Khorasane Razavi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khorasane Razavi image

Iran: daarom is saffraan zo duur!

Khorasane Razavi
Iran
Ingridkoedood

Iran: daarom is saffraan zo duur!

90% van de wereldproductie van saffraan komt uit Iran. Eind oktober/begin november is de oogst van de najaarskrokus. Ik had foto's gezien en moest hier naar toe. Niemand wilde mee, dus vooruit als vrouw van de wereld op naar Iran! Een slechte start: mijn kies brak op Schiphol, vlucht vertraagd naar Parijs, vlucht naar Teheran gemist, omgeboekt naar andere maatschappij, via Istanbul uiteindelijk midden in de nacht aangekomen in Teheran, zonder koffer want die stond nog in Parijs. Uiteindelijk 6 dg zonder koffer in Iran verbleven. Daardoor alleen maar Teheran en Kashan bezocht en een binnenlandse vlucht gemaakt naar Birjand. Want daar begon mijn saffraan avontuur. 3 uur rijden naar een klein plaatsje Karesk, 200 km van de Afghaanse grens. Ik sliep daar drie dagen bij een familie die een aantal velden met 'saffraan' krokussen heeft.
Voor een periode van een paar weken staat de hele familie voor dag en dauw op (5.30 uur) op om alle krokussen te plukken. Het is ongelooflijk dat er uberhaupt in deze omgeving iets kan groeien. Al 10 jaar heeft het er niet geregend. De ene dag worden alle bloemen geplukt, de dag er na staan er weer nieuwe. Wat is de natuur toch bijzonder! Vervolgens worden de gehele dag de stampertjes uit de bloemen verwijderd: in gedroogde vorm de saffraan. Voor 1 kilo saffraan zijn er 170.000 bloemen nodig. Naast het maken van foto's heb ik hard meegewerkt. Het is een arbeidsintensieve klus.

Maar wat een hartelijk volk zijn de iraniers! Wij hier in het westen zijn zo bevooroordeeld over Iran: geheel onterecht.
Weken na mijn verblijf kreeg ik nog berichtjes dat de familie mij miste. Het kinderweeshuis waar ik op bezoek was geweest en wat geld had gedoneerd, gaf mij de volgende nog een cadeau mee: nog meer saffraan en een kist appelen. Cadeaus moet je echt aannemen en zo vertrok ik met een kist appelen, een bos rozen (van iemand uit de tuin gekregen), heel veel saffraan terug naar Teheran.

De toer naar de saffraan oogst had ik via een iraans reisbureau geregeld. In Nederland had ik hier al contact mee. Het bleef allemaal tot op het laatste moment vaag. Maar iemand had mij verzekerd zo is het altijd met Iraniers. Meestal komt het meer dan goed. En inderdaad het kwam meer dan goed!

Foto's

89227.jpg
89227.jpg
Ingridkoedood
5af30.jpg
5af30.jpg
Ingridkoedood
ceb0c.jpg
ceb0c.jpg
Ingridkoedood
a8800.jpg
a8800.jpg
Ingridkoedood
66734.jpg
66734.jpg
Ingridkoedood