Shiraz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Poort der Naties

Shiraz,
Iran


Persepolis was ooit een ceremoniële paleisstad, gesticht in de 6e eeuw voor Christus door Darius de Grote. Het ligt op de hellingen van Mount Rahmat, op een soort terras van 450 x 300 m dat aan 3 zijden 15 m hoog is. Een belangrijk feest voor de oude Perzen was Noruz, het nieuwjaarsfestival op 21 maart. Afgezanten uit het hele rijk boden dan hun geschenken aan aan de koning. Op veel plaatsen worden de schatplichtige volken afgebeeld, bijv. de Arabieren met stoffen en een dromedaris, Ethiopiërs met een slagtand van een olifant en een giraffe, enz.
Indrukwekkend is ook, nadat je bij de ingang van het archeologisch complex de trappen bent opgeklommen, de Poort der Naties ofwel Poort van Xerxes bereikt, bestaande uit hoge zuilen en bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren met mensenhoofden. Op de foto zie je deze aan de rechterkant.
Hoewel het enorme complex nog niet klaar was kwam het einde in 330 v. Chr. in zicht toen troepen van Alexander de Grote de paleisstad in brand staken als repressaille voor de verwoesting van de Acropolis in Athene door Xerxes I.