West Maleisie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Melaka Rivierwandeling langs kampung, graffiti en reuzenrad: oud en nieuw

West Maleisie,
Maleisië


Niet alle steden in Maleisië zijn zo druk als Kuala Lumpur.[b] Malakka[/b], waar onze reis eindigde is wel degelijk een stad maar ruim van opzet en met de [i]sfeer van een dorp[/i]. Dit geldt ook zeker voor het deel dat een paar jaar geleden is opgeknapt toen de stad de [u]World Heritage City[/u] titel kreeg. Wij maakten een [i]wandeling[/i] vanaf de Jambatan Terminal (kwartiertje lopen vanaf het Dutch Square in het historische centrum) langs beide zijden van de rivier. De rivier kun je onder meer oversteken bij de brug ter hoogte van de Eye on Malakka en de brug even voorbij Villa Santosa.

Het hoogtepunt van deze wandeling is [b]Kampung Morten[/b]. Kampung betekent dorp en neemt je terug naar de tijd dat mensen zich dicht langs de oevers van de Melaka Rivier (Sungai Melaka) vestigden. Alhoewel sommige van de houten huizen hier wat kitcherig aandoen (met name de drukke tuinen), krijg je toch een goed beeld van hoe vroeger werd geleefd. Bezoek eventueel (gratis) [u]Villa Sentosa[/u], een huis uit de jaren 20. De eigenaar zal je trots vertellen dat hij vroeger bezocht is door de Engelse koninklijke familie.

De wandeling voert ook langs een kleine kermis met reuzenrad, de zogeheten[u] Eye on Malacca[/u]. Wij waren er overdag toen deze nog niet geopend was. Even voorbij een deel van de wandeling door een park aan de rivier over een houten vlonderbrug kom je bij een aantal kleine flats die in zijn geheel met [u]grote muurschilderingen[/u] zijn versierd, die de historie van de stad en het land uitbeeldt. Dit is smaakvol gedaan met frisse kleuren en alles in dezelfde stijl. Zo zie je onder meer Portugeze zeevaarders, Chinese handelaren en diverse typen boten behorend bij de verschillende culturen die in het land aanwezig zijn (ca. 30% van de Maleisiërs is van Chinese afkomst, maar ook Indiërs zijn ruim vertegenwoordigd).

De wijk oogt mooi opgeknapt maar in de nabijheid wordt ook veel nieuwe hoogbouw gerealiseerd. Her en der zie je dus een aantal grote bouwkranen, echter dit is niet storend wanneer je de wandeling maakt. De bezienswaardigheden liggen met name op ooghoogte.