| 9.9 / 10 (8 reviews)

Een bijzondere ontmoeting

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Een bijzondere ontmoeting'
Was hier op 2014-05-10 Gepost op: 11 reacties.
In mei 2014 was ik in Iran. Een georganiseerde rondreis langs vele hoogtepunten. Ik heb er van genoten. Nu kan ik wel heel veel gebouwen en andere bezienswaardigheden gaan opsommen, maar voor mij waren de mensen het echte hoogtepunt.
Heel veel Iraniërs vonden het een eer om op de foto te gaan. Vaak vroegen ze er ook zelf om. Als ze Engels spraken vonden ze het heel fijn om contact te maken.

In Isfahan liep ik in een park langs een jong stel. Ze zaten in het gras met elkaar te knuffelen. Ik was heel verbaasd dat dat kon. De vrouw had natuurlijk een hoofddoek om, maar die hinderde haar niet. Het leek me beter om er niet nadrukkelijk naar te kijken.
Ik werd terug geroepen door de man. Hij begon in goed Engels met me te praten. Hij wilde van alles over Nederland weten. En ook mijn mening over Iran. Het leek me beter om mijn persoonlijke mening over geloof en politiek wat af te vlakken. Zijn vriendin lachte minzaam en luisterde geduldig. Zij sprak geen Engels, maar deelde wel chocola uit.

Na een minuut of tien besloot ik weer verder te wandelen. Ik wilde hun pril geluk niet langer verstoren. Ik vroeg of ik een foto van ze mocht maken en dat was geen enkel probleem. De man gaf me zelfs zijn mailadres om de foto op te sturen. Dat heb ik gedaan, maar daar heb ik later niets meer van gehoord. Censuur? Daar zal ik waarschijnlijk nooit antwoord op krijgen.

Later op die dag vond ik in een boekhandel een boekje over Nederland in het Farsi, de belangrijkste taal in Iran. Doordat er veel foto’s in stonden kreeg ik een indruk van wat er beschreven werd. Namen van plaatsen en personen stonden er ook in het Nederlands.
Erg leuk vond ik het hoofdstuk over bekende Nederlanders. Tot mijn stomme verbazing zag ik dat André Hazes de bladzij mocht delen met koningin Beatrix. En dat Vincent Van Gogh en de voetballer “Rund” van Nistelrooij pas later aan bod kwamen. Je snapt natuurlijk wel dat ik dat boekje gekocht heb, als geweldige herinnering aan een bijzonder land.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning De ontmoeting in het park

De ontmoeting in het park

De ontmoeting in het park

De ontmoeting in het park

Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

11 reactie(s) bij "Een bijzondere ontmoeting"

 • profile image comment

  Leuk verhaal,Leuke herinnering! Zo zat ik een keer de krant te lezen in India en zag ik een fot van Cruijff en van Gaal!

  Door AdriaanV • geplaatst op 2016-02-05 09:00:43
 • profile image comment

  Wat een prachtig verhaal Frans. Iran lijkt mij een geweldig land.

  Door neretslok • geplaatst op 2016-01-24 17:40:16
 • profile image comment

  Ik heb de zelfde ervaring. De mensen willen heel graag met je praten en of op de foto.. Ook ik had tijdens een ontmoeting de e-mailadressen uitgewisseld. Één berichtje ontvangen daarna nooit meer iets vernomen. Vreemd toch.

  Door reiscoureur • geplaatst op 2015-06-03 18:43:50
 • profile image comment

  Ik lees dit verslag nu pas. Leuk Frans. Iraniërs zijn en blijven toch ook gewone mensen.

  Door pensionado • geplaatst op 2015-03-30 15:09:09
 • profile image comment

  Ik hoor van velen dat Iran met name zo interessant is om naar toe te gaan, vanwege de buitengewoon lieve bevolking. Jouw verhaal bewijst dit nogmaals.

  Door daphnekeune • geplaatst op 2015-02-02 09:12:51
 • profile image comment

  Wat een mooie ontmoeting! Ik kan niet wachten om naar Iran te gaan.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2015-01-25 21:50:13
 • profile image comment

  Wat een leuk verhaal Frans, en ook heel herkenbaar. Ik heb nog steeds contact met een vrouw die ik op de begraafplaats van de Iran-Irak oorlog ontmoette, ook dit verloopt wisselend, eerst via fb nu weer via mail. En dat boekje, ja je maakt me heel nieuwsgierig (kom je ook op de komende rr dag?)

  Door jeannette • geplaatst op 2015-01-23 21:16:55
 • profile image comment

  Heerlijk wat een leuk stukje,Frans! Best een apart land om naar af tereizen

  Door schenkel • geplaatst op 2015-01-23 15:34:24
 • profile image comment

  Wat een geweldig reis souvenir heb je daar gevonden! Lijkt me erg grappig, zeker in zo'n onberijdbare taal toch dingen te herkennen. Mooie herinneringen blijven, zeker sommige ontmoetingen die je op vakantie opdoet

  Door WKerkhof • geplaatst op 2015-01-23 13:33:33
 • profile image comment

  Wat een geinig stukje... Ik kan er niks aan doen maar je zin "Zij sprak geen Engels, maar deelde wel chocola uit" brengt me op de wildste gedachten... De titel van de volgende postapocalyptische thriller van Ridley Scott? De openingszin van de nieuwe 51 tinten grijs trilogie? Het nieuwe internationale verzoeningsgebaar: binnenkort krijgt Obama een reepje puur van Khamenei? De eerste 2015 toevoeging op het Nieuw Nederlandsch Spreeckwoodenboeck, met als betekenis 'het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt, wat je kleurtje is of waar je in gelooft, als je iets te snoepen aanbiedt, ben je een vriend voor het leven'. De titel van de onlangs uit de erfenis van Joe Cocker opgedoken B-kant van "She came in through the bathroom window?" ... trouwens knap dat ze Van The Man's achternaam wel foutloos spellen, maar moeite hebben met z'n voornaam... haha!

  Door Gerrit-Gaspedaal • geplaatst op 2015-01-23 08:22:12
 • profile image comment

  Volgens mij voelt verliefdheid overal hetzelfde. Inderdaad een bijzondere ontmoeting en wat leuk dat je een foto mocht maken.

  Door Jeannette67 • geplaatst op 2015-01-22 22:54:13

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.