Centraal Israel foto's & tips

'432163' door pkoelewijn '432163' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Dopen in de Jordaan

pkoelewijn

Yardenit is een unieke en geregistreerde doopplaats voor Christelijke pelgrims, op de locatie waar de rivier de Jordaan uit het meer van Galilea naar de Dode Zee stroomt. Hier dompelen sommigen zich helemaal onder water. Anderen laten wat water over hun hoofd sprenkelen. Het ritueel wordt natuurlijk wel fotografisch vastgelegd!

'275888' door JannavEek '275888' door JannavEek

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Zout

JannavEek

De heilzame werking van Dode Zee mineralen is al duizenden jaren bekend want 2000 Jaar geleden schreef een Romeinse geschiedschrijver al: " Aan de oppervlakte van de zee drijven massa`s modder, klei en zouten, die door zeelieden als medicijn gebruikt worden. Reizigers nemen zoveel mogelijk van het zout en de modder mee naar huis, want het is genezend voor het menselijk lichaam en wordt in veel geneesmiddelen verwerkt." Ook vandaag zoeken veel mensen met huid- en gewrichtsproblemen verlichting in de Dode Zee. Er zijn gezondheidscentra en hotels. Ik zocht de Dode Zeekust op op een vroege morgen bij zonsopkomst (6 uur), het licht schijnt prachtig op de zoutkristallen op de rotsen. Enkele uren later zal de temperatuur er weer opgelopen zijn tot >40 graden. Een bizondere plek op aarde is het wel!

'484268' door pkoelewijn '484268' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Splaakgeblek

pkoelewijn

We zijn in de winkelstraat in Hebron waarboven een net is gespannen omdat de er boven wonende Israëli's allerlei troep naar beneden gooien. Palestijnse Arie is hier niet blij mee, of zei hij nou ALI ?

'433137' door pkoelewijn '433137' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Winkelier in Hebron

pkoelewijn

Deze Palestijn heeft een winkeltje in de straat waar Joodse kolonisten op de bovenetages wonen. De straat is met een net afgeschermd, want de bovenburen gooien regelmatig voorwerpen naar beneden. Daar wordt hij niet vrolijk van.....

'433469' door pkoelewijn '433469' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Liefelijk landschap

pkoelewijn

Rond het meer van Galilea vind je liefelijke landschappen. Op deze foto het uitzicht vanaf de Berg der Zaligsprekingen. Pelgrims maken van hier uit wandelingen in de voetsporen van Jezus en de apostelen.

'432084' door pkoelewijn '432084' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

In Kapernaum

pkoelewijn

Rond het meer van Galilea zijn diverse locaties waar pelgrims bijeenkomen om de Heer te loven. Hier in Kapernaum, waar Jezus en een aantal van zijn discipelen gewoond hebben, kwamen we een groep Nigerianen tegen die in de ruine van een oude synagoge helemaal opgingen in hun "Praise the Lord" Na afloop maakten ze foto's van elkaar en van en met ons. Zij waren leden van de Pinkstergemeente.

'374086' door Huff '374086' door Huff

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Jordaandal.

Huff

Van Bethlehem naar Jeruzalem ga je langs het Jordaan dal. Je zou denken dat de Jordaan een brede rivier is, maar dat is niet zo. Op somige plaatsen is het zelfs maar een heel smal beekje. Aan de andere kant van de weg, is er de woestijn. Die is prachtig om te zien, vooral zijn telkens veranderende rotsformatie's. De bus stopte niet onderweg, dus deze foto is vanuit een rijdende bus genomen, maar dat kon de pret voor mij niet drukken. Het landschap was te fascinerend om geen foto's te nemen.

'415259' door JannavEek '415259' door JannavEek

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Oase

JannavEek

Ein Gedi is een kleine palmenoase langs de Dode Zee, gelegen aan de voet van kale bergen. Het is wat mij betreft een betoverende plek. De kleur van de rotsen verandert steeds gedurende de dag, ook die aan de overkant van het meer, in Jordanië. Er is een kuuroord en strandjes met zwem- (drijf) faciliteiten aan deze palmenboulevard. O en het is hier altijd zinderend heet, zo'n 40 graden C.

'496572' door Huff '496572' door Huff

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

De Masada Rots.

