Luang Prabang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luang Prabang image

Houay Xai, Pakbeng, Luang Prabang - Mekong boottocht en stad Luang Prabang

Luang Prabang
Laos
Ronderegt

Houay Xai, Pakbeng, Luang Prabang - Mekong boottocht en stad Luang Prabang

Donderdag 06 maart 2014:
Vandaag een rustdag in Luang Prabang, begint wel vroeg want voor 7 uur slaat hier iemand op de gong en in de zo rustige straat waaraan ons Guesthouse is, is vanmorgen bij zonsopkomst al een groente en fruitmarkt begonnen. Luang Prabang is relaxt, heeft een leuke avondmarkt van 17.00 tot 22.00 uur met andere zaken (koffie, thee, handwerk, paintings) als eerdere markten, ook de winkels, galleries en restaurants zijn verrassend en veelal met een franse touch.
We verkennen de stad, drinken koffie op een terras met zicht op een bamboebrug (er zijn er 2, maar alleen in het droge seizoen) over een zijrivier van de Mekong, het is zeer warm dus rustig aan, maken plannen voor het vervolg van de reis en mogelijk wijken we af van eerdere globale plannen maar daarover later meer. Om dit mogelijk te bewerkstelligen informeren we ook bij diverse reisbureaus in de stad, wat goed is om een beeld van prijzen en mogelijkheden te krijgen.

Dinsdag 04 en woensdag 05 maart 2014:
Het Guesthous na betaling van 260.000 Kip na 2 nachten verlaten om vandaag in te schepen voor de 2daagse vaartocht over de Mekong rivier naar Luang Prabang, de nacht zullen we aan land doorbrengen in Pakbeng. De 2daagse boottocht geboekt bij een reisbureau in de stad voor 240.000 Kip en hierbij zit dan ook vervoer naar de aanlegplaats van de slowboat, voordat we aan boord kunnen dienen de vouchers voor tickets te worden ingewisseld en worden we op basis van de paspoorten geregistreerd, dan kunnen we inschepen op boot 88.
Rond 11.30 uur vertrekken we stroomafwaards naar de eindbestemming voor vandaag te weten Pakbeng, we stoppen soms om locale mensen of goederen af te zetten in kleine dorpjes aan de rivier, zien in de rivier veel rotsen en stroomversnellingen, aan de kant zijn regelmatig koeien en waterbuffels te vinden en langs de oevers opmerkelijk veel wit zand, lijken wel tropische stranden.
Het is een prachtige tocht, mooie natuur, wel wat eentonig en om 17.30 uur leggen we aan in Pakbeng. De gelijknamige lodge alhier hadden we gisteren al via internet (Agoda) vastgelegd omdat het hier nogal druk kan zijn en er veel boten stoppen voor de nacht. Op de kant worden we opgewacht door een mannetje van de lodge, deze neemt direct de koffers over en voor we het weten zijn we met de taxi onderweg om vervolgens bij de lodge welkom te worden geheten met een drankje. Luxe kamer met balkon en zicht op de Mekong, 's avond diner met witte wijn in het restaurant en we genieten van het moment.
De volgende ochtend op tijd opgestaan om het ochtendgloren en mist te zien, aan de oever van de rivier worden 2 olifanten "uitgelaten", er heerst nog even rust tot de eerste boten (slow en speed) zullen vertrekken. We worden na het ontbijt weer naar de boot gebracht en rond 09.00 uur vertrekt deze voor een lange vaart. We zitten in een leuke hoek van mede reismensen, praten wat, eten onze lunch, kijken naar de natuur en voor we het weten is het 17.30 uur en leggen we aan om de laatste locals van boord te laten denken we, echter het blijkt dat dit voor iedereen het "nieuwe" eindpunt is van de slowboat, deze gaat niet meer verder tot aan de aanlegplaats in het centrum maar stopt aan de oever van de Mekong in het zand met daarna een steile trap en een verkooppunt van kaartjes voor de tuktuks, kosten voor de 8,5km naar de stad met een afgeladen tuktuk is 20.000 Kip p.p. (commercieel gezien een goede zet, maar niet iedereen werd er blij van).
Na het tuktuk ritje een Guesthouse gevonden in een naar het zich liet aanzien rustig straatje nabij de avondmarkt, Koninklijk museum en de opgang naar de Wat met uitzichtpunt, genaamd Golden Lotus (kosten voor een kamer met douche/toilet en airco is hier 150.000 Kip per nacht).
Het is mogelijk om met visa card te betalen, men rekend dan wel om in Dollars en de commissie (toeslag) is dan 3%.

Foto's

ddd47.jpg
ddd47.jpg
Ronderegt
3cc4e.jpg
3cc4e.jpg
Ronderegt
7834e.jpg
7834e.jpg
Ronderegt