Ghom

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fatima's heiligdom

Ghom,
Iran


We staan hier bij de ingang van het sjiitisch bedevaartsoord Qum om het heiligdom van Fatima te bezoeken. Het heiligdom is op de muur geschilderd.

Waarom is Fatima zo geliefd?
De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden. We kunnen dus een voorbeeld aan haar nemen.
Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar eerst moeten de dames een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht.

De mullah die ons tegemoet komt, met plastic tas waarin Koran, gebedskleed en plat brood, is leraar aan het grootste seminarie van de Sjiieten hier in Qum, er zijn studenten uit 120 landen.
Hier begon de islamitische revolutie onder leiding van imam Khomeini.

Na de revolutie kreeg Khomeini te maken met de Iran-Irak oorlog:

Wikipedia:
'Gebruikmakend van de relatieve chaos in Iran na de Iraanse Revolutie van 1979 viel Saddam Hoesseins leger op 22 september 1980 de olierijke zuidwestelijke provincie Khoezistan binnen. Saddam beweerde dat deze provincie, waar veel Arabieren wonen, deel uitmaakte van het 'historische Irak'. Daarnaast wilde hij volledige controle krijgen over de gedeelde grensrivier Arvandrud (Shatt al-Arab). Saddam schond met zijn inval het Verdrag van Algiers (1975) tussen de beide landen, waarin hun gemeenschappelijke grens was vastgelegd. Hij hoopte Iran een snelle beslissende nederlaag toe te kunnen brengen, om vervolgens de gebieden en rechten te krijgen die hij verlangde. Ook hoopte hij een overslaan van de revolutie te voorkomen door Iran gezichtsverlies toe te brengen.
Bovendien bezat Iran een uitermate strategische positie, gelegen op belangrijke handelsroutes en tussen de Sovjet-Unie, Pakistan en het Midden-Oosten. Daarbij had Iran het potentieel om een regionale macht te worden en was daarmee een rivaal van Saddam Hoessein. Door Iran te vernederen of zelfs uit te schakelen of ondergeschikt te maken, zou Irak de regionale hegemonie verwerven.'

Overal in Iran zijn grote portretten geschilderd van gesneuvelde soldaten, zoals hier op de zijkant van het gebouw.