Shiraz foto's & tips

'433909' door Bowral '433909' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Glas-in-lood

Bowral

De Masjed-e Nasir al-Molk is een van de fraaiste moskeeën van Shiraz. Veel Iraanse moskeeën hebben een zomer- en een wintergebedshal. Met name de wintergebedshal van deze moskee is van uitzonderlijke schoonheid. Vooral 's ochtends vroeg als de eerste zonnestralen door de prachtige glas-in-loodramen vallen, is deze gebedsruimte op zijn mooist

'512211' door corriedewinter '512211' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Met kinderen naar...I

corriedewinter

Tijdens onze reis in Iran logeerden we in Shiraz in een voormalig koopmanshuis, waar we wat meer Europese toeristen tegenkwamen, zoals deze vader met zijn vrouw en zoontje. Shiraz is een mooie uitvalsbasis voor bezoek aan Persepolis en de koningsgraven, die je natuurlijk niet mag missen. Hier zag ik de familie weer, het mannetje heeft de grootste lol. Het ligt niet voor de hand om met kinderen te reizen in Iran, maar het is heel goed te doen. Ga in het voor -of najaar, de temperaturen zijn dan aangenaam. Vlieg naar de grotere steden, zoals Shiraz en Isfahan. Een roadtrip is te vermoeiend en bovendien zijn babyzitjes niet te krijgen. Mocht je toch met een auto willen reizen, neem dan zelf een babyzitje mee. Het openbaar vervoer is trouwens uitstekend. De hotels zijn goed, de hygiëne prima. Winkels met babykleding, luiers en babybenodigdheden zijn er volop. Hoewel de oudheden kleine kinderen misschien niet zo zullen aanspreken, zullen ze toch volop genieten van een reis in Iran. De bevolking is namelijk ontzettend vriendelijk, je wordt uitgenodigd om mee te eten en de kids kunnen heerlijk spelen met leeftijdgenootjes. De steden Shiraz en Isfahan hebben prachtige parken met speelgelegenheid en in Isfahan kan je oudere kinderen meenemen naar de Zayandeh rivier, waar ze kunnen waterfietsen en ’s avonds lichtjes kijken. Let op: meisjes vanaf 9 jaar moeten een hoofddoek dragen, maar als ze klein van stuk zijn wordt er niet zo nauw gekeken.

'458741' door jomo01 '458741' door jomo01

IranShiraz

IranShiraz

Shiraz

jomo01

Bij ons bezoek aan de Vakil Mosque heb ik deze jonge vrouw ontmoet.Ze had veel interesse in onze tour door Iran.Ze vroeg ook wat we vonden van hun land en van waar we kwamen.We hebben ook ons e-mail adres uitgewisseld zodat ik de foto's kon doorsturen.

'518913' door corriedewinter '518913' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

3000 jaar geleden in.

corriedewinter

Vanuit Shiraz reizen we naar een van de hoogtepunten van Iran: de oude stad Persepolis. Ik heb hier al eerder foto’s van geplaatst. Bijna nog indrukwekkender is het vlakbij gelegen Naqsh-e Rustam, waar zo’n 3000 jaar geleden in de 65 meter hoge rotswand een aantal koningsgraven zijn uitgehouwen voor de Archaemenidische koningen die vanaf 559 v.Chr. tot de verovering door Alexander de Grote in 330 v.Chr. over het wereldrijk heersten. Van een van de graven is duidelijk dat dit toebehoorde aan koning Darius I (522-486 v Chr) en zijn familie. Bij de andere graven is men niet zeker, omdat bij de vernietiging van Persepolis door het leger van Alexander de Grote in 330 v.Chr. ook deze rotsgraven zijn geplunderd. In de wand onder de graven zie je verschillende bas-reliëfs. Deze stammen uit de tijd van de Sassaniden (224-642 na Chr) die daar hun heldendaden lieten vereeuwigen. De lokale bedoeïenen dachten eeuwen later dat de held Rostam uit de Perzische mythologie afgebeeld was op de bas-reliëfs en noemden de plaats daarom Naqsh-e Rustam. Voorjaar en najaar zijn de beste tijden om de plaats te bezoeken: de temperatuur is aangenaam en het is er niet erg druk. Probeer wel een goede beschrijving mee te nemen; je ontdekt dan steeds iets nieuws.Vanuit Shiraz is de plaats individueel alleen per taxi te bereiken. Je kunt wel via de hotels groepstours boeken; dat kost je ongeveer 15 dollar p.p.

