Ulaanbaatar omgeving reisblogs

Mongolie en mijn sneeuwvakantie

smilingfred was er (tot 20 nov 2009) Gepost op 20 nov 090 reacties

WINTER sport IN MONGOLIË en moonboots.
Ook in Mongolie kan je wintersporten!
Het is inmiddels een paar jaar geleden dat ik in Mongolië geweest ben. Ik ging er in winter en in de zomer heen om de Mongoolse reisorganisatie AR Mongol Travel : http://www.armongoltravel.com/menu.html te gaan assisteren in hun toerisme vragen. Die zijn nu allen opgelost en de firma werkt buitengewoon en levert allerlei soorten van reizen in Mongolie.. U kunt bij hem terecht voor zowel de zomer - als wintervakanties.
Natuurlijk heb ik op internet ook leuke verhalen over mijn bezoek in de zomer staan.
Toen ik er in de winter heen ging, was het mij bekend dat het wel eens heel erg koud zou zijn en dat was het dan ook. Min 40 graden Celsius scheen een erg normale temperatuur te zijn.
In het zonnetje was het best heel goed uit te houden. In de schaduw daar in tegen, was het best veel frisser. Ik had me speciaal voor die gelegenheid voorzien van extra dikke winterkleding en natuurlijk, omdat er gegarandeerd overal sneeuw lag, ook mijn fel gekleurde snowboots meegenomen.
Wat me heel erg opviel was dat wel de buitentemperatuur min 40 graden aangaf, maar dat er geen enkele auto te vinden was waarvan de autoruiten bevroren waren. Dus geen ijskrabben, terwijl ik voor ieder van mijn Mongoolse vrienden vanuit Nederland onder meer een ijskrabber had meegenomen. Jammer maar helaas!.
Gedurende de week werd er op het kantoor te Ulanbataar hard gewerkt. Ik gaf trainingen voor het verkooppersoneel en ook voor de reisleiding. De opkomst was zeer groot. Voornamelijk vrouwen treden op als reisleidster, tenzij het met de jacht op bijvoorbeeld wolven te maken had dan worden de mannen reisleider. Overigens viel het mij op dat de, met name jongere vrouwen niet op hun mondje waren gevallen en vaak ook de baas waren, dit in tegenstelling tot de oudere vrouwen.. Vroeger was de man de baas en dat is hij nog steeds wanneer we over de Kerr dorpen praten die ver van de buitenwereld zijn gelegen. Overigens Mongolië is zeker zo groot als Canada en in Mongolië wonen slechts een paar miljoen mensen waarvan de meerderheid in de hoofdstad Ulanbataar.
Na de hele week hard gewerkt te hebben, was er vrije tijd. Besloten was om af te reizen naar een van Kerr tenten dorpjes, waar wintersport in veel facetten tot de mogelijkheden behoort. Op de rivieren, gegarandeerd ijszeker, kon men een soort van sleetje rijden of voor diegenen die schaatsen hebben, was er natuurlijk de mogelijkheid om te gaan schaatsen. In het Kerr kamp, waar heel veel sneeuw lag, dacht ik iets heel normaals te doen, namelijk mijn moonboots aan te trekken. Ik had de lachers direct op mijn hand. Er werd gevraagd wat voor aparte (stomme) laarzen ik aanhad. Dus ik ging verklaren dat ik deze wel meer gebruikt in sneeuwgebieden. Ik heb fel gekleurde snowboots en die vielen dan ook direct op bij de Mongolen die op smalle leren laarzen, gemaakt van het materiaal die ze zelf voorhanden in de natuur hebben, liepen. Ik zag er, ook naar hun mening niet uit, maar wat kon ik doen, ik had geen Mongoolse laarzen. Ik ben ze gedurende het sneeuwweekend in en rond de Kerr tent toch maar blijven gebruiken. Er werd een soort van polo sneeuwpolo gespeeld, al zittend op de Mongoolse paardjes of op steppe dromedarissen. Een vermakelijk gezicht. De kinderen bouwden sneeuwforten, sleetje rijdend achter de paarden aangeboden, bood heel veel plezier. Kortom je kunt geweldig veel lol hebben in winters Mongolië.
En voor het eten en drinken hoeft u geen zorgen te maken. Ik kon in mijn winterse Kerr tent natuurlijk genoeg Wodka krijgen. Heeft u liever bier. Het Mongoolse bier is geweldig lekker en zelf in het Kerr dorp was er Heineken bier te koop.
Wilt U naar een sneeuwzekere en ijszekere winters land, dan zou u bijvoorbeeld Mongolië kunnen overdenken. Heeft u vragen over wat Mongolië in de winter (of zomer) de vakantiemens te bieden heeft, neem dan contact op met de directeur van de bovengenoemde reisorganisatie. Zijn naam is Batjargal.
17.11.2009

smilingfred Positie 29829 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.