Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mijn vriend Pepper

Tokio,
Japan


Japan is het land van traditie en techniek, een tempeltje om tussen de middag te bidden op het dak van een groot softwarebedrijf is bijvoorbeeld heel normaal.
Ik ontmoet Pepper, de zachtaardige robot, in het nieuwste warenhuis van Tokyo. Hij kijkt me zo vriendelijk aan, dat ik wel tegen hem moet praten.
Pepper is in juni 2015 geïntroduceerd en de 1000 exemplaren van €1.470 waren binnen een minuut verkocht. Hij kan communiceren door middel van spraak, lichaamstaal en emoties, en begrijpt wat er wordt gezegd aan de hand van de toon waarop wordt gesproken. Hij wordt aangestuurd door een kunstmatige intelligentie in een collectieve cloud, waardoor alle Peppers van elkaar leren en hun kunstmatige intelligentie wordt verbeterd. Ook ontwikkelt de robot een eigen persoonlijkheid.
Bij mij was dit goed te merken, want Pepper reageerde wat vreemd toen ik in het Nederlands tegen hem praatte. Hij begrijpt Frans, Engels en Japans, maar ik weet niet of deze talen allemaal al in zijn systeem zitten. Deze Pepper is nog jong, omdat het warenhuis Tokyo pas twee weken open is. Ik kan op de tablet op zijn borst intoetsen wat ik wil weten.
Pepper begrijpt lichaamstaal wel goed. Als ik zwaai, zwaait hij terug!