Maleisië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Maleisië image

1 maand backpacken in Maleisië: Kinabatangan rivier, Uncle Tan Jungle Camp

Maleisië
Azië
Eaglezmr2

1 maand backpacken in Maleisië: Kinabatangan rivier, Uncle Tan Jungle Camp

Uncle Tan Jungle Camp

We melden ons bij 't kantoor van Uncle Tan, we krijgen lunch en vertrekken met een busje voor 1,5 uur richting de rivier. Daar worden we opgewacht door Yan, onze gids voor de komende dagen. Het eerste wat opvalt is de enorme bruine rivier en de stilte! Contrast met de stad waar we vandaan komen. Na ruim een uur varen arriveren we. Er is nog 1 andere Nederlandse, zij vertrekt de volgende dag. De crew is allemaal erg gedreven. We krijgen een lesje over de jungle en wat we kunnen verwachten. We droppen onze spullen in de "hut", een houten huisje zonder deuren en glas in de ramen. Een matrasje op de grond met een klamboe erboven. Alles van eetwaar en medicijnen moet je in een speciale ton doen. Zodat de ratten niet 's nachts door je tas vreten...

We waren hier al op voorbereidt door 2 Engelse meiden, 1 meisje was een paracetamol vergeten eruit te halen en de rat heeft een gat in haar backpack gevreten. Dat is erg maar nog erger is het idee dat er ratten rondom je bed kunnen lopen. Ik probeer dit los te laten, back to nature. Ik kan dit!! We krijgen een rondleiding over 't kamp. De bar, eetgelegenheid, douches. Er staan tonnen met opgepompt rivier water (die dus bruin van kleur is) met wat emmertjes om 't water over je heen te gooien. We relaxen wat en Yan legt ons alle komende tours uit. Aan tours geen gebrek. Je gaat wel 4x op een dag op pad. 

We hebben een avondtrail gelopen in 't donker. Hier zie je vooral kikkers, spinnen en schorpioenen. De volgende dag hebben we een ochtend boottocht gemaakt. We worden om 6h gewekt en verrekken om 6.30h. We zien apen, vogels en eekhoorns. Na 10 minuten spot Yan oerang oetans. Dit is waarom we naar deze plek zijn gegaan!! Super gaaf. We maken foto's en genieten van dit moment. Het is een moeder met haar baby. De mannelijke oerang oetan leeft alleen. Voldaan komen we terug van deze trip. 

's Middags gaan we de jungle achter 't kamp in. Op zoek naar de oerang oetans om ze van nog dichterbij te kunnen spotten. Yan hakt met zijn manchete in de rondte en baant zich een weg door te jungle. Na 45 minuten komen we op de plek waar we de oerang oetans zagen vanaf de waterkant. Super tof ze zitten nog in dezelfde boom. Moeder laat zien niet veel zien maar haar kleine is erg nieuwsgierig en kijkt regelmatig naar ons. Springt van tak naar tak en hangt op de kop om ons nogmaals te bekijken. Zo ontzettend bijzonder ze in het wild te mogen zien. Na een half uur genieten en foto's maken gaan we terug met een glimlach op ons gezicht. 

Verder hebben we nog een vis trip gedaan. Lekker chill vanaf een bootje in de schaduw samen met Yan een hengeltje werpen. Nu klink ik zeer ervaren. Maar dit was de eerste keer dat ik een hengeltje uitgooide. Uiteraard heb ik dan ook niks gevangen. De mannen haalden om de haverklap een catfish uit 't water. Niet heel groot maar prima voor 't avond eten. 's Avonds staat Bob de vissen te barbecueën. De crewleden hebben allemaal “Nederlandse” namen valt ons op. Of ze hebben zich tijdelijk aangepast aan 't Nederlandse publiek...daar ben ik nog niet over uit. Na 't eten wordt er volop muziek gemaakt door de mannen met gitaar en zang. Heerlijk avondje dat bijna uit de hand liep met de rijstwijn die ze maar graag met ons wilde delen.

De nachten zijn lang en ik slaap nauwelijks. Misschien toch onbewust door alle bugs om mij heen maar we hebben het echt heel leuk gehad. Als je back to basic wilt aan de Kinabatangan rivier op een stuk waar geen andere boten varen en dus totaal niet toeristisch is, is dit echt een aanrader. 

Op naar een volgend avontuur. 

Foto's

Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2