Huff

De Masada rots kom je tegen als je naar het zuiden van Israël reist. Op deze rots is in het begin van de jaartelling een stad gebouwd om de joden tegen de romeinen te beschermen. De romeinen konden niet op de rots komen, want hij was zwaar bewaakt, maar dat werd ook hun ondergang, want bij droogte kon er geen water en voedsel naar boven en de joden hebben het toen tegen de romeinen niet gered. (lees voor het hele verloop mijn tip hierover verderop).

'434179' door pkoelewijn '434179' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

TIPH in Hebron

pkoelewijn

De auto die je in deze verlaten straat ziet is van de TIPH, de Temporary International Presence in Hebron, een burgerlijke , internationale missie die toeziet op het correcte gedrag van burgers en bewakers (Israëlische leger en Palestijnse Politie) van Hebron. De missie staat onder leiding van Noren en heeft leden die komen uit Noorwegen, Denemarken, Italië, Zweden, Zwitserland en Turkije. Hebron is voor Joden, Christenen en Moslims een belangrijke stad. Hier zouden Abraham, Sara, hun zoon Izaak en kleinzoon Jacob begraven zijn. De graven liggen onder het gebouw dat zowel de moskee als de synagoge bevat.

'434393' door pkoelewijn '434393' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Geboortekerk

pkoelewijn

In Bethlehem kun je de zogenaamde "geboortegrot" bezoeken. Die ligt onder de geboortekerk, een plek die jaarlijks miljoenen pelgrims trekt. Het was dan ook aanschuiven in de rij. De geboortegrot is het eigendom van de Grieks-orthodoxe kerk. De Armeniërs mogen hier hun eigen dienst houden en de katholieken moeten genoegen nemen met de zogenaamde "kribbegrot". Vrede op aarde!

'137074' door Shanti '137074' door Shanti

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Vogel bij Rotsburcht.

Shanti

Vogel bij Rotsburcht Massada

'416334' door JannavEek '416334' door JannavEek

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

De Dode Zee

JannavEek

De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het water verdampt heden ten dage sneller dan er door neerslag en rivierwater aangevuld kan worden. Hierdoor wordt het minerale gehalte steeds hoger en het waterpeil steeds lager. De Dode Zee droogt dan ook razendsnel op, gemiddeld een meter per jaar! Milieuorganisaties denken dat de Dode Zee het meest bedreigde meer ter wereld is. Dat het opdroogt heb ik zelf gezien: in 1980 was het vanuit Ein Gedi Guesthouse maar enkele stappen tot aan het water, terwijl het nu bijna een kilometer lopen was. Zal op den duur de Dode Zee opgedroogd zijn en deze unieke plek om te baden verdwenen?

'355509' door abytravel '355509' door abytravel

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Blauwborstje

abytravel

Vlakbij de katten bij de strandopgang in Netanya (zie mijn blog GGMAFThema, koffie met de katten?) zat dit Blauwborstje (Luscinia svecica) z'n veren eens even op z'n gemak op te schudden. In tegenstelling tot z'n Nederlandse soortgenoten leek ie totaal niet schuw want dit prachtige vogeltje zat vlakbij de bebouwing aan de boulevard.

'197344' door Napoleon '197344' door Napoleon

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Floating on sunrise

Napoleon

Een vroege vogel drijft bij zonsopkomst in de dode zee bij Siësta Beach op de Westbank. Dit is een prachtige locatie voor wie de dode zee wil bezoeken, maar verstoken wil blijven van 5-sterrenresorts. Zet je tent op naast het Marokkaanse restaurant, laat je (vroeg) wekken door de haan van dienst, en beleef een van de mooiste zonsopkomsten die je je kunt voorstellen.

'373142' door Huff '373142' door Huff

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Vredesmacht.

Huff

Tijdens onze reis door Israël kwamen we op de Golan Hoogte deze man uit India tegen. Hij maakte deel uit van de blauwhelmen, de vredesmacht, maar die is nu ver te zoeken. We waren 60 km verwijderd van Damascus en het afweergeschut was goed te horen. Een angstig geluid. En maar hopen dat alles niet verder excaleerd.

'434453' door pkoelewijn '434453' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

De muur

pkoelewijn

De muur die de Israeli rond de Westbank hebben gebouwd heeft inmiddels gigantisch proporties bereikt: 700 kilometer. Het meest belachelijke stukje vind je in Bethlehem. Daar isRachel's graf 0p Israëlisch territorim gezet waardoor de souvenirwinkel van Claire Anastas helemaal is ingebouwd. Haar echtgenoot had er een garage, maar de weg die erlangs liep, loopt nu dood op de muur. Dus de garage moest gesloten worden. Op deze foto een stuk van dit muurgedeelte waar inmiddels een postermuseum is ingericht. Op de posters staan verhalen van Palestijnse vrouwen

'430477' door abytravel '430477' door abytravel

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Vurig vrouwtje

abytravel

In het ruige duingebied net buiten Natanya fladderden verschillende vlindertjes rond. Het opvallendst waren wel- ondanks hun geringe grootte- de Oostelijke Vuurvlindertjes ((Lycaena thersamon). Deze vurige kleintjes, behorend tot de familie van de Blauwtjes (Lycaenidae) hebben een spanwijdte van maar 14-16mm en zowel man als vrouw vertonen de prachtig diep oranjerode kleur. Maar het mannetje heeft in plaats van een bruin vlekkenpatroon een blauwige glans hierover. De vrouwtjes leggen hun eitjes bij voorkeur op Varkensgras ( Polygonum aviculare) een Duizendknoopachtige. Op de foto een vrouwelijk exemplaar.

'434431' door pkoelewijn '434431' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Kamp

pkoelewijn

Probeer, als je in Bethlehem bent, ook eens een vluchtelingenkamp te bezoeken. De Palestijnen die in 1948 uit hun dorpjes werden verjaagd wonen hier nog steeds in op elkaar gestapelde krotten.

'432992' door pkoelewijn '432992' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Glasblazer

pkoelewijn

In Hebron bezochten we een glasblazerij waar men met gerecycled glas werkt, De glazen voorwerpjes waren dan ook meestal gestreept. De glasblazer op de foto heeft een goed ontwikkelde blaaswang.

'399989' door abytravel '399989' door abytravel

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Overleg in tweevoud

abytravel

Terwijl een groepje gidsen hier bovenop de heuvel Massada even pauzeert en met elkaar overlegt zit bovenop de ruine ietsje verderop een stelletje Tristram's spreeuwen (Onychognathos tristramii) gezellig fluitend hetzelfde te doen.

'416581' door Huff '416581' door Huff

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Herdersveld.

Huff

In Bethlehem is er op de plaats waar de engel aan de herders de blijde boodschap hoorden, een kapel gebouwd. Die kapel is van binnen mooi beschilderd met fragmenten van de geboorte van Jezus, waarvan deze er een van is.

'434146' door pkoelewijn '434146' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

De roeiclub

pkoelewijn

Tiberias heft een mooie boulevard aan het meer met leuke terrasjes. We zagen er ook een roeiclub. De clubleden waren lekker aan het trainen op het droge.

'372015' door silly '372015' door silly

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Top of the world

silly

Ongeveer 4 km ten westen van de Dode Zee in de woestijn van Judea ligt de rotsvesting Massada. Hij rijst 40 meter boven het niveau van de Middellandse Zee uit en ligt dus 440 meter boven het oppervlak van de Dode Zee, Het plateau heeft een lengte van 600 meter en een breedte van 240 meter. Het is afgesneden van de bergketen door diepe ravijnen. De hogepriester Alexander Jannai was de eerste die in het midden van de 2de eeuw voor Christus een vesting bouwde op de top van de Massada. In het jaar 40 voor Chr. bouwde Herodes de Grote een kolossaal schitterend fort op de top van Massada en volgens zijn eigen zeggen "versterkt om zichzelf tegen de joden te beschermen voor het geval dat ze zouden proberen hem af te zetten". De vesting werd versterkt door een 6- meter hoge muur met 38 torens elk ongeveer 25 meter hoog. Binnen de muren bevonden zich voorraadschuren, kazernes, grote waterreservoirs, wapenopslagplaatsen, en allerlei andere koninklijke voorzieningen. Het was een meesterwerk op het gebied van vestingbouw. Massada is een heiligdom geworden voor de joden omdat zich hier één van de meest dramatische episoden in hun lange geschiedenis afspeelde.