Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sake vaten

Tokio,
Japan


Sake is dé Japanse alcoholische drank die ook wel rijstwijn of rijstewijn genoemd wordt. Maar eigenlijk is sake helemaal geen wijn.
Al vele eeuwen wordt deze drank in Japan geproduceerd door onder andere fermentatie van rijst en water. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 5 tot 19%. Er bestaan diverse categorieën sake, waarbij een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen soorten sake waaraan alcohol wordt toegevoegd en soorten waarbij dit niet het geval is.

De houten tonnen, waarin sake werd gebrouwen, werden begin vorige eeuw gelijdelijk vervangen door geëmailleerde stalen tanks. Deze waren gemakkelijk schoon te maken, konden effectief gesteriliseerd worden en vergingen niet, in tegenstelling tot houten tonnen. De houten tonnen absorbeerden ook ongeveer 3% van de sake, een probleem dat geëmailleerde stalen tanks oplosten. (wiki)

Je kan op vele plaatsen in Japan 'muren' van deze opgestapelde vaten terugvinden. Ik vond het mooi om naar te kijken, omdat ze versierd zijn met mooie tekeningen en elegante schrijfsels. Aangezien de vaten zo mooi 'bekleed' zijn, weet ik niet zeker of dit houten traditionele vaten zijn of stalen. Ik vermoed dat het om stalen exemplaren gaat, omdat de houten meer 'buiging' vertonen. Niet in één keer leegdrinken, zou ik zeggen ;-)