Zuid Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Laos image

Si Phan Don 4.000 eilanden

Zuid Laos
Laos
Elstijssen

Si Phan Don 4.000 eilanden

Heb nooit geweten dat houtworm (ja ik weet dat ’t kevertjes zijn) zo’n herrie kan maken. Vraag me af wat er over ’n jaar of 10 over is van de prachtige bungalows van de La Folie Lodge op Don Daeng. Onze gids vertelde de volgende ochtend, dat ze gehoord had dat we naar het schooltje waren geweest. Het was de 1e keer dat toeristen daar spullen hadden gebracht en ze waren heel blij geweest. De volgende dag hebben we op weg naar de 4.000 eilanden gegaan nog allerlei dingen bezocht. We hebben bij de King Fisher Lodge een olifantenrit naar een tempel gemaakt. Misschien leuk om mee te maken als je het nooit eerder hebt gedaan, maar aan ons niet echt besteed. Voor bij elkaar een kleine 2 uur was het behoorlijk oncomfortabel. In tegenstelling tot in India zaten we nu naast elkaar op de rug van de olifant waardoor je steeds een zijwaartse beweging maakt. Net als in een boot wanneer de golven vanaf die zijkant komen. Je zou er zeeziek van worden.
Onderweg lunchten we bij restaurantje. De eigenaresse was weduwe met 3 kinderen. Onze gids vertelde dat vrouwen met kinderen bijna altijd alleen blijven. Weinig mannen in Laos willen een vrouw die al kinderen heeft van een andere man. Ze moet heel hard werken om het hoofd boven water te houden. Haar jongste dochtertje van 5 dat net geboren was voordat haar man stierf, hielp elke dag mee in het restaurant. We hebben haar een kleurboek en kleurpotloden van Big Brother Mouse gegeven en bellenblaas. Een meer verbaasd gezicht heb ik zelden gezien. Ze was helemaal ontdaan. Zat met de spullen in haar handen geklemd aan tafel. Voorzichtig deed ze een poging om bellen te blazen. Het lukte, wat een blijdschap.
Don Khong (het grootste eiland) is ook heel leuk, maar minder idyllisch dan Don Daeng. De
Sene Xoth Xeune ligt prachtig aan de Mekong. We kregen de mooiste kamer. Nou ja kamer, het waren kamers. Een zaal van een huiskamer en een grote slaapkamer met badkamer met allebei balkon en uitzicht op de Mekong. Het hotel is heel nieuw en een merkwaardige combi van (zeker voor Laos) luxe en 1e klas materialen, bijv. een groot 2-persoons bad en dubbele wastafels, en een onbeholpen bedrijfsvoering en service. Het was al behoorlijk druk op het eiland vanwege de bootraces die over een paar dagen van start gaan en veel toeristen trekken.Vlak bij het hotel lag een tempel met minder dan een handje vol monniken. Als je ’s morgens vroeg 3 monniken langs de Mekong voor het hotel de bedelronde ziet doen is dat toch wel heel anders dan in Luang Prabang. Het was weer op ’n heel andere manier heel bijzonder om mee te maken. We zijn langzamerhand aan wat minder activiteiten en meer rust toe, maar genieten nog volop. Groetjes van ons aan allemaal.

Foto's

eb762.jpg
eb762.jpg
Elstijssen
38c5d.jpg
38c5d.jpg
Elstijssen