Kazachstan foto's & tips

'510600' door Bowral '510600' door Bowral

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Bayterek toren

Bowral

In 1997 werd de hoofdstad van Kazachstan ‘verplaatst’ van Almaty naar Astana. De president, Noersoeltan Nazarbajev, wil van de stad niet alleen het centrum van Kazachstan maken, maar ook dat van heel Centraal-Azië. Om die uitstraling kracht bij te zetten is Astana al jaren een grote bouwput. Er verrijzen her en der enorme, haast megalomane monumenten, overheidsgebouwen, sportaccommodaties en winkelcentra. Een soort Dubai op de steppen van Kazachstan … Een van de monumenten is de observatietoren Bayterek (‘Grote boom’ in het Kazachs). De toren (gebouwd in 1997) stelt een populier voor die een gouden ei omhoog haalt. Bayterek is 105 meter hoog. Het observatiedek bevindt zich in ‘het ei’ op - niet toevallig - 97 meter hoogte. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over de hele stad. In het midden van het dek staat op een verhoging een gouden handafdruk van Nazarbajev. Alle Kazakken die de toren bezoeken, leggen hun hand in die van de president zodat ze een wens mogen doen. ’s Avonds wordt de toren feeëriek verlicht in alle kleuren van de regenboog. De fonteinen ervoor zorgen dan voor een muzikaal waterspektakel. Alsof je in Las Vegas bent …

'519531' door Bowral '519531' door Bowral

KazachstanAlmaty

KazachstanAlmaty

Snoepkleurtjes

Bowral

Midden in het groene Panfilovpark in Almaty (wellicht beter bekend als Alma Aty) staat de snoepkleurige Zenkov kathedraal. De kerk, die is ontworpen door Zenkov, stamt uit 1904 en is een van de weinige bouwwerken die de tsaristische tijd hebben doorstaan. Tijdens de Sovjetperiode werd de kathedraal gebruikt als museum en concerthal. In 1995 kwam het weer in het bezit van de Russische orthodoxe kerk. Dagelijks worden er twee diensten gehouden. Het bijzonder aan deze kerk is dat hij helemaal van hout is gemaakt!

'558457' door BenRTravellers '558457' door BenRTravellers

KazachstanKöl-Say meren

KazachstanKöl-Say meren

Verdronken bos

BenRTravellers

Op zoek naar een bestemming, die nog nauwelijks ontdekt is door toeristen en waar je uren alleen kunt wandelen in de meest prachtige Nationale Parken en natuurreservaten? Kies dan voor een rondreis door Kazachstan, en dan in het bijzonder de provincie van Almaty, in het uiterste zuidoosten van het land. Eén van die unieke plekjes hier is het Kaindy-meer in het Kolsaiskie Lakes National Park. In 1911 stond een enorme aardverschuiving aan de basis van het ontstaan van dit meer. Het leverde uiteindelijk een even bijzonder als bizar natuurverschijnsel op. Het dennenbos verdronk daarbij in smaragdgroen gletsjerwater. De kale boomtoppen die boven het water uitsteken zijn nu nog slechts de stille getuigen van deze speling van moeder natuur. Het bijzondere is dat ónder water de takken gewoon nog intact zijn. Je kunt hier duikexcursies maken, waardoor je letterlijk door een bos kunt duiken. Overigens moet je hiervoor wel een goede wetsuit aan. In de zomer, als de watertemperatuur op z'n 'warmst' is, wordt maar net de 5 graden celsius aangetikt.

'500878' door jeannette '500878' door jeannette

KazachstanAlmaty

KazachstanAlmaty

Russisch orthodox

jeannette

Dit is het dak van de houten Russisch orthodoxe kerk van Almaty, gefotografeerd vanaf de bovenste verdieping van ons hotel. Erachter zie je de besneeuwde bergtoppen. iets wat deze stad bijzonder maakt.

'168921' door KJongenburger '168921' door KJongenburger

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Kamperen in Kazachsta

KJongenburger

Kamperen langs de Ili Rivier in oost Kazachstan. In het weekend schijnt het hier druk te zijn, Door de weeks is het bijna uitgestorven.

'393810' door bartjroth '393810' door bartjroth

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Kazachstaanse leegte

bartjroth

Kazachastan is een leeg en uitgestrekt land. Maar leeg en uitgestrekt kan ook heel mooi zijn. Vooral als er een groepje wilde paarden (of soms ook kamelen) ten tonele verschijnt.

