

'494252' door reysigers '494252' door reysigers

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Vooruitgang

reysigers

Zag je vijf jaar nog nauwelijks smartphones, gewoon omdat het onbetaalbaar was voor de Birmezen, nu loopt bijna iedereen er me rond. Vooruitgang ook daar nu. gelukkig maar.

'487725' door neretslok '487725' door neretslok

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Shwedagon

neretslok

Even buiten het centrum van Yangon ligt, op een heuvel, het Shwedagon complex. De sfeer hier is fantastisch, zeker 's avonds als alles is verlicht. Het is 1 van de mooiste bezienswaardigheden van Yangon, en - wat mij betreft - van heel Myanmar.

'509760' door travelbag '509760' door travelbag

BirmaRangoon

BirmaRangoon

In een tempel rondom.

travelbag

Een tip voor als je ooit nog eens de Swedagon pagode in Rangoon wilt bezoeken. Bezoek hem overdag en ga 's avonds nog een keer terug. Alles is dan mooi verlicht en er hangt een hele mooie sfeer. Je hoort het schuifelen van voeten en het klingelen van belletjes. In de tempeltjes en pagodes om de Swedagon heen vind je allerlei mooie tafereeltjes en boedha beelden.

'503672' door neretslok '503672' door neretslok

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Devotie

neretslok

Deze foto geeft iets weer van de sfeer die er is op het terrein van de Shwedagon pagode in Yangon, vooral tegen de avond. Myanmarezen zitten of lopen ontspannen of zijn in concentratie/gebed. Hier en daar zie je wat monniken lopen en eigenlijk geen enkele toerist. (Dat laatste zal nu wel wat veranderd zijn). Mooi om hier te zijn en we zijn dan ook vrij lang gebleven.

'505676' door reysigers '505676' door reysigers

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Lieve oude dame

reysigers

We logeren bij een vriend in Yangon, iets wat eigenlijk nog niet toegestaan is in Birma. Onze koffers namen we pas uit de auto wanneer het donker was, zodat de buren geen vermoeden hadden. Overdag werden we uitgenodigd door deze lieve oude dame voor een kopje thee. Per bus reizen is op dit moment heel goed te doen, maar toch een auto met chauffeur is het helemaal, je kan stoppen en fotograferen waar je maar wil.