Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Japanse lunch

Tokio,
Japan


Het is tijd voor de lunch op school. Veel publieke scholen regelen samen met de studenten hun lunch, maar het mooiste is om zelf, net als je ouders, je lunch mee te nemen in een bento-box, een Japanse variant op de broodtrommel, volgepakt met gezond voedsel. Normaal gesproken bestaat de inhoud van een Bento uit 3 delen granen (meestal rijst), 2 delen groente, en 1 deel vlees of vis, allemaal in gescheiden vakjes.
De verpakking en vorm per Bento is vooral voor kinderen belangrijk. Sommige ouders maken Kyaraben, Character Bento’s, om de kinderen het gezonde voedsel maar te laten eten. Zo heb je rijstbeertjes, stripfiguren van vis, krokodillen van groentes en ga zo maar door. Helaas maken de ouders er een hele competitie van. Daarom zijn op sommige scholen kyaraben bento verboden om jaloezie onder leerlingen tegen te gaan.
Na de lunch wordt er vaak gezamenlijk schoongemaakt. Japanse scholen hebben namelijk meestal geen schoonmakers in dienst maar de leerlingen (en de leraren!) houden samen de lokalen e.d. schoon. Vervolgens volgen er nog een aantal lessen tot 15.30, en waar we hier in Nederland dan lekker naar huis kunnen gaan zit de dag er voor de meeste Japanse studenten nog niet op, ze gaan dan nog naar allerlei clubjes of krijgen extra privélessen.

Dit meisje is met haar klas op excursie in Kamakura. Ze heeft de grote boeddha bekeken en heeft zich voor de lunch met alle kinderen van haar klas met haar bento-box op een eigen kleedje geïnstalleerd. Natuurlijk moeten de schoenen uit,; ze staan keurig achter haar.
In haar bentobox zitten lekkere dingen, maar haar vriendinnetje heeft ook iets lekkers: Ruilen?
Op excursie hoeft het schooluniform niet aan; wel een hoedje natuurlijk.