'174838' door mierin '174838' door mierin

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Op de steppe naar de.

mierin

Na een tocht van 5 uur, er leek geen einde aan de beklimming te komen, hadden we eindelijk uitzicht. En wat voor uitzicht!!!

'132047' door sidonius '132047' door sidonius

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Wilde paarden

sidonius

In het Aksoe Dzjabaglysoe natuurreservaat (de naam wilde ik jullie niet onthouden!) kun je prachtige wandelingen maken over bergpaadjes, langs een kabbelende rivier, over bergweiden met wilde paarden en veel schapen. Vooral in het voorjaar groeien er ook nog veel bloemen, rode klaprozen, dit is in juli... even groot openen.

'500765' door jeannette '500765' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Nieuwe hoofdstad

jeannette

Astana is na Almaty de nieuwe hoofdstad van Kazachstan en dat merk je aan de moderne en bijzondere architectuur waar deze stad vol mee staat. In de toren kun je met een lift naar boven.

'301586' door sidonius '301586' door sidonius

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Kazachstaans Next Top

sidonius

We bezochten een klein dorpje in het zuiden van Kazachstan. Hier komen niet vaak toeristen. Na een aanvankelijke schroom wilde deze dame toch wel graag op de foto, en ze ging er ook echt als een fotomodel voor staan. Jammer dat ik de foto niet ter plekke voor haar kon afdrukken, ze was heel trots.

'507606' door jeannette '507606' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Astana architectuur

jeannette

Astana is de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Astana is dan ook een hele nieuwe stad met heel veel bijzondere architectuur. Je kunt prima wandelen van de ene naar de andere plek maar je kunt ook de bus nemen.

'498939' door jeannette '498939' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

In de grote moskee

jeannette

In de futuristische stad Astana vind je in deze grote moskee nog een oase van rust. Je kunt er wel een dag verblijven op deze heerlijke tapijten en er is ook een compleet restaurant aanwezig in de moskee. Je kunt er gemakkelijk komen met de bus.

'291884' door sidonius '291884' door sidonius

KazachstanAlmaty

KazachstanAlmaty

Bruiloft

sidonius

Het Panfilov-park in Almaty, met de Senkov-kathedraal als monument uit de tsaristische tijd, is een gewilde trouwlokatie. Vooral op zondag is het een komen en gaan van bruidsparen, die vaak in een witte limousine komen aanrijden en hun fotoshoots in het park laten doen. In de Senkov-kathedraal wordt het huwelijk voltrokken en ingezegend, met daarna natuurlijk de familiefoto. Grappig om te zien hoe verschillend de kleding van de mensen is: van ultramodern Westers tot de oma in bloemetjesjurk uit de sovjet-tijd. De kathedraal is gebouwd in 1904 en is helemaal van hout. Sinds 1995 is de kerk weer russisch-orthodox, bovenaan de trap zie je de priester staan die de familie uitgeleide doet.

'298380' door renie '298380' door renie

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Raak!

renie

Wat doe je als je geen speelgoed hebt om mee te spelen? Natuurlijk, dan ga je vogeltjes vangen lijkt dit jongetje te denken. Hij kon het inderdaad. Vliegensvlug had hij er weer eentje te pakken en keek me heel triompfantelijk aan. Gelukkig liet hij ze daarna meteen weer vliegen!

'318582' door NHadad '318582' door NHadad

KazachstanWest Kazachstan

KazachstanWest Kazachstan

Almaty Meer in de...w

NHadad

Deze foto van het Almaty Meer, ten zuiden van Almaty, heb ik gemaakt tijdens een 'winter-bezoek' aan Kazachstan. De omgeving van dit meer is prachtig, en maakt deel uit van een kloof van de Bolshaya Almatinka rivier. Dit meer ligt op 2511 meters boven zeeniveau, en zoals hier te zien is, vriest het tijdens de wintermaanden. Toen ik er was, hoorde ik geweldige geluiden van de ijsplaten die onder elkaar schoven. Het meest waar dit geluid mij aan liet denken was het geluid van 'zingende' walvissen of enigszins zelfs Beluga's (die heb ik in Alaska gehoord). Hoe dan ook was het zeer indrukwekkend! Als je het meer van boven ziet (hier sta ik op het strand van het meer) lijkt het net een gigantische spiegel, omsingeld door hoge bergpieken.

