Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

Pelgrims kijken bij de Gouden Rots

Myanmar
Azië
Graaf

Pelgrims kijken bij de Gouden Rots

De Gouden Rots is een echt pelgrimsoord, de meest heilige plaats voor alle Boeddhisten. Een enorme ronde rots balanceert op het randje van de berg Khaikhtiyo. Zelfs na een grote aardbeving bleef hij liggen, ze zeggen door strategisch geplaatste haren van boeddha. De hele rots is goudgeverfd en het onderste gedeelte voorzien van een laag bladgoud, die steeds dikker wordt doordat er steeds meer opgeplakt wordt door alle pelgrims (alleen de mannen mogen bij de rots komen) die blaadjes bladgoud kopen en op de rots plakken voor hun zielenheil en gezondheid. Bovenop de rots staat een ongeveer 6 meter hoge pagode, met de heilige relikwieën. De rots is alleen te bereiken via een 16 kilometer tocht per jeep of truck, waarbij alle toeristen en buitenlandse pelgrims de laatste 3 kilometer moeten lopen. Dit pad staat vol met stalletjes met veel souvenirs en bidprentjes, geneeskrachtige planten, zaden, kruiden en drankjes, en natuurlijk gewone drankjes die op dit traject erg duur zijn. Ook wordt je de hele weg lastig gevallen door dragers die je in een soort ligstoel tussen balken omhoog willen dragen, de prijs zakt naarmate je hoger komt, en tegen het einde geven ze wel op. We hadden ook kunnen kiezen voor de pelgrimsroute, een weg die je in ca 4 uur naar boven loopt (Je bent dan wel verschoond van al die toeristische kraampjes, maar die vind ik ook wel weer leuk om te bekijken). Maar het grootste gedeelte van de groep neemt de truck bergopwaarts naar een punt vanwaar alle buitenlanders verder moeten lopen, lokale pelgrims kunnen met de truck helemaal naar boven. Het is een pittige klim die sommigen binnen een uur kunnen lopen. Ik heb er ruim 2 uur over gedaan, maar wel onderweg even op een terrasje neergestreken voor een verse kokosnoot met een rietje.
Eenmaal boven werden we opgewacht door Mr. Win die de tickets al verzameld had (Bezoekers moeten een entree betalen voor het hele gebied rondom de rots). We konden ook al op de kamer in het hotel, even snel opfrissen, veel hebben we niet bij ons, we hebben alleen een dagrugzakje met spullen voor 1 nacht meegenomen, en even later de Gouden Rots bezocht. Dan even lekker een dutje doen en eind van de middag terug naar de Gouden Rots. Het wordt nu al veel drukker, er komen heel veel pelgrims en buitenlandse toeristen (zeer veel Thai) die hier allemaal komen offeren, wierook branden, bellen kopen en met naam ophangen, kaarsjes branden, bloemen offeren, bladgoud op de steen plakken etc. of gewoon bidden. Het is een hele drukte, naast het plein héél veel stalletjes met medicinale kruiden, souvenirs, kitsch en prullaria, veel bamboe-geweren en toeters. We wachten de zonsondergang af om nog een paar mooie plaatjes te maken en dan dalen we af naar de restaurantjes-straat, waar meisjes bij het zien van potentiële klanten om het hardst roepen om ze naar binnen te trekken. Nog even langs de rots voor een paar nacht-opnames en terug naar het hotel.
De Gouden Rots zelf is niet zo’n prachtig monument om te bekijken, maar meer de hele kermis eromheen. Ik als vrouw mag niet eens bij de rots komen. Hier komen duizenden pelgrims per dag, ze willen allemaal op de foto met de rots erachter (een mooi schouwspel om gade te slaan, er lopen dan ook veel “beroepsfotografen” rond). De velen die het niet lukt om een slaapplaats te bemachtigen zullen gewoon op het plein hun dekentjes neerleggen om te blijven slapen, hele gezinnen met kleine kinderen zie je hier bivakkeren. Kortom een uitstapje dat je niet mag missen.

Foto's

88db0.jpg
88db0.jpg
Graaf
e64a9.jpg
e64a9.jpg
Graaf
22837.jpg
22837.jpg
Graaf