Sipadan

Pulau Sipadan, een eilandje voor de kust van Borneo, is een duikbestemming bij uitstek. Alleen het topje van het eiland steekt boven water uit, waardoor je zeegrotten tegenkomt als je rondom het eiland gaat duiken. Houd er rekening mee dat er maar een beperkt aantal duikers op het eiland worden toegelaten: reserveren is dus een must.

Informatie over Sipadan

Beste foto's & tips van Sipadan

'513405' door RobHoekstra '513405' door RobHoekstra

MaleisiëSipadan

MaleisiëSipadan

Overal vis(sen)

RobHoekstra

Tijdens een duik op Barracuda point werden we omringd door verschillende scholen vis. Barracuda's, bumphead parrotfish en jackfish o.a. Hier was het een school triggerfish. Wat echter interessanter was hier is de grey reef shark op de achtergrond. Deze bleef uiteraard op gepaste afstand van ons ;-)

'508893' door RobHoekstra '508893' door RobHoekstra

MaleisiëSipadan

MaleisiëSipadan

Drop off

RobHoekstra

Sipadan eiland is het enige oceanische eiland van Malaeisie. Het komt vanaf 600 meter diepte omhoog en ligt in de Celebes zee. Het is in duizenden jaren ontstaan doordat levende koralen groeiden op de top van een uitgestorven vulkaan. Het behoort nu tot de beste duikstekken ter wereld. Hier zie je een stukje van de drop off. Ondiep lichtblauw water met daarachter het donkerblauw van de diepe zee. Sommige mensen hebben last van hoogtevrees als ze op dit soort punten snorkelen omdat je vanaf het ene op het andere moment de bodem niet meer kunt zien.

'497259' door RobHoekstra '497259' door RobHoekstra

MaleisiëSipadan

MaleisiëSipadan

Anemonefish Sipadan

RobHoekstra

Niet de meest zeldzame vissoort op de riffen in de gouden driehoek maar wel een van mijn favorieten. Elke keer als ik een anemoon zie met daarin verscholen een paar mooie clownsvissen moet ik even stoppen voor een kijkje. Ze zijn jammer genoeg moeilijk te fotograferen omdat ze continue bewegen. Voor een foto als deze heb ik er dan ook ruim 10 moeten wissen en nog is hij niet helemaal scherp.

Laat kaart zien