'501737' door jeannette '501737' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Zingende fonteinen

jeannette

Elke avond rond zonsondergang begint het centrale plein van Astana te leven. Dan beginnen de fonteinen op de muziek te spuiten. Jong en oud komt kijken, een gezellige boel!

'504749' door jeannette '504749' door jeannette

KazachstanAlmaty

KazachstanAlmaty

Kathedraal

jeannette

Als je in Almaty bent bezoek dan ook zeker deze Russisch orthodoxe Zenkov-kathedraal die midden in het Paniflov Park ligt en die vernoemd is naar zijn ontwerper en architect A.P. Zenkov. Met zijn 56 meter hoog is het een van de grootste houten bouwwerken ter wereld. De kathedraal werd na vier bouwjaren in 1907 voltooid. Opmerkelijk is dat de kathedraal een aardbeving in 1911, die bijna de hele stad verwoestte, overleefde. De kathedraal is nog steeds volop in gebruik.

'174472' door mierin '174472' door mierin

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Zonsondergang Lake...

mierin

Dit was onze eerste avond aan Lake Markakol. Het was werkelijk prachtig! Een avond om nooit te vergeten. Het was helaas ook de enige mooie zonsondergang...

'504765' door jeannette '504765' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Architectuur

jeannette

Astana is de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Almaty was het in de Sovjettijd. Astana is dan ook een hele nieuwe stad met heel veel bijzondere architectuur. Je kunt prima wandelen van de ene naar de andere plek.

'490987' door me-nasil '490987' door me-nasil

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Skyline van Astana

me-nasil

De bekende skyline van het nieuwe centrum in Astana. Sinds 2004 is in dit gedeelte van de stad de regering gevestigd. Een van de highlights en tevens symbool van Astana is de Bayterek toren. Deze toren is 97 meter hoog. Niet geheel toevallig gekozen. In 1997 is de hoofdstad verplaatst van Almaty naar Astana.

'409929' door Fietser '409929' door Fietser

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Nomaden familie

Fietser

De dag was al aardig gevorderd totdat we weer mensen zagen. Uit het moeizame gesprek kwamen we er achter dat we in Kazachstan waren, later bleek dat we bijna de hele dag in Kazachstan waren geweest. Geen grens gezien, ja een blauw geel en rood geel paaltje dan. De grens dus. Maar goed, na een "heerlijk" kopje Kumuuz, gefermenteerde paardenmelk mochten we weer verder fietsen van deze familie.

'196096' door KJongenburger '196096' door KJongenburger

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Tien Shan gebergte

KJongenburger

In de Tien Shan, aan de zuidkant van Kazachstan, sta je in een uur van Almaty tussen de bergen van meer dan 4000 meter.

'385103' door Fietser '385103' door Fietser

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Kinderen

Fietser

We hadden zonder het te weten een 1/2 dag door Kazachstan gefietst en toen ik stopte bij een yurt vlak bij de weg stond om daar naar te kijken werd ik bijna per direct bekeken door deze kinderen. Ik vond het niet zo warm had zelfs mijn lange fiets broek aan, zo te zien deerde het de kinderen niet.

'318793' door NHadad '318793' door NHadad

KazachstanWest Kazachstan

KazachstanWest Kazachstan

Tian Shan Mountains

NHadad

Deze foto heb ik gemaakt tijdens een trekking door het Tian Shan gebergte in het westen van Kazachstan, aan de grens met Kirgizstan. Ik had veel geluk met het weer, omdat gedurende de gehele trip was het steeds bewolkt en heel mistig (hierdoor was het trekken op de hellingen, met heel veel losse stenen, erg lastig = zicht was slechts 30-60 cm en was moeilijk om de andere in mijn groep niet te verliezen!). Gelukkig brak de zon uiteindelijk doorheen en was de mist verspreid (dat duurde overigens niet lang helaas…). Deze karige hellingen trekken veel lokale mensen die een wandeling gaan maken om aan de smog van de stad te ontsnappen, en m.n. dichtbij Almaty kom je veel lokale mensen tegen. De lucht is 'cristal clear' en veel mensen hebben daar ook 'docha's' (tuintjes met een hutje). In die tuintjes, net buiten de stad (Almaty), worden fruitbomen en groenten verbouwd, maar dienen ook om lekker uit te rusten en even weg van de stad te kunnen. Het is mooi om te zien dat mensen in Kazachstan de natuur weten te waarderen en respecteren! Qua hoogte is het ongeveer 2000-2500 meter boven zeeniveau.