Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

Myanmar - Monywa, groooote boeddha

Myanmar
Azië
Ronderegt

Myanmar - Monywa, groooote boeddha

Donderdag 05 maart 2015:
De wekker gaat op tijd, ontbijten in het restaurant bij het prachtige zwembad, zaken pakken voor een uitje (gisteren geboekt bij het hotel voor 30.000 Kyat = 25,50 euro). Om 08.00 uur worden we bij de receptie voorgesteld aan onze prive-chauffeur met personenauto, eerst brengt hij ons naar de Thanboddy (ofwel Sambudda Kat Kyaw) Pagode, welke in 12 jaar (1939-1951) met geld van de bevolking is gebouwd. Buitenlanders betalen 3 $US of 3.000 Kyat entree. Kunst of kitch blijft de vraag bij deze Pagode met zijn ruim meer dan een half miljoen boeddha's, van piepklein tot zeer groot, de verzameling breidt zich ook nog steeds uit.
471 Pagodes bekronen het hoofdgebouw, mozaieken schitteren in de zon en 2 reusachtige witte olifanten bewaken de toegangspoort. Als we uitgekeken zijn stappen we weer in bij "onze" chauffeur en na een korte stop bij een veld met 1000 boeddha's onder een parasol komen we aan bij de Bodhitataung Pagode bij de grote liggende en staande (80 meter hoog) boeddha, welke bij helder weer ook te zien is vanaf het Chindwin hotel in Monywa.
De lift in het staande beeld is niet in bedrijf en we lopen een aantal etages (12) door het binnenste van de boeddha, waarbij iedere etage is ingericht met onder andere gruwelijke taferelen. Uitzicht naar buiten is er niet of nauwelijks door het slechte of vuile glas.
De liggende boeddha is aan de voorzijde prachtig gedetailleerd, met zelf "echte" wimpers.
We melden ons bij de chauffeur, doen nog een paar mooie fotostops en vragen om een stop bij het busstation op de terugweg, geen probleem, op het busstation helpt hij ons zelfs een kaartje te bemachtigen voor vrijdag 06 maart naar Nyaung-U. We willen nog even de stad in en bij de markt nemen we afscheid (hij wilde hier zelfs nog op ons wachten). Terug in het hotel organiseren we de tassen voor morgen en eten 's avonds in het restaurant.
Weer geen kip vandaag?? Dat is gek!! Nou nee, ineens een helder moment, in een krant in Mandalay zagen we dat er vogelgriep heerst .... dat verklaart veel.

Woensdag 04 maart 2015:
We checken laat uit en laten ons door een tuktuk naar het Win Unity Resort brengen, willen onderhandelen over de kamerprijs (opgaaf 65 $US, maar op Agoda voor 52 $US te boeken), onderhandelen niet nodig, we krijgen een update naar een bungalow in plaats van een kamer, ons hoor je niet klagen, even rust in de tent. Aan het eind van de dag komt er een bui over, fris een en ander wat op.

Dinsdag 03 maart 2015:
Alles de koffer/tas weer in, taxi naar het busstation, juiste bus localiseren, bagage erin en wij ook, helemaal voorin, om 10.00 uur vertrekken we volgens schema. Op het eerste deel van het 135 kilometer verder gelegen Monywa pikt de bus nog regelmatig passagiers op en af te leveren post tot de bus vol is, en dat betekend ook vol. Als we eenmaal buiten Mandalay zijn stoft het wat minder, het is tenslotte een arko bus (Alle Ramen Kunnen Open) en volgen we de loop van de rivier, steken hem over via een grote brug en blijven op de tolweg waarbij de bus regelmatig wordt gewogen en op basis van gewicht dient te betalen.
Het landschap verandert in wat meer groen, hazen op hun kop hangen langs de weg ter verkoop, eetstalletjes maken zich klaar voor de lunch en luid toeterend laveert de bus zo goed en zo kwaad overal tussendoor. Om 11.30 uur is er een korte lunchstop om daarna Monywa rond half 2 te bereiken. De bus wordt besprongen door tuktuk chauffeurs op zoek naar een rit nog voor de bus stil staat, doen jullie is rustig, het kan er toch maar 1 worden en wie van jullie mag je nu zeggen, zo akkoord en we worden naar het Chindwin Hotel (50 USDollar per nacht) gebracht. Kamer bekijken, prijs bespreken en we blijven hier, bagage kan naar binnen.
Het hotel ligt aan een drukke straat bij een rotonde, dus iedereen toetert, rustig is anders, wel een uitzichttoren op het dak met mooi zicht rondom, wel kijken of we niet wat rustiger kunnen.
Het aanbod hotels in Monywa is nog niet zo groot aan het eind van de dag bezoeken we 2 andere hotels, 1 is vol de komende dagen en de andere is een resort, hier nemen we vanaf morgen een optie op voor 65 USDollar per nacht.

Foto's

c6d57.jpg
c6d57.jpg
Ronderegt
d2c16.jpg
d2c16.jpg
Ronderegt
616e2.jpg
616e2.jpg
Ronderegt