'494726' door Bowral '494726' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Nieuwsgierige blikken

Bowral

Een bijzonder mooie en interessante trekpleister in het centrum van Shiraz is de Arg (citadel) van Karim Khan. De citadel heeft een oppervlakte van 4.000 m2 en werd gebouwd tijdens de Zand-dynastie in 1766. Het complex bestaat uit vier 12 meter hoge muren. Op de vier hoeken staan 14 meter hoge ronde torens. Hierdoor heeft de citadel de uitstraling van een middeleeuws fort. Binnen de muren van de Arg ligt een prachtige tuin omringd door schitterende gebouwen. In een daarvan vind je de voormalige hammam. Daar trof ik deze drie dames die nieuwsgierig naar binnen keken.

'483207' door jeannette '483207' door jeannette

IranShiraz

IranShiraz

Lichtval in de roze..

jeannette

De Masjed-e Nasir al-Molk, ook wel de roze moskee genoemd, is een van de fraaiste moskeeën van Shiraz. Veel Iraanse moskeeën hebben een zomer- en een winter gebedshal. Met name de winter gebedshal van deze moskee is van uitzonderlijke schoonheid. Vooral 's ochtends vroeg als de eerste zonnestralen door de prachtige glas-in-loodramen vallen, is deze gebedsruimte op zijn mooist.

'492770' door corriedewinter '492770' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Maharlu: Het zout der

corriedewinter

Je kijkt hier naar een bijzonder fenomeen; het zoutmeer Maharlu, ongeveer 20 km ten zuidoosten van Shiraz. Dit meer wordt gevoed door drie rivieren, maar er is geen of beperkte uitstroom, zodat het water snel verdampt. Het zoutgehalte verandert voortdurend, waardoor het water ook van kleur verandert, van groen tot rood. Er leven flamingo's in het meer, maar nu staat het droog en wordt er zout gewonnen ten behoeve van de industrie. Je ziet nog een kleine hoeveelheid liggen.

'463041' door Bowral '463041' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Huiswerk

Bowral

De zaal voor het avondgebed in de schitterende Vakilmoskee in Shiraz bevat 48 monolithische spiraalvormige zuilen. Overdag zie je er regelmatig leerlingen en studenten rondlopen die in het kader van hun studie op excursie zijn. Met een aantekenboekje in de hand bestuderen ze de zuilen, het plafond en de minbar (preekgestoelte van de imam).

'538502' door Bowral '538502' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

De Vakilmoskee in...S

Bowral

De Vakilmoskee in Shiraz trekt niet alleen toeristen, maar ook studenten die hier op excursie zijn. Je ziet ze met blocnotes en schetsboeken rondlopen. De aandacht gaat vooral uit naar de zaal voor het avondgebed met zijn 48 monolitische spiraalvormige zuilen. En natuurlijk moeten er tussendoor ook nog foto’s van elkaar worden gemaakt …

'501328' door corriedewinter '501328' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Nimmer heb ik...zoetg

corriedewinter

In Iran wordt vaak gezegd dat ieder huis twee dingen moet herbergen: de Heilige Koran en een collectie van de woorden van Hafez, de geliefde Perzische dichter uit de 14e eeuw. Iedere Iraniër kent wel een aantal gedichten van hem uit het hoofd. Deze modern geklede vrouw loopt samen met haar dochtertje langs een afbeelding van de tombe van Shams al-Din Mohammad Shirazi, zoals hij werkelijk heet. Hafez is zijn bijnaam: het betekent zoiets als hij die de Koran uit zijn hoofd kan reciteren. Wij gaan ook naar de tombe, waar jong en oud eerbiedig de tekst op de marmeren grafsteen leest en reciteert: Stort uit, O Heer, over mij Uit de wolken van Uw leidende Genade De regen van Vergiffenis Die immer rapper spat op mijn graf Alvorens ik, als het stof op de wind van koren tot kaf Oprijs en wegvlied, de kennis der mensen voorbij. Wanneer Uw gezegende voeten Zich wenden tot mijn graf Zult U mij wijn en de luit In de hand brengen. Uw stem zal schallen door De plooien van mijn lijkgewaad En ik zal oprijzen en naar Uw minstreelpijpen dansen (vertaling Ghazal 79) Ik ben onder de indruk.

