Rangoon reisblogs

Rondreis door Myanmar, het land dat stil staat

janhermens bereidt zich voor Gepost op 28 jul 109 reacties

Myanmar is als reisbestemming op het moment erg populair. Dankzij de prachtige foto's, tips en reisverhalen van diverse reisreporters mag het land zich na de overstromingen in de afgelopen jaren, helaas ook dit jaar weer, en ondanks de militaire junta weer volop in de belangstelling weten.
Het onlangs verschenen boek van Peter de Ruiter 'Beelden van Birma' geeft een prachtig beeld van dit land. De ondertitel 'Het land waar de klok achteruit loopt' geeft al aan hoe het land er door het strikte militaire regiem voor staat.

Toen ik in 1990 voor het eerst naar Indonesië ging, was de onderliggende gedachte "Ik moet nú gaan want over 10 jaar is het land helemaal veranderd". En het is veranderd, niet alleen ten goede kan ik wel zeggen na 9 maal Indonesië bezocht te hebben.

Als er nog één land bestaat waar deze gedachte voor geldt, dan is het wel Myanmar. De militaire junta heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat zowel het land als de bevolking bijna volledig voor de buitenwereld werden afgeschermd. Internet en mobiele telefonie zijn in het land nauwelijks bereikbaar, hulpgoederen worden veelal geweigerd of verdwijnen in een luguber circuit.
Myanmar is daardoor tot de armste landen ter wereld gaan behoren, zo niet het allerarmste, ondanks de vruchtbare landbouwgronden, de rijke bodemschatten, de prachtige natuur en de vriendelijke bevolking.
Dit laatste is voor ons dan ook de reden om tóch naar dit land af te reizen, de mensen die het hardst te lijden hebben onder de militaire dictatuur. Het grootste gedeelte van de opbrengst van hun harde werken, verdwijnt in de zakken van weinigen. Daardoor blijven ze verstoken van welke vooruitgang en ontwikkeling dan ook, het land staat stil.

We zullen een groot deel van onze bagage dan ook inruimen met alle zeepjes, shampoo's, kammen, e.d. die we de afgelopen jaren op al onze reizen verzamelden als souvenier. We zullen daarmee het land niet veranderen, maar we kunnen wél de mensen een hart onder de riem steken en hen bemoedigen in de hoop dat ze ooit tóch nog eens van hun juk verlost worden.
We zullen ook zoveel als mogelijk gebruik maken van hotels, vervoersmogelijkheden, gidsen e.d. die niet onder contrôle staan van de regering. Natuurlijk zullen we hier niet helemaal onderuit kunnen, het onaangetaste culturele erfgoed van het land, de bezienswaardigheden in Yangon, Mandalay, Pyin U Lwin, Bagan, Kalaw en Inle Lake, is nu eenmaal niet in handen van het Birmeense volk.
Ons motto zal, zéker in Birma, blijven: "Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven".
We vliegen op 3 oktober 2010.

janhermens Positie 576 (400 p.) Lid sinds 01-06-2008 Foto's en tips: 1629 Blogs: 79 Fans: 5

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Reisfotograaf en schrijver Peter de Ruiter doet in Beelden van B
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kathmandu, een eerste indruk
4 1
Gepost op 08 juli
Nepal Kathmandu
Kathmandu
4 2
Gepost op 04 juli
Nepal Kathmandu
Een rondreis door het hoogste land ter wereld
4 2
Gepost op 03 juli
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Heel goed dat je alles nog weer eens benoemt. Het is een prachtig land, je zult er genieten!

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Fijn dat jullie naar Birma gaan. Jullie zijn daar meer dan welkom! Veel plezier met de voorbereidingen!

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Heerlijk die voorpret!!!!!!!

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Lijkt me ook geweldig; heb ook het boek van Peter in huis. Jullie hebben een pracht vooruitzicht.

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Ik kan me helemaal in jullie motto vinden. En idd Birma is echt een land om te beleven, zulke spontane oprechte mensen. Heel veel plezier met de voorbereidingen en een prachtige reis toegewenst.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.