Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

Myanmar - Pyay, Sri Kshetra en de Boeddha met de bril

Myanmar
Azië
Ronderegt

Myanmar - Pyay, Sri Kshetra en de Boeddha met de bril

Zaterdag 14 maart 2015:
Om 06.45 uur opgestaan, ontbeten met thee, vruchten en vruchtensap en om 07.45 vertrokken met een tuktuk voor de excursie, het eerste bezoek is aan Hmaw-za dit dorp 10 kilometer buiten Pyay is bekend om zijn verspreid liggende ruines van de oude Pyu hoofdstad Sri Kshetra wat in de 7e eeuw na Chr. de grootst ommuurde hoofdstad van zuidoost Azie was. We schrijven ons als bezoeker in bij het informatiecentrum en na betaling van 5.000 Kyat p.p. mogen we het terrein op met de tuktuk, die ons vervolgens bij de Baw-baw-gyi Pagode, Be-be tempel, Royal burrial site en vele andere historische plaatsen laat kijken. Dan verlaten we het historische terrein en gaan naar een Pagode gelegen midden tussen de groene rijstvelden, de omgeving waarin de pagode staat is (bijna) nog mooier als de pagode zelf.
We stoppen nog een keer bij een soortgelijke pagode nabij Pyay om vervolgens terug door de stad naar het zuiden te tuktukken naar de stad Shwedaung, het is een verrassende excursie en veel uitgereider dan we bij boeking dacht, lekker dagje uit.

We stoppen in de stad Shwedaung bij de Shwe-myet-hman Pagode ofwel de "Pagode van de gouden bril", een 6 meter hoge boeddha draagt hier een gouden bril met getinte glazen, uniek in de wereld. Ooit heeft de boeddha deze bril gekregen van iemand die zijn gezichtsvermogen had teruggekregen en zijn dankbaarheid wilde uiten, pogingen van orthodoxe boeddhisten om de bril weg te nemen leidde tot zoveel ongelukken, dat niemand het meer waagt de bril nog te verwijderen. Het verhaal wordt in tekeningen verteld met aanwezige engelse teksten en rondom de boeddha zijn vele andere mooie beelden te zien.

De tuktuk brengt ons terug naar het hotel, we betalen de excursie aan de chauffer (30.000 Kyat), laten de rugzak in het hotel achter en gaan op eigen gelegenheid op weg naar het busstation, oh kijk, een locaal busje, even vragen, "ja, ja, busstation, 400 Kyat", ok we stappen in en enkele stops later zijn we waar we willen zijn, worden aangesproken door een vrouw, wijst ons de weg en zegt "kijk, kijk, daar staat het, bus om 06.30, 07.30, etc", ja tuurlijk knikken wij want het was Birmees. De man van het busstation verkoop ons in zijn beste engels een ticket naar Yangon, prijs voor 2 personen "slechts" 10.000 Kyat (8,50 euro), vertrektijd 07.30 uur. We bedanken iedereen, drinken wat bij een man uit Bangladesh en laten ons door een locaal busje afzetten bij het treinstation, zo dat ging voorspoedig.

's Avonds eten we vermicelli met kip en spoelen het weg (was wel lekker hoor) met een Dragon bier, lopen over de Night Market en het is nog vroeg dus nog even wat drinken in de bar waar alwaar de meisjes staan te zingen voordat we definitief naar het hotel gaan.

Foto's

2be0b.jpg
2be0b.jpg
Ronderegt
c9c2c.jpg
c9c2c.jpg
Ronderegt
4d4e7.jpg
4d4e7.jpg
Ronderegt