West Mongolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een Mongoolse kopje zoute melkthee

West Mongolie,
Mongolië


De nationale drank van Mongolie is melkthee (naast vodka, een erfenis van de Russen). Deze wordt gemaakt van grove theebladeren die je koopt op de bazar in gepreste blokken met decoratieve motieven. De blokken worden bewaard in linnen zakjes, soms prachtig, kleurig gestikt, en er komt een hamer en een scherp mes aan te pas om er stukken van los te hakken. Deze worden in water gekookt, in een grote wok op het houtvuur en vervolgens wordt er een flinke scheut melk bijgegoten; deze kan afkomstig zijn van schapen, geiten, kamelen, paarden, koeien, yaks of zelfs rendieren, afhankelijk van welke beesten het betreffende gezin houdt. De thee wordt gedronken met zout en niet met suiker zoals bij ons. Je drinkt de thee uit soepkommen waar je soms nog een flinke schep (zure) room bijmengt (wat lijdt tot zwemmende klodders en dikke vetogen op je thee!). Als het buiten vriest, soms tot min 45 graden celsius, doet zo 'n kop Mongoolse melkthee wonderen!!!