'495489' door reiscoureur '495489' door reiscoureur

IranShiraz

IranShiraz

Graftombe van Cyrus d

reiscoureur

Hier is het graf van de stichter van het Perzische Rijk. Zijn tombe meet 12,25 bij 13,75 m en is 11 m hoog. In het bovenste gedeelte bevindt zich de grafkamer. Het bevatte ooit een gouden sarcofaag, zijn juwelen en zijn mantel. Deze zijn echter al lang verdwenen. Pasargadae, waar deze tombe staat, ligt op ongeveer 100 km afstand van de historische stad Persepolis en de rotsgraven van Naqsh-e Rustam.

'562051' door Dianadm '562051' door Dianadm

IranShiraz

IranShiraz

Afghaanse...vluchteli

Dianadm

Tijdens een rondwandeling door Shiraz komen we langs een Koranschool. We besluiten een kijkje te nemen en als we de binnenplaats op lopen valt mijn oog gelijk op 3 mannen die in een hoek rustig met elkaar zitten te praten. Ze zien er anders uit dan de Iraniërs die we tot nu toe hebben gezien. Als ik een praatje probeer te maken blijkt al snel dat ze geen Engels spreken. Een toegesnelde mullah biedt uitkomst, hij is bereid iets over de mannen te vertellen. Deze mannen zijn Afghaanse vluchtelingen, drie van de drie miljoen die in Iran worden opgevangen. Het zijn sjiieten en zij zijn gevlucht voor het jarenlange geweld in hun thuisland. Door hun geloof waren ze niet langer veilig in soennitisch Afghanistan. De laatste jaren wordt het voor Iran steeds lastiger om zoveel vluchtelingen op te vangen. Door de voortdurende economische crisis wordt het steeds moeilijker om miljoenen extra monden te voeden en veel jonge Afghanen kiezen er daarom voor om 'door te reizen' naar Europa, zo ook een aantal familieleden van deze mannen. Ik kijk nog eens goed naar het drietal. Deze mannen zijn al wat ouder en zijn waarschijnlijk het vluchten moe. Volgens de mullah komen zij hier iedere dag om met elkaar te praten, vertrouwd in hun eigen taal. De Koranschool is een ontmoetingsplaats, niet alleen voor hen maar ook voor andere Afghanen in Shiraz die hier dagelijks naartoe komen. Een veilige haven in een steeds ingewikkelder wordende wereld.

'354764' door herman m '354764' door herman m

IranShiraz

IranShiraz

Kleding als souvenir

herman m

Voor vrouwen in Iran is het dragen van islamitische kleding verplicht. Dit geldt ook voor toeristen. Tussen het ideaal van de Iraanse overheid en het daadwerkelijke straatbeeld bestaan echter de nodige nuances. De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar traditionele, dikwijls oudere Iraanse vrouwen in gehuld gaan. Het dragen van deze kleding is echter niet verplicht, behalve in de heiligdommen. Met name jongere vrouwen dragen moderne varianten hierop, vaak voorzien van frisse kleuren en motieven. Verder worden de verplichte hoofddoeken soms quasi onverschillig gedragen, waardoor een deel van de haardracht zichtbaar wordt. Deze winkel in Shiraz etaleert voor dames de traditionele chador. De luchtiger kleding van de mannelijke modellen op de achtergrond staat daarmee in schril contrast. Sommige toeristen overwegen de aanschaf van een chador als een soort souvenir. Anderen gaan over tot daadwerkelijke aanschaf met de gedachte aan de zotte dagen in februari of begin maart.

