Inle Lake

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Inle Lake image

Drijvende tuinen op het Inle Meer

Inle Lake
Myanmar
Janhermens

Drijvende tuinen op het Inle Meer

Vanuit ‘Bagan’ moesten we op 16 okt. 2010 noodgedwongen, een dag later, naar ‘Heho’ vliegen. Wegen en bruggen waren weggespoeld door de hevige regenval en overstromingen.
Jullie dachten dat we in ‘Bagan’ geen regen hadden? Na 5 minuten in de horse-cart waren we alweer kletsnat. We hadden wel een dak maar de regen slaat aan alle kanten naar binnen.
‘Heho-airport’ is in onze ogen al even gemoedelijk als alle andere vliegvelden in Burma: je hoeft nét niet je koffer al lopend zelf naar het vliegtuig te dragen, je krijgt een sticker opgeplakt waardoor je andere stickers van dezelfde kleur volgend ervan overtuigd bent het juiste vliegtuig te nemen! Bij tussenlandingen mag je gerust buiten gaan kijken hoe het vliegtuig wordt bijgetankt De emmer aan de vulslang is overigens om de lekkende kerosine op te vangen!
Bij aankomst kun je zonder op de koffers te wachten meteen doorlopen naar de parkeerplaats, die worden even later naar de wachtende auto’s gebracht. Bij het verlaten van het vliegveld moesten we bij een slagboom aan militairen een of andere belasting betalen (vertrek- of aankomstbelasting?).
We werden opgehaald door een auto die ons naar ‘Kalaw’ bracht, waar we het geluk hadden een prachtige markt te kunnen bezoeken. Hier kwamen veel mensen uit de bergen hun spullen verkopen. Door het onverwacht lange en heftige regenseizoen werd de geplande jungletocht uit het programma gehaald, dit zou met dit weer ook veel te gevaarlijk zijn! Bovendien hadden we in ‘Bagan’ daardoor al een dag verloren.
Eergisteren zijn we in ‘Nyaung Shwe’ aangekomen, een plaatsje aan het Inle meer. Onderweg bezochten we de druipsteengrotten van ‘Pindaya’ waar ongeveer 8000 boeddhabeelden in staan.
Gisteren hebben we een boot gehuurd en zijn daarmee de hele dag op het meer rondgevaren en dorpjes op palen in het meer bezocht. Daarbij een weverij, een zilversmid, een paraplumakerij en een sigarenfabriekje bezocht. We hebben hier voor 54 mensen al een souveniertje kunnen kopen voor in totaal 45 cent (zuinige Hollanders!).
Inle Lake heeft een adembenemende schoonheid, omringd door bergen, en wordt bewoond door de Intha’s, die hun dorpem en akkers op palen in het meer hebben gebouwd. Midden in het meer drijven tuinen (!) waarop mensen wonen die groenten en fruit telen. De tuinen bestaan uit waterplanten en metersdik slib dat met bamboostokken is vastgeprikt op de bodem. Heel indrukwekkend om te zien! Zoals we ook al lazen, zijn de mensen hier een beetje rijker, omdat ze 3x per jaar kunnen oogsten.
Door het slechte weer hebben we helaas het ‘Phaung Daw U Paya’-festival gedeeltelijk moeten missen. Dit wordt steeds gehouden aan het eind van de boeddhistische vastentijd. De beroemde ‘Karaweik-processie’, de processie van de éénbenige roeiers, viel voor ons dus letterlijk in het water.

Van de komende verkiezingen merken we alleen dat de buitenlandse zenders erg vaak worden weg gedrukt en daarvoor in de plaats komt dan propaganda! Veel generaals in beeld die een spoorweg, station of ziekenhuis openen!!

Vandaag hebben we een katholiek weeshuis bezocht en daar onze zak 'souveniers' achtergelaten. Het is hier moeilijk om Christen te zijn, het wordt wel gedoogd zolang je dit geloof in stilte belijdt. We kregen thee en bananen en een rondleiding door het tehuis.
We waren op de fiets, nou ja fiets, en het begon zo te hozen dat we wel twee uur moesten wachten om weer terug te kunnen fietsen en de weg weer terugvinden in de regen, want het werd niet droog! Toch fijn om ook hier iets te mogen betekenen en een dankbaar gezicht te zien!
Vanwege het slechte weer kregen we zelfs een discount op onze fietsen, we hoefden er maar één te betalen! En wat is het dan een luxe dat je weet dat wij ons wél lekker warm kunnen douchen na zo’n verkleumende bui, tenminste als je de blauwe kraan open draait want daar komt meestal het warme water uit!
Een paraplu behoort hier beslist tot de eerste levensbehoeften, is het niet tegen de regen dan wel tegen de felle zon.

Morgenvroeg vliegen we naar ‘Thandwe’ om nog een paar dagen aan het strand in ‘Ngapali’ te genieten, misschien wel met onze regenjas van de Xenos aan!

Foto's

eb643.jpg
eb643.jpg
Janhermens
e8e31.jpg
e8e31.jpg
Janhermens
56e45.jpg
56e45.jpg
Janhermens