Maleisië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Maleisië image

Rondtrekken op Borneo, een jungletocht en duiken langs de kust

Maleisië
Azië
ThijsVDenBurg

Rondtrekken op Borneo, een jungletocht en duiken langs de kust

Borneo, Borneo, BORNEO



A man who does not think for himself does not think at all. (Oscar Wilde)



Afgelopen week was weer een geweldige ervaring. Borneo is prachtig. Begonnen in het Oosten in Sandakan wat niet veel voorstelt. Orang-Oetans bekijken is een van de hoogtepunten in Borneo al zijn ze in het wild moeilijk te vinden. Maar proberen kan geen kwaad. Voor de zekerheid echter naar Sepilok geweest waar ze een programma ter ondersteuning van de OO om terug in het wild te komen. Met de gedachte om er met enkele personen te zijn en tijdens voedertijd naar de OO te kijken was een complete utopie. Te midden van 200 man, bewapend met camera’s en telelenzen waarmee ze inzoemend zelfs de OO omver konden duwen, staan we een beetje teleurgesteld te wachten. Toch was het erg bijzonder om deze superklimmers te zien en als sportman in hart en nieren sta ik vol verwondering te kijken naar de mogelijkheden van deze majestueuze ‘naasten’.



Ik wil de jungle in. Een 3 daagse 2 nachten trip naar de rivier de Kinabatangan is dan ook snel geboekt. Afgezonderd in de jungle langs de rivier ligt een verzameling van lodges. Geweldig om langs de jungle wakker te worden. S’morgens vroeg op (05:30) om boottochten te maken en wildlife te zien. Ook drie wandelingen gemaakt waarvan twee in het donker, met de zaklampen uit is het een bizarre maar ongelooflijke ervaring. Het jungleleven heeft zich goed getoond; makaken, prohobiscus apen (met enorme neuzen en alleen te vinden in Borneo), vogels, 1 krokodil, een dode olifant, maar helaas geen OO. Ach je kan niet alles hebben. 



Na de jungletoer ben ik toe aan de zee en ben afgereisd naar Sempurna Archipelago. Een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken en snorkelen.

Ja ja het verstand heeft het eindelijk van de wil gewonnen en heb besloten om niet de duikopleiding te doen maar nog even te wachten tot in Thailand. Alternatief: snorkelen op Sibuan, een prachtig ansichtkaarteiland. Tot hier en niet verder reikt dan het verstand dat me weer in de steek gelaten heeft. Een tweede zonnebrand verhaal is geboren (eerste op de Elbrus in Rusland voor bekenden). Ik heb me wel ingesmeerd maar niet overal waardoor mijn enkels net zo rood zijn geworden als de flippers die ik aan had. En de volgende dag ook iets in omvang toegenomen. 3 dagen later loopt het nog steeds moeilijk. De prijs echter voor hetgeen ik gezien heb was het daarentegen dubbel en dwars waard. Schitterende vissen, koraal en onverstoorbare zeeschildpadden. 




Op naar Brunei

Foto's

ansichtkaart eiland Sibuan
ansichtkaart eiland Sibuan
ThijsVDenBurg
Slapen bij locals op Mabul
Slapen bij locals op Mabul
ThijsVDenBurg