'493115' door Bowral '493115' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Tekenles in Shiraz

Bowral

De Masjed-e Nasir al-Molk is een van de fraaiste moskeeën van Shiraz. Veel Iraanse moskeeën hebben een zomer- en een wintergebedshal. Met name de wintergebedshal van deze moskee is van uitzonderlijke schoonheid. Maar ook het exterieur van de moskee is schitterend. De muren zijn voorzien van prachtig gekleurde tegels. Zo mooi dat het voor diverse studenten een inspiratiebron is. De studente op de foto had een groot vel vloeipapier tegen de tegelwand gedrukt om de bloemrijke patronen hierop over te trekken. Ze zou dit later op school gaan inkleuren

'458955' door jomo01 '458955' door jomo01

IranShiraz

IranShiraz

Shiraz 2

jomo01

Bij het bezoeken van de Vakil moskee moeten de vrouwen een chador dragen. De chador is een gewaad dat het hele lichaam bedekt behalve het gezicht.Op de foto kan je onze Iraanse gidse zien die een demonstratie geeft hoe de chador gedragen moet worden.

'462626' door jverelst '462626' door jverelst

IranShiraz

IranShiraz

Zoutmeer Shiraz

jverelst

Op 20 km ten zuiden van Shiraz ligt een uitgestrekt zoutmeer. In zomer volledig uitgedroogd en meer dan 50 graden. Zout wordt gewonnen en gebruikt in chemische nijverheid...

'504890' door corriedewinter '504890' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Vriendelijke man in..

corriedewinter

Het is maar een doodgewone man in een doodgewone straat achter de bazaar in Shiraz. Hij zou zomaar Ari kunnen heten, deze naam komt veel in Iran voor. De betekenis is 'de leeuw van God' Al eerder heb ik verteld dat de Iraniërs erg vriendelijk zijn en van alles van je willen weten. Deze Ari lacht alleen maar naar me, want hij spreekt alleen Farsi.

'503281' door corriedewinter '503281' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Etekaf in de Vakil...

corriedewinter

Al eerder schreef ik over de periode dat moslims etekaf doen: de mensen verlaten hun gezin en trekken zich voor enkele uren tot meerdere dagen terug in de moskee om te mediteren en zich volledig op Allah te richten. Mannen moeten etekaf doen in de hoofdgebedsruimte. Vrouwen uiteraard in een afgescheiden gebied. Het is begin mei, de verjaardag van de eerste van de 12 imams wordt herdacht. Ik sta hier bij de ingang van de prachtige Vakilmoskee, die dus niet toegankelijk is vanwege etekaf. Het spandoek boven de ingang geeft dit weer, evenals een mededeling aan de zijkant van het gebouw. Als je goed kijkt, zie je binnen wat bedden staan. Drie nachten zonder slaap kan natuurlijk niet.

'435847' door Bowral '435847' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Kleurrijk

Bowral

In veel plaatsen in Iran kom je de fraaiste muurschilderingen tegen. Op deze muur, in Shiraz, zijn koranverzen geschilderd. Een dankbaar foto-object. En nu maar wachten totdat er iemand voorbij loopt ...

'494339' door corriedewinter '494339' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Speciaal park

corriedewinter

'Forbiden for men and boys of 7', staat er onder de Arabische tekst bij de ingang van dit park dat is afgesloten door hoge muren en een sluis, zodat mannen echt niet kunnen zien wat daarbinnen gebeurt. Vrouwen en meisjes hebben in het park dan ook de gelegenheid om hun hoofddoek af te doen en er iets luchtiger bij te gaan zitten. Als ik naar binnen loop, zie ik wel een mannelijke portier bij de ingang zitten. Misschien is het daarom dat er geen enkele vrouw of meisje zonder hoofddoek rondloopt. Er is een speeltuin, er zijn meerdere vijvers met fonteinen en grasvelden waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Als je het warm hebt kun je in de restaurantjes met airco zitten, er zijn winkeltjes met ijs en snoep; de kinderen van de plaatselijke school vinden het heerlijk om tussen de middag in het park te zijn. Jongetjes en meisjes mogen tot de jongetjes 7 jaar zijn in het openbaar samen spelen. Dan is het tijd om weer naar school te gaan. Jammer, maar wat de juf zegt, moet..

