Wadi Rum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wadi Rum image

Wadi Rum

Wadi Rum
Jordanië
Renie

Jordanie 5 Aqaba

Vanmorgen zijn we om 6 uur opgestaan om de zonsopgang te zien. Omdat het nog te donker was zijn we een stukje in de woestijn gelopen. Vrij plotseling komen we bij een Bedoeïenenkamp met stenen huizen. Er zijn alleen kinderen en vrouwen.
We worden uitgenodigd door een Bedoeïenenvrouw om binnen te komen en krijgen thee aangeboden. Het huis bestaat uit 2 vertrekken. In het ene vertrek wordt gekookt. In het andere gewoond en geslapen. De matrassen en dekens liggen opgestapeld tegen de muur. Als je wilt zitten pak je een matras. Er zit een heel oude vrouw die blind is. Haar gezicht is getatoeëerd. Communiceren doen we met handen en voeten. In een hoek staat een tv. Een onvergetelijke ervaring.
Inmiddels zitten we in Aqaba.
Na het ontstaan van de staat Israël in 1948 verloor Jordanië het gebruik van de havens Haiffa en Jaffa, en moest het land terugvallen op Aqaba. Vanaf dat moment begon de groei van deze havenstad aan de Golf van Aqaba, het noordelijkste deel van de Rode Zee. Hoewel in de stad best wel wat bezienswaardigheden zijn, is met name de Rode Zee een toeristische trekpleister. Aqaba is Jordanië's venster op de zee.
De zandstranden en koraalriffen zijn bij Aqaba het puurst vergeleken met de rest van het gebied rond de Rode Zee en vanaf hier kun je ook de Israëlische badplaats Eilat zien liggen. Aqaba ligt namelijk in het zuidelijkste puntje van Jordanië, en door haar ligging trekt de stad dan ook veel toeristen.
We lunchen bij Ali Baba en daarna op zoek naar leuke winkeltjes, die hier moeilijk te vinden zijn. We kennen de stad nog niet goed genoeg en hebben het warm. Nadat we waterpijpen hebben gekocht gaan we richting water. Strand is er nauwelijks. Er staan wel stoelen en we zoeken een plaatsje in de schaduw en drinken een kopje thee. Toeristen zijn hier niet. We trekken veel bekijks met onze blote onderbenen.
's Avonds ontdekken we een bazaar met kleine winkeltjes waar ze mooie kettingen hebben. We komen hier morgen zeker terug, want eerst moet er gepind worden en het is al laat.