Kyoto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Volg de weg van de goden

Kyoto,
Japan


Overal in Japan, zelfs in hartje Tokyo, kom je uitingen van Shinto tegen. Shinto, De weg van de Goden, is een natuurreligie, waarin bomen, bergen, rivieren en de zee met goden (Kami’s) geassocieerd worden. Centraal staat hier harmonie met mens en natuur. Die harmonie zie je terug in tuinen, gebouwen, vijvers en ‘shrines’ (tempels) Om de harmonie te bewaren bezoeken Japanners een shintotempel.
Deze dames, gekleed in hun mooiste kimono’s reinigen eerst hun handen en spoelen hun mond voordat ze de shrine betreden. Ze gebruiken bamboe bakjes. Boven hen zie je een versiering van papieren stripjes ter markering van het heilgdom.
We zijn hier bij de beroemde tempel met de vele rode torii die naar de Fushimi-Inari-taisha leiden. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoistische heiligdommen in Kyoto. De duizenden poorten zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. De torii staat symbool voor een stok waarop een haan zou kraaien om de zon aan te roepen. Als je onder de torii doorloopt verlaat je het rijk van de nacht en betreed je het rijk van het licht.