'452462' door jomo01 '452462' door jomo01

IranShiraz

IranShiraz

Vakil Moskee

jomo01

De moskee heeft een oppervlakte van 8660 vierkante meter en heeft slechts 2 iwans in plaats van de gebruikelijke 4; aan de noordoost- en zuidwestzijde van een groot open plein. De iwans en het plein zijn versierd met typische Shirazi haft rangi tegels, een karakteristieke eigenschap van de kunst en nijverheid van Shiraz in de tweede helft van de 18e eeuw.De vrouwen die de moskee willen bezoeken moeten een chador dragen.( een gewaad dat het hele lichaam bedekt)

'504421' door corriedewinter '504421' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Bij de poort van...Sh

corriedewinter

Tegen de avond is het druk bij de Koranpoort van Shiraz. Na het werk komen de stedelingen hier naartoe om in het park te ontspannen, te bidden en bijvoorbeeld te picknicken. De poort werd in de 10e eeuw gebouwd en raakte regelmatig beschadigd, In de 18e eeuw werd de poort gerestaureerd, waarbij een kleine kamer bovenop de poort werd gebouwd. In deze kamer werden twee handgeschreven Korans bewaard. Reizigers die onder de poort doortrokken kregen zo de zegening van het heilige boek mee. De boeken worden nu in het Parsmuseum van Shiraz bewaard. De poort, die eerst omvergehaald werd om te wijken voor een verkeersweg, is herbouwd en vormt nog steeds een trekpleister. Ga daar gewoon eens in het park zitten en kijk wat er gebeurt. Shiraz is ook de stad van de dichter Hafez. Zie hiervoor mijn andere foto’s.

'501442' door jeannette '501442' door jeannette

IranShiraz

IranShiraz

Nomaden in het zuiden

jeannette

Ten zuiden van Shiraz vindt je in het vroege voorjaar nomaden die in tenten leven in het droge dorre landschap. Als je goed kijkt zie je de tenten vanaf de grote weg naar Firuzabad. Wij gingen met onze gids naar de tenten toe en je moet dan eerst toestemming vragen aan de leider (een man) van de groep. Er was een tent met schoolkinderen, waar we niet mochten fotograferen. De vrouwen waren naar mij heel hartelijk en nieuwsgierig. Ze gaven me zure geitemelk snoepjes die ik natuurlijk even geproefd heb (beter niet opeten!) en we kregen een fles geitenmelk mee. Ik had gelukkig wat kleine cadeautjes meegenomen die ik hun kon geven. Meestal ga ik door de knieën bij een foto van mensen maar hier vond ik het wel mooi van bovenaf.

'502451' door corriedewinter '502451' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Mijn oog staat alleen

corriedewinter

Iedere Iraniër kent wel een aantal gedichten van Hafez, de geliefde Perzische dichter uit de 14e eeuw uit het hoofd en zijn tombe is een geliefde plek om naartoe te gaan. Hafez heet eigenlijk Shams al-Din Mohammad Shirazi. Zijn bijnaam betekent zoiets als: 'hij die de Koran uit zijn hoofd kan reciteren' Tegen de avond is het druk bij de tombe. Er worden veel foto's gemaakt, uit luidsprekers klinkt de Koran en vaak is het gewoon stil. Verliefde stelletjes lopen eerbiedig om de tombe, zacht gedichten citerend. In het volksritueel van de faal-e Hafez wordt een van de delen van Hafez' boek lukraak geopend in de hoop aanwijzingen voor de loop van het verdere leven te vinden. ‘Als een valk ben ik voor alle werelden geblinddoekt – mijn oog staat alleen open voor de schoonheid van jouw gelaat’. Het is toch prachtig als je geliefde dit citaat uit zijn